Μήνυση σε βάρος υπαλλήλων του Παραρτήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ ενώ σύντομα θα προχωρήσει και σε αγωγή σε βάρος τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις, υπέβαλε αγρότισσα από το δήμο Γόρτυνας, για τον αποκλεισμό της από τις αποζημιώσεις των βιολογικών της οινοστάφυλων. Όπως υποστηρίζει στο neakriti.gr σήμερα ο σύζυγός της, Μιχάλης Παπαδοδημητράκης, που είναι οινολόγος, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, κάνοντας την αυτοψία, χαρακτήρισαν ως βιβλική την καταστροφή που είδαν. Αλλά αντί να γράψουν στο πόρισμα τους ότι τα σταφύλια καταστράφηκαν από τον καύσωνα, ανέφεραν ως αίτιο... τον περονόσπορο, που όμως, ως γνωστό, δεν καλύπτεται ως ζημιογόνο αίτιο από τον ΕΛΓΑ, με συνέπεια χάσει την αποζημίωση, ενώ αν γίνει η συνολική εκτίμηση της ζημιάς λόγω και της χαμένης παραγωγικής χρονιάς για το κρασί, «η καταστροφή μπορεί να φτάνει ακόμα και τις 50.000 ευρώ»!
Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά της αγρότισσας Μαρίας Σταματάκη, «τέλη Μαΐου 2023, σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου σημαντικές βροχοπτώσεις οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα δημιούργησαν μυκητολογικές ασθένειες όπως ο περονόσπορος στο στάδιο της άνθησης των αμπελιών. Κάτι ανάλογο δεν συνέβη με τη μεσοπρώιμη ζώνη στη Μεσαρά στα κοινοτικά διαμερίσματα πέριξ του Ασημίου και ως εκ τούτου δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα περονόσπορου. Ως εκ τούτου δελτία του ινστιτούτου προστασίας φυτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περιορίστηκαν στη γενική οδηγία ότι τα αμπέλια γενικά πρέπει να είναι προστατευμένα χωρίς όμως την επιτακτική οδηγία για ψεκασμούς που δόθηκε σε περιοχές Ηρακλείου, Προφήτη Ηλία, Αρχάνες κ.λπ.».
Αμέσως παρακάτω, στη μήνυση αναφέρεται ότι όταν έγινε η αυτοψία, τα αμπέλια ήταν όλα άτρυγα και επομένως οι γεωπόνοι που πήγαν θα μπορούσαν να έχουν αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς. Μάλιστα, «μετά από μερικές μέρες τρυγήσαμε 26 στρέμματα με 3 εργάτες προσωπικό 4 μόνο εργάσιμες μέρες και η παραγωγή ήταν 2.500 κιλά περίπου όπως φαίνεται από τη δήλωση συγκομιδής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η δουλειά μας ήταν να ξεδιαλέξουμε από τα καμένα ό,τι έμεινε και το οποίο προφανώς ήταν ακατάλληλο προς οινοποίηση ενώ τα σταφιδάμπελα έμειναν ατρύγητα εντελώς»...
Από “βιβλική” σε “μηδενική” καταστροφή
Και αμέσως παρακάτω: «Στις 28/12/2023 ο ανταποκριτής ΕΛΓΑ του δήμου Γόρτυνας μου έστειλε με μέιλ τα πορίσματα του ΕΛΓΑ που τελικά δεν ήταν πορίσματα. Στις 11/1/2024 τα ζήτησα ξανά και μου έστειλαν αντί πορισμάτων τις αιτήσεις ζημιάς για να καταφέρω τελικά να πάρω τα πορίσματα από το GOV.gr και να διαπιστώσω ότι η “βιβλική καταστροφή” είχε μετατραπεί σε μηδενική ζημιά για τα σταφιδάμπελα ενώ για τα οινοποιήσιμα ελάχιστη ζημιά από 25-35% δηλαδή τίποτα αλλά με το πόρισμα η ζημιά οφειλόταν σε περονόσπορο».
Η Μαρία Σταματάκη καταγγέλλει και μηνύει παρακάτω τους συγκεκριμένους υπαλλήλους για «κατάχρηση εξουσίας. Παράβαση καθήκοντος. Παραπλάνηση δημόσιας υπηρεσίας με ψευδείς μαγειρεμένες “εκτιμήσεις” της ζημιάς μου ότι δήθεν ήταν από περονόσπορο. Απιστία.
Τα πορίσματα τα οποία παρουσίασαν είναι ψεύτικα και μαγειρεμένα στα γραφεία τους έτσι ώστε να μην αποζημιωθώ. Τα πορίσματα περιέχουν ασάφειες και λάθη που δείχνουν ότι λίγο τους ενδιέφερε η πραγματική ζημιά αλλά με δόλο να με βλάψουν ώστε να πάρουν εύσημα από την ηγεσία τους αφού αυτή ήταν η οδηγία που τους δόθηκε. «Μη βάλετε ζημιές». Έτσι βρήκαν το παραμύθι του περονόσπορου ότι δήθεν ο περονόσπορος κατέστρεψε τα αμπέλια ενώ δεν υπήρχε η παραμικρή εστία μόλυνσης από περονόσπορο»...
Αξίζει να πάμε και στα συμπεράσματα της μηνυτήριας αναφοράς: «Το πόρισμα ήταν με λανθασμένες ποσότητες αναμενόμενης παραγωγής και εσφαλμένο από ζημιάς. Ένα αμπέλι δεν ανέφεραν καν στο πόρισμα. Μου αποδίδουν φανταστικό ανύπαρκτο αγροτεμάχιο αλλά με μηδενική παραγωγή. Πού το βρήκαν; Δεν ενημερώθηκα εγκαίρως για το πόρισμα... έλαβα ψεύτικο πόρισμα στο μέιλ μου. Το αληθινό το κατέβασα εκπρόσθεσμα από το gov.gr.
Για όλους τους παραπάνω λόγους μηνύω τους αναφερόμενους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ... και ζητώ των παραδειγματική τους τιμωρία. Επιφυλάσσομαι για την αστική τους δίωξη για αποζημίωση μου λόγω ηθικής βλάβης μου και ψυχικής μου οδύνης».
«Όφειλαν να κάνουν τη δουλειά τους» - Στις 50.000 ευρώ υπολογίζει τη ζημιά η οικογένεια
«Ανεξάρτητα από την εντολή που μπορεί να είχαν πάρει, αυτοί ως υπάλληλοι όφειλαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Γι’ αυτό κινούμαστε σε βάρος τους και όχι σε βάρος τη υπηρεσίας», τονίζει στο neakriti.gr ο σύζυγος της Μαρίας Σταματάκη, οινολόγος Μιχάλης Παπαδοδημητράκης.
"Θα βγάζαμε πάνω από 30.000 τόνους οινοσταφύλων. Βγάλαμε μόλις 2,5 τόνους. Αν υπολογίσουμε και το κρασί που χάσαμε η ζημιά είναι τουλάχιστον 50.000 ευρώ", λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Παπαδοδημητράκης.
Και τονίζει κατηγορηματικά: «Ήταν μια μεθοδευμένη υπόθεση. Εγώ έχω ενημερωθεί ότι στο 100% των αγροτών έχουν βάλει από 25 έως 35% ζημιά. Και εκμεταλλευτήκανε αυτή τη βροχόπτωση που έγινε σε συγκεκριμένες περιοχές στις Αρχάνες, για να βάλουν αυτό το αίτιο το οποίο κατά το νόμο δεν αποζημιώνεται. Πλην όμως, στην περιοχή μας την πάτησαν, για δύο λόγους: Διότι εμάς στην περιοχή μας έκανε μόλις 0,4 χιλιοστά βροχής την περίοδο εκείνη. Δηλαδή τίποτα. Και ένας βιολογικός προστατευμένος από χαλκούχα σκευάσματα αποφυλωμένος αμπελώνας, η ζημιά που έχει από περονόσπορο είναι μηδέν. Και το δεύτερο είναι ότι ο δήμος μας δεν έκανε αναγγελία εκείνη την περίοδο για περονόσπορο, διότι ακριβώς δεν πήγε κανένας αγρότης να παραπονεθεί. Επομένως, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ τον Ιούνιο που έκανε τη βροχόπτωση δεν χρειάστηκε να έρθουν στην περιοχή μας. Μετά ήρθε ο καύσωνας. Εμείς από τις 12 μέχρι τις 30 Ιουλίου είχαμε 46 βαθμούς μεσημεριανή θερμοκρασία και 40 βαθμούς το βράδυ»...
Ο Μιχάλης Παπαδοδημητράκης καταγγέλλει ακόμα προς το neakriti.gr: «Το πιο τραγικό που δείχνει ότι έκατσαν στο γραφείο τους και έβγαλαν μία ζημιά για όλους, ξέρετε ποιο είναι; Ότι μου έβαλαν ένα αμπέλι – “φάντασμα”, το οποίο δεν έχουμε τέτοιο αμπέλι εμείς. Στο οποίο όλως περιέργως έβαλαν κι εκεί μηδέν παραγωγή...Και πείτε μου εσείς...Αποζημιώσεις από αυτή τη βιβλική καταστροφή δεν έχουμε. Κρασί δεν βγάλαμε. Λάδι δεν βγάλαμε. Επιδοτήσεις δεν πήραμε. Από 100 στρέμματα πήραμε 400 ευρώ. Δηλαδή τι θα κάνουμε; Και να μας έρχονται και τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Να θέλουμε περίπου 4.000 ευρώ πετρέλαιο το χρόνο για να καλλιεργήσουμε. Δηλαδή, εμείς τι πρέπει να κάνουμε»;...