εκπτώσεις καταστήματα ηράκλειο αγορά

Ηράκλειο: «Παγωμένη η αγορά παρά τις γενναίες εκπτώσεις»

Ηράκλειο
Ηράκλειο: «Παγωμένη η αγορά παρά τις γενναίες εκπτώσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακρίβεια δεν άφησε περιθώρια στους Ηρακλειώτες για αγορές - Σε τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα φεύγουν οι μισθοί

Στα τρόφιμα, τα καύσιμα και την ενέργεια ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους οι καταναλωτές της Κρήτης στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, χωρίς να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να επισκεφτούν τα καταστήματα και να επωφεληθούν των χειμερινών εκπτώσεων. Έτσι, σε λίγες μέρες που με την εκπνοή του μήνα ολοκληρώνονται οι χειμερινές εκπτώσεις, το πρόσημο για τους εμπόρους είναι μάλλον αρνητικό, χωρίς ωστόσο να μπορούν ακόμα να συγκρίνουν την κίνηση της αγοράς της Κρήτης φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, τα μαγαζιά δούλεψαν καλά μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πριν την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, χωρίς να συνεχίσουν να όμως να δέχονται τις επισκέψεις του κόσμου, με τους ίδιους ρυθμούς όταν ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις στις 9 του Ιανουαρίου. 

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου (ΕΣΗ) Μανόλης Κουμαντάκης τόνισε χαρακτηριστικά, πως η κίνηση μετά τις γιορτές δεν ήταν η αναμενόμενη ως προς τις προσδοκίες των εμπόρων, τόσο για την αγορά του Ηρακλείου όσο και τις αγορές στις άλλες πόλεις του νησιού μας. «Μέχρι στιγμής η κίνηση σε όλες τις αγορές της Κρήτης είναι υποτονική. Και αυτό έχει να κάνει με πολλούς λόγους. Υπάρχει μια ρευστότητα δύσκολη στην κοινωνία. Και αυτό καταγράφεται στις αγορές. Πάρα πολλές αγορές έγιναν στη διάρκεια των γιορτών που καλύφτηκαν πολλές ανάγκες. Και παρότι υπήρχαν πολύ καλά ποσοστά εκπτώσεων σε όλες τις αγορές της Κρήτης και σε όλα τα προϊόντα, ο κόσμος είχε καλύψει πολλές ανάγκες ήδη. Και δεν ήταν τόσο έντονη η κίνηση στα καταστήματα. Υπάρχει μια κινητικότητα αλλά δεν είναι τόσο έντονη όσο περιμέναμε», λέει χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της ΟΕΣΚ και του ΕΣΗ Μανόλης Κουμαντάκης.

Με αρνητικό πρόσημο για τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων του Ηρακλείου πέφτει σε λίγες μέρες η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος μίλησε για μία δυστοκία στην κοινωνία. «Ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτά τα οποία κατατρώνε τη ρευστότητα της κοινωνίας είναι τα τρόφιμα, τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια. Είναι τρομερό αυτό που γίνεται. Έτσι ο κόσμος δεν μπόρεσε να δαπανήσει περισσότερα για άλλες ανάγκες».

Ποια όμως καταστήματα δούλεψαν καθόλη τη διάρκεια των εκπτώσεων περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά; Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης μας απάντησε πως πάντοτε εκείνα τα οποία είχαν την μεγαλύτερη κίνηση στις εκπτώσεις ήταν τα καταστήματα που εμπορεύονται ρούχα, παπούτσια και δώρα. «Αλλά γενικότερα η κίνηση είναι υποτονική από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και μετά. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είχαμε κίνηση, αλλά δεν ήταν η κίνηση που εμείς περιμέναμε και προσδοκούσαμε».

Σε σχέση με πέρυσι, όπως μας είπε ο Μανόλης Κουμαντάκης, δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε μια σύγκριση. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Αλλά επειδή έχουμε ακόμα λίγες μέρες εκπτώσεων μέχρι να λήξει και αυτή η εκπτωτική περίοδος, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διενέργεια τους θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν. Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των τριάντα ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν η μείωση της τιμής αυξάνεται προοδευτικά, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή χωρίς τη μείωση της τιμής πριν από την πρώτη εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από...% έως...%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Τα καταστήματα Stock ή Outlet υποχρεούνται να αναγράφουν στις πινακίδες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις: την παλαιά τιμή πώλησης, διαγραμμένη και τη νέα μειωμένη τιμή πώλησης, με τρόπο που να επικοινωνεί στον καταναλωτή τη σαφή διάκριση μεταξύ των δύο αυτών τιμών.

Προαιρετικά, επιτρέπεται να αναγράφεται εντός του καταστήματος και σε κάθε άλλη εμπορική επικοινωνία με τον καταναλωτή το ποσοστό της μείωσης. Στις περιόδους εκπτώσεων ή προσφορών τα καταστήματα αυτά υποχρεούνται να εμφανίζουν στις πινακίδες όλες τις ενδιάμεσες τιμές διαγραμμένες και, με έντονη γραφή, τη νέα μειωμένη τιμή διάθεσης και να αναγράφουν σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία μόνο τις λέξεις «εκπτώσεις», «προσφορές».

Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ.

Αν στον έμπορο επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το ανώτατο ύψος του προστίμου προσαυξάνεται στο 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News