argiroula

Μοναχή Νικομήδη: Οι «κόρες» της Καλυβιανής αποχαιρετούν την αγαπημένη τους ηγουμένη

Ηράκλειο
Μοναχή Νικομήδη: Οι «κόρες» της Καλυβιανής αποχαιρετούν την αγαπημένη τους ηγουμένη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νικοδήμη μοναχή, μητρός ημών γενομένης

Σαράντα ημέρες πέρασαν από την κοίμηση της μοναχής Νικομήδης, της προστάτιδας των ορφανών, της προϊσταμένης του Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλυβιανής.

Η ιδιαίτερα αγαπητή «Αργυρούλα», όπως την φώναζαν, ήταν καθηγουμένη του ιερού ησυχαστηρίου της Αγίας Φωτεινής Ελληνοπεραμάτων. Το 40ήμερο μνημόσυνό της θα τελεστή την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024.

Τα κορίτσια που μεγάλωσαν στο ορφανοτροφείο της Καλυβιανής γράφουν για την αγαπημένη τους ηγουμένη:

«Σεβαστή και πολύ αγαπημένη μας γερόντισσα Νικοδήμη, αδελφή Αργυρούλα, ΜΑΝΑ μας. Εμεις τα ενήλικα πια παιδιά του ιδρύματος «στοργής» της Παναγίας Καλυβιανής θέλουμε να σας πούμε ευχαριστώ με τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη κοίμηση σας Ευχαριστούμε την άξια αντικαταστάτρια της μάνας μας.

argiroula

Ερχόμαστε από σπίτια που πολλά δεν είχαν ούτε μπάνιο, σε ένα περιβάλλον πολιτισμένο, περιποιημένο, καθαρό κατάλληλο για τη σωστή ανατροφή μας. Ένα περιβάλλον που είχατε δημιουργήσει μαζί με τον Πατέρα, το μακαριστό αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο και μια πλειάδα αδελφών μοναχών και συνεργατών στην Ιερά Μονή Παναγίας της Καλυβιανής Μας περιβάλλεται με αγάπη, υπομονή, επιμονή αλλά και αυστηρότητα. Από το δημοτικό νοιαζόσαστε για τη πρόοδο μας σε συνεργασία με τον δάσκαλο μας πατήρ Νεκτάριο.

Έπειτα άλλες στο γυμνάσιο, άλλες σε σχολές για να μάθουν μια τέχνη και να βιοποριστούν. Φροντίζατε το φαγητό μας να είναι ποιοτικό ανάλογο της ηλικίας μας. Ο γιατρός των Μοιρών τότε μετά από παράκληση σας , έφτιαξε ολόκληρο πρόγραμμα για το τι πρέπει να τρώει ένα παιδί για να σχηματίσει γερό οργανισμό το οποίο και εφαρμόζατε. Παραγγέλνατε από την Αθήνα το περιοδικό μόδας Μπούρντα (burda)για να μας ράβετε διάφορα, σύμφωνα με τη μόδα της εποχής και τεσσάρων πέντε λογιών υφάσματα για να μην είμαστε σαν στρατό όπως χαρακτηριστικά λέγατε. Θέλατε να είμαστε οι καλύτερες των καλυτέρων .Κανένα δεν αφήνατε να μας λυπηθεί η να μας υποτιμήσει λόγω της ορφάνιας μας και των προβλημάτων μας. Δεν σηκώνατε μύγα στο σπαθί σας.

Οι δικές σας οι κόρες έπρεπε να είναι τέλειες για αυτό και μερικές φορές εξαντλούσατε την αυστηρότητα σας εξαιτίας της αγάπης σας. Κάθε βράδυ στο εντευκτήριο μας λέγατε ιστορίες διδακτικές, αστείες και συμβουλές για οτιδήποτε. Πάνω από εκατό από εμάς, δικά σας παιδιά, παντρέψατε, αποκαταστήσατε και οδηγήσατε σε έτοιμα από σας νοικοκυριά που δεν έλειπε ούτε οδοντογλυφίδα Και όχι μόνο παντρέψατε αλλά μαζί με τον Πατέρα δίνατε και εργασία στους γαμπρούς. Πάρα πολλοί έγιναν ιερείς και επίσης αρκετοί ήταν και είναι εργαζόμενοι στη Μονή της Καλυβιανής. Ευχαριστούμε για τις προσευχές σας όλα αυτά τα χρόνια. «Από δω παιδί μου μου λέγατε, προσεύχομαι για όλες σας. Παναγία μου εσύ που προστάτεψες και κυβερνησες αυτά τα παιδιά δως τους δύναμη και φώτιση να μεγαλώσουν σωστά τα δικά τους παιδιά και να κρατήσουν τα σπίτια τους».

Εκεί που πηγαίνετε να μεσιτεύετε στη Παναγία μας για το καλό και την πρόοδο των οικογενειών μας Γερόντισσα, ΜΑΝΑ μας, σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε! Τα παιδιά σας» .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News