ΔΕΥΑΗ

Ηράκλειο: Ιδού το έργο της ΔΕΥΑΗ που θα παράγει 30.000 κυβικά νερού ανά ημέρα για άρδευση

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Ιδού το έργο της ΔΕΥΑΗ που θα παράγει 30.000 κυβικά νερού ανά ημέρα για άρδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ό,τι αφορά το έργο, όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση, θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή 30.000 m3 αρδευτικού νερού ανά ημέρα, μέσα από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του Ηρακλείου

Το αναπτυξιακό έργο «Προσθήκη Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ηρακλείου και Αξιοποίηση της εκροής για άρδευση» του οποίου η υλοποίηση ξεκινάει το επόμενο χρονικό διάστημα, παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλου» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο Ηράκλειο. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 18,5 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025, ενώ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ανατεθεί από την ΔΕΥΑΗ στην ανάδοχο εταιρεία «Thalis», θυγατρική του Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ.

Κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο έργο «πολλαπλασιάζει τη δυνατότητα τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων» και πως αυτό σημαίνει, τόσο ότι αξιοποιείται το νερό στο μέγιστο, όσο και ότι εξασφαλίζεται νερό για άρδευση, σε ένα τεράστιο τμήμα του δήμου.

«Με αυτή τη δράση και άλλες που συναρθρώνονται με αυτή, ο Δήμος Ηρακλείου τίθεται στην πρωτοπορία των κυκλικών πόλεων. Αυτή είναι μια από τις επιδιώξεις μας, ο Δήμος Ηρακλείου να γίνει μια κυκλική πόλη με μηδενικά απόβλητα και να αποτελέσει πιλότο και για άλλες πόλεις στην Ελλάδα και να μας δώσει στοιχεία ευρωπαϊκής πρωτοπορίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοκαιρινός, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, επισήμανε ότι το έργο θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

«Μιλάμε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 18,5 εκατ. ευρώ και εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να επισημαίνουμε σε κάθε τέτοια εκδήλωση, την αξία που έχει πραγματικά αυτό το Ταμείο, το οποίο καταφέραμε ως κυβέρνηση να συνδιαμορφώσουμε με την ΕΕ και να βλέπουμε καθημερινά την αξία και την εφαρμογή του στις υπηρεσίες για τον πολίτη» τόνισε ο κ. Σενετάκης.

Από την πλευρά του, περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι «ξεκινάει η υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομής που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αναβαθμίζουν την εικόνα της Κρήτης» και σημείωσε ότι «με το νέο έργο της ΔΕΥΑ Ηρακλείου ενισχύεται σημαντικά η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επιβλαβείς απορρίψεις αστικών λυμάτων».

Σε ό,τι αφορά το έργο, όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση, θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή 30.000 m3 αρδευτικού νερού ανά ημέρα, μέσα από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων του Ηρακλείου, ενώ μαζί με την υφιστάμενη τριτοβάθμια επεξεργασία των 6.000 m3 ανά ημέρα, θα επαναχρησιμοποιείται το σύνολο της εισερχόμενης παροχής, εφαρμόζοντας στο 100% το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, που έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση των φυσικών πόρων.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που θα αναλάβουμε να κατασκευάσουμε και να δώσουμε σε λειτουργία αυτό το εμβληματικό έργο, και λέω εμβληματικό γιατί όλοι γνωρίζουμε και συνομολογούμε ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος και μάλιστα σε έλλειψη» ανέφερε ο γενικός διευθυντής - Waste Management της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ και αντιπρόεδρος της «Thalis» Δημήτρης Κονταξής. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ενώ η παρουσίαση του έργου έγινε από τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΗ Μανώλη Κοσμαδάκη, τον μελετητή του έργου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΜΒΗΣ ΑΕ Απόστολο Τζίμα και τον κ. Κονταξή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, ο τέως Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, στελέχη της ΔΕΥΑΗ και μελετητές του έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News