Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Ηράκλειο
Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πρόοδος δεν είναι η διαλογή ασθενών με βάση την τσέπη τους, πρόοδος είναι να απολαμβάνουν όλοι καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος

Στάση εργασίας αύριο Τετάρτη, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου, πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί «την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τη θεσμοθέτηση άσκησης ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και το νέο χαράτσι στα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.  

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, «νέο προκλητικό κτύπημα στο δικαίωμα για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη ετοιμάζεται να επιφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ενισχύει τη λειτουργία απογευματινών επι πληρωμή χειρουργείων και επιβάλει νέα απαράδεκτη επιβάρυνση στα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις,

Για άλλη μια φορά, οι χρήστες υγείας καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά «το χέρι στην τσέπη» για υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, και τις οποίες έχουν ήδη ακριβοπληρώσει με τη βαριά φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Είναι απαράδεκτος ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η θεσμοθέτηση δυνατότητας ιδιωτικού έργου θα συμβάλλει δήθεν στην προσέλκυση νέων γιατρών στις δημόσιες μονάδες υγείας, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η αιτία για τις συνεχιζόμενες παραιτήσεις γιατρών και άλλων υγειονομικών είναι οι καθηλωμένοι μισθοί και η εντατικοποίηση. Η λύση, λοιπόν, δεν είναι η "επιλογή" των ιατρών να «βγουν στην αγορά υγείας για πελατεία» αλλά οι ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και η κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Η λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η μετατροπή των μονάδων υγείας σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, όπου το κόστος λειτουργίας θα μεταφέρεται ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασθενών, είτε με απευθείας πληρωμές είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη (κατά 200 εκατ. ευρώ το 2024).

Αγανάκτηση μας προκαλούν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το νόμιμο φακελάκι, η νέα επιβάρυνση των ασθενών, δήθεν θα αποτελέσει τη λύση για τη απαράδεκτη κατάσταση, όπου με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, παραμένουν κλειστές εκατοντάδες χειρουργικές αίθουσες πανελλαδικά και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση, λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού.

Ταυτόχρονα, πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας, με τη γνωστή κυβερνητική δικαιολογία για «αντιμετώπιση της συνταγογράφησης», προστίθενται «κόφτες» στις εξετάσεις που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, με την «άμεση εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων, καθώς και το ότι η πρόσθετη επιβάρυνση των ασφαλισμένων για εργαστηριακές εξετάσεις θα αξιοποιηθεί για να μειωθεί το «clawback» (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Απαιτείται, επομένως, να συνεχισθούν και να δυναμώσουν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία, τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Πρόοδος δεν είναι η διαλογή ασθενών με βάση την τσέπη τους, πρόοδος είναι να απολαμβάνουν όλοι καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αντάξιες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους!

Για να δυναμώσει η διεκδίκηση για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και θα εξασφαλίζει την αναγκαία στελέχωση με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News