Dimitris_Vrisalis

Βρύσαλης: «Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν»

Ηράκλειο
Βρύσαλης: «Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γραπτή δήλωση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σχετικά με τις δηλώσεις υπουργού Υγείας και διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος – «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως ατομικό δικαίωμα. Η Υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και μέλος ΓΣ ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του Διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος, «καθώς και ορισμένων πρόθυμων στελεχών του Νοσοκομείου, περί ατομικού δικαιώματος στη συμμετοχή ασθενών και υγειονομικών στα επί πληρωμή χειρουργεία»:

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο υγειονομικός που σέβεται τον εαυτό του, τους ασθενείς του, την επιστήμη του είναι το εξής

Ατομικό δικαίωμα η κρατική ευθύνη;

  • Η υγεία, οι παροχές στους ασθενείς;
  • Η αύξηση των μισθών των υγειονομικών;
  • Η ασφάλεια των ασθενών και των υγειονομικών;

Οι ώρες εργασίας των γιατρών των νοσηλευτών και όλου του προσωπικού που έχει άμεση σχέση με την υγεία των ασθενών  είναι γραμμικά συνδεδεμένες με την ασφάλεια στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Όσο περισσότερες ώρες εργάζεται ένας γιατρός, νοσηλευτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα λάθους και η πιθανότητα burnout του ίδιου.

Τα παραπάνω είναι αποτυπωμένα σε δεκάδες μελέτες και άρθρα που υπάρχουν σε επιστημονικά περιοδικά, που αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να τα βρει κανείς.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχονται οι ίδιες οι Κυβερνήσεις να νομοθετήσουν τα ανώτερα όρια στις ώρες εργασίας των γιατρών.

Α) Νομοθετικό Πλαίσιο:

Οι ώρες εργασίας των γιατρών ορίζονται από οδηγία της ΕΕ, η οποία είναι και νόμος του Ελληνικού Κράτους ο 4498/2017.

Στο άρθρο 3, παρ. 3 αναφέρει: «Η εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας των ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες εργασίας με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις (4) μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών».

Στην παράγραφο 4 καθορίζεται το απόλυτο όριο ωρών εργασίας και αναφέρει : «α) Σε κάθε περίπτωση η διάρκεια εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το απόλυτο όριο των εξήντα (60) ωρών εργασίας

Αντίστοιχα στους νοσηλευτές μαίες μεταφορείς κα που  κάνουν κυκλικό ωράριο και εργάζονται 5ήμερο οι υπηρεσίες των Νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες να χορηγούν 2 ρεπό μέσα στην εβδομάδα ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις που απαιτείται ο εργαζόμενος να εργαστεί μια μέρα επιπλέον μέσα στην εβδομάδα το οφειλόμενο ρεπό θα πρέπει να το δίνουν υποχρεωτικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Ωράριο Εργασίας

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 του ΠΔ 88/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την υποπαράγραφο ΙΑ.14 εδάφιο 2 άρθρου πρώτου Ν.4093/2012  « Για κάθε περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) συνεχείς ώρες».

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ανάμεσα σε δύο βάρδιες θα πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να μεσολαβούν 11 ώρες ανάπαυσης, κάτι που δεν συμβαίνει όταν ο εργαζόμενος δουλεύει Πρωί-Νύχτα, δηλαδή σχολάει στις 15.00 και ξαναπιάνει δουλειά στις 23.00 με αποτέλεσμα να μεσολαβούν 8 ώρες ανάπαυσης και όχι 11 όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Όταν η εμπορευματοποίηση της υγείας, διαφημίζεται ως ατομικό δικαίωμα

Αυτό που η κοινή λογική λέει ότι δηλαδή δεν μπορεί να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες ένας γιατρός, νοσηλευτής που δουλεύει πολλές ώρες, έρχεται η ίδια η Επιστήμη να το τεκμηριώσει και το Κράτος να το νομοθετήσει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους επιχειρήματα του Υπουργείου Υγείας επιπέδου: «όποιος γιατρός νοσηλευτής  θέλει να δουλέψει παραπάνω θα με έχει σύμμαχο (Αδ. Γεωργιάδης)», «όποιος γιατρός θέλει μπορεί να αυξήσει το εισόδημά του, δουλεύοντας περισσότερο», «όποιος ασθενής θέλει μπορεί με λιγότερα χρήματα από όσα χρειάζεται στον ιδιωτικό τομέα να κάνει την επέμβασή του στα απογευματινά», επιστρέφονται ως παράνομα και επικίνδυνα για την Υγεία των ασθενών και των ίδιων των γιατρών

Η Υγεία των γιατρών και των ασθενών δεν μπορεί να είναι ζήτημα ατομικού δικαιώματος.

Το αίτημα για αξιοπρεπείς μισθούς στους υγειονομικούς δεν μπορεί να αντιστρέφεται ως ατομικό δικαίωμα.

Το 2024 θα έπρεπε να συζητούσαμε το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το πως το ίδιο το Κράτος θα έπρεπε να εμποδίζει την υπερεργασία των γιατρών, των νοσηλευτών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση τους υγείας τους όσο και των και ασθενών.

Ατομικό δικαίωμα έχει και ένας πιλότος της πολιτικής αεροπορίας να θέλει να πετάει 20 ώρες συνεχόμενες, γιατί του αρέσει η δουλειά του και θέλει περισσότερα χρήματα. Θα έμπαινε κανένας σε αυτό το αεροπλάνο;

Αν είχε κάποιος το δικαίωμα να επιλέξει θα έμπαινε σε ένα χειρουργείο με έναν ξεκούραστο γιατρό, νοσηλευτή  ή σε ένα απογευματινό με έναν γιατρό μετά από 7ωρη πρωινή εργασία που ακολουθεί μια 24ωρη εφημερία ή με έναν γιατρό που κάνει 10 εφημερίες μέσα στο μήνα; Η με έναν νοσηλευτή που δουλεύει πρωί νύχτα στο τμήμα του και μετά στην απογευματινή λειτουργία κλινικής ,χειρουργείου η ΜΕΘ

Στο Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ  λειτουργούν περίπου 6,7 Χειρουργικές Αίθουσες λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων νοσηλευτών μεταφορέων καθαριστριών, με συνέπεια την πολύμηνη αναμονή για Χειρουργεία. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει η διοίκηση ποια θα ήταν η εικόνα αν το Νοσοκομείο ήταν στελεχωμένο και λειτουργούσαν καθημερινά όλες οι Χειρουργικές Αίθουσες;
Ποιο είναι το πραγματικό δίλλημα;

  • Το δίλλημα δε βρίσκεται ανάμεσα σε αυτή την άθλια κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και στη δυνατότητα κάποιου να πληρώσει για να παρακάμψει τη λίστα στα απογευματινά χειρουργεία.
  • Το δίλλημα δεν είναι αν είσαι φτωχός και μπορείς να μαζέψεις ένα ποσό να κάνεις απογευματινό χειρουργείο ή είσαι εξαθλιωμένος και αναγκάζεσαι να μένεις σε αυτές τις μακρόχρονες λίστες τους ντροπής.

Αν στα Απογευματινά Χειρουργεία προσθέσει κάποιος δίπλα, τη δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου των γιατρών του Δημοσίου, τα απογευματινά ιατρεία, τις συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις, το χαράτσι του 1 ευρώ σε συνταγές και εργαστηριακές εξετάσεις, το χαράτσι 3 ευρώ σε απεικονιστικές εξετάσεις, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τις λίστες στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία λόγω υποστελέχωσης στα Νοσοκομεία που ωθούν τον ασθενή σε ιδιώτες, καταλαβαίνει κανείς ότι η Υγεία εμπορευματοποιείται.

Dimitris_Vrisalis

Το πραγματικό δίλλημα είναι: ένα Νοσοκομείο υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο από το Κράτος, που βγαίνει στην Αγορά να πουλήσει το εμπόρευμά του μήπως και μαζέψει χρήματα ή ένα Νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από το Κράτος (από τα δικά μας χρήματα που πληρώνουμε ως εισφορές και φόρους), όπου θα μπορούν να λειτουργούν όλες οι Χειρουργικές αίθουσες, οι γιατροί οι, νοσηλευτές να δουλεύουν με ασφάλεια για αυτούς και τους ασθενείς τους και θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες υγείας δωρεάν, χωρίς αναμονές και χωρίς διαφθορά.

Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο ως ατομικό δικαίωμα. Η Υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το Κράτος σε ένα Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε Επιχειρηματικής δράσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News