Ακίνητα

Ενοίκια: Δύσκολη η εύρεση φοιτητικής στέγης στο Ηράκλειο - Σκέψεις για αύξηση του επιδόματος

Ηράκλειο
Ενοίκια: Δύσκολη η εύρεση φοιτητικής στέγης στο Ηράκλειο - Σκέψεις για αύξηση του επιδόματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελάχιστα και «τσουχτερά» τα σπίτια στο Ηράκλειο προς ενοικίαση, άρα και λιγότερες επιλογές για τους σπουδαστές

Λιγότερα σπίτια προς ενοικίαση, άρα και λιγότερες επιλογές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη όσων σπουδάζουν σε μικρότερες πόλεις της περιφέρειας, όπως το Ηράκλειο όπου συν τοις άλλοις έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των Airbnb και περισσότερα σπίτια στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά σαφώς ακριβότερα σπίτια, συνθέτουν το σκηνικό της δοιτητικής στέγης το 2024.

Σε αυτή την εξίσωση προστίθεται η διάταξη για την περαιτέρω αύξηση κατά 500 ευρώ του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από την επόμενη σεζόν για όσους σπουδάζουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια (στα 2.000 ευρώ χωρίς συγκατοίκηση και στα 2.500 ευρώ με συγκατοίκηση), με επιπλέον κονδύλι 17 εκατ. ευρώ. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του μέτρου και για τις δύο μεγάλεις πόλης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για λόγους διάκρισης εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός.

Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα των φοιτητικών εστιών έχει μέλλον, άλλωστε, μέχρι να υλοποιηθεί και να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες χιλιάδων σπουδαστών, χωρίς βέβαια να λύνει το πρόβλημα.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτήν τη στιγμή επιδοτούνται 50.000 φοιτητές, ενώ με τις νέες εστίες θα καλυφθούν περίπου 10.000 φοιτητές.

Οι νέες τάσεις

Η... πριμοδότηση της συγκατοίκησης, με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, δεν είναι τυχαία. Ουσιαστικά «κουμπώνει» στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται (και) στην αγορά των φοιτητικών κατοικιών.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Geoaxis που επικαλείται το iefimerida.gr, εξακολουθεί να καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις 6 περιοχές της μελέτης (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Κομοτηνή), φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς, καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά.

ενοίκια ηράκλειο

Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων το 2023 σε σχέση με το 2022 προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 18,7% και σε σχέση με 10 χρόνια πριν στο 61,9%, ενώ οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση αποτελούν τις νέες δυναμικές τάσεις της αγοράς.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το ότι η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και η Κομοτηνή την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. Σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν μεσοσταθμικά στην Αθήνα κατά 80,42%. Το ότι η μέση τιμή ενός φοιτητικού διαμερίσματος διαμορφώνεται, πλέον, στα 9,17 ευρώ/τ.μ. λέει πολλά, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για σπίτια 50 τ.μ. και ηλικίας 48 ετών!

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15% -20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα η φοιτητική εστία να είναι είδος εν ανεπαρκεία. Το πρόβλημα είναι ότι η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, λόγω αύξησης του τουρισμού.

Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται; Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα πανεπιστήμια και να μειωθεί στην περιφέρεια, η πλειοψηφία επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν για να επιμερίζονται τα έξοδα.

Οι ιδιωτικές «εστίες»

Καθώς οι υφιστάμενες κρατικές φοιτητικές εστίες θεωρούνται από ανεκτές ως απογοητευτικές, ενώ η αριθμητική ανεπάρκειά τους είναι δεδομένη, τη γρήγορα αναπτυσσόμενη ζήτηση έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολλές ιδιωτικές εταιρίες από όλο το φάσμα της αγοράς real estate (ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές, επενδυτές, funds, ιδιώτες κ.ά.).

Τι παρέχουν αυτές οι ιδιωτικές «εστίες» σε σύγκριση με τις συνήθεις φοιτητικές κατοικίες;

  • Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες και λογαριασμοί (όπως καθαρισμός, φύλαξη, ρεύμα, νερό, θέρμανση, internet και χρήση κοινόχρηστων χώρων).
  • Η παροχή υψηλής ασφάλειας στους ενοίκους (σύστημα εισόδου με κάρτα, κάμερες, φύλαξη) αξιολογείται ως το σημαντικότερο πλεονέκτημα.
  • Τα διαμερίσματα είναι πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα.
  • Βρίσκονται πλησίον των σχολών ή πολύ κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Υπάρχει -σε κάποιες περιπτώσεις- η δυνατότητα ευέλικτης μίσθωσης ανάλογα με την περίοδο φοίτησης.

Από την άλλη, το ποσοστό αυξημένου ενοικίου σε σχέση με τα τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα κυμαίνεται μεταξύ 20%-40%, ανάλογα με την πόλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News