Κόμβος Αϊ Γιάννη

Λακκούβες "κρατήρες" και επικίνδυνα σημεία στους κόμβους του Ηρακλείου - Το σχέδιο της δημοτικής Αρχής (vid)

ακρόαση άρθρου
Ηράκλειο
Λακκούβες "κρατήρες" και επικίνδυνα σημεία στους κόμβους του Ηρακλείου - Το σχέδιο της δημοτικής Αρχής (vid)
Κακοτεχνίες, “τρύπιο” οδικό δίκτυο, κυκλοφοριακό και κόμβοι της “οργής” συνθέτουν το σκηνικό της ταλαιπωρίας για οδηγούς και πεζούς στο Ηράκλειο

Το μαρτύριο της λακκούβας σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες και το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Ηράκλειο βάζουν “φωτιά” στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών οδηγών. Δυστυχώς το Ηράκλειο ίσως είναι η πόλη με τις περισσότερες κακοτεχνίες και λακκούβες στην Κρήτη, αφήνοντας πίσω ζημιές σε οχήματα, αλλά και τραυματισμούς σε οδηγούς και πεζούς.

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην ΚΡΗΤΗ TV η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στο φως την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις αποκατάστασης των κακοτεχνιών σε πολλά σημεία της πόλης.

Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για να αλλάξει αυτή η εικόνα με τα κακώς κείμενα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στα χαρακώματα οι επαγγελματίες οδηγοί που καθημερινά μετρούν ζημιές στα οχήματά τους όπως τόνισαν ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου Καλλέργος Βουλγαράκης, ο γενικός γραμματέας του συλλόγου ΤΑΞΙ Ηρακλείου Συμεών Ερμείδης αλλά και το μέλος του ΔΣ των εκπαιδευτών οδήγησης Αλέξανδρος Μεϊμαράκης.

Από τον κόμβο του Αϊ Γιάννη Χωστού η Γεωργία Μακάκη κατέγραψε τον χάρτη των κακοτεχνιών και της λακκούβας σε ένα σημείο που δικαίως χαρακτηρίζεται από τα πιο δύσκολα στην πόλη του Ηρακλείου. Μάλιστα κάτοικοι, οδηγοί, πεζοί και φορείς της περιοχής ζητούν άμεσες παρεμβάσεις καθώς όπως λένε ανεβαίνουν καθημερινά έναν απίστευτο Γολγοθά.

Στην διάρκεια της εκπομπής "Ώρα Αιχμής" παρουσιάστηκαν ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία όπου οι δρόμοι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο με τις εικόνες αυτές να αποτελούν μόνο το κερασάκι στην τούρτα του τεράστιου προβλήματος. Στην οδό Λυσιστράτης στην ευρύτερη περιοχή του Αϊ Γιάννη Χωστού, οι λακκούβες είναι… αμέτρητες, με τους οδηγούς να δεινοπαθούν καθώς είναι αδύνατο να τις αποφύγουν, ενώ άλλοι αντικρίζουν και τις ζημιές στα οχήματά τους.

Λακκούβα μεγάλων διαστάσεων λίγα μέτρα παρακάτω και πλησίον του πρώτου κυκλικού κόμβου στον Αϊ Γιάννη Χωστό, με τις εικόνες να είναι απαράδεκτες και στην οδό Λυκίου. Λακκούβες… κρατήρες και στην οδό Εμπειρίκου στην περιοχή των Καμινίων ενώ και στην περιοχή του Μπεντεβή, λίγα βήματα από τα μίνι μπας, οδηγοί και πεζοί πέφτουν θύματα λακκούβας, η οποία ολοένα και μεγαλώνει τους τελευταίους μήνες. Αρκετοί δρόμοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ μόλις ένα συνεργείο της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου Ηρακλείου προχωρά στην αποκατάσταση των επικίνδυνων σημείων, ενώ σε επόμενη φάση ο Δήμος θα προχωρήσει σε σχετική εργολαβία.

 

Οι κόμβοι του μαρτυρίου  

Στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” στην ΚΡΗΤΗ TV αναδείχθηκε η εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένοι κόμβοι. Παρά την παραδοχή της προηγούμενης δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη για τον προβληματικό κόμβο στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων μια “ανάσα” από τον Γιόφυρο, ο κόμβος εξακολουθεί να υφίσταται κάνοντας το σημείο σχεδόν απροσπέλαστο σε “Ώρα Αιχμής”. Μάλιστα σε απευθείας σύνδεση στη διάρκεια της εκπομπής “Ώρα Αιχμής” η Γεωργία Μακάκη αναφέρθηκε και ανέδειξε το πρόβλημα με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό πριν από ένα μήνα στην ίδια εκπομπή να συμφωνεί με την κατάργηση του κόμβου και ίσως την τοποθέτηση φαναριών στην περιοχή. Η εικόνα του κόμβου στη Χανιώπορτα έλυσε το πρόβλημα και αυτό δεν σηκώνει αμφισβήτηση σε αντίθεση με τον κόμβο στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων που το διόγκωσε. Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης η δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να προωθήσει ένα σχέδιο σε τρία δύσκολα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων στο ύψος γνωστού πολυκαταστήματος καταργείται ο κυκλικός κόμβος και δημιουργείται κόμβος ελλειψοειδούς μορφής, με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας να γίνεται με φανάρια. Οι οδηγοί δεν θα ακολουθούν κυκλική πορεία όπως σήμερα, όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Στο επίμαχο σημείο, δημιουργείται κόμβος σε νέα θέση και διαβάσεις πεζών ενώ επεκτείνονται τα πεζοδρόμια.

Στον Αϊ Γιάννη Χωστό δημιουργείται κυκλικός κόμβος στο επίμαχο σημείο, ενώ δρομολογούνται παρεμβάσεις για την ασφαλή κίνηση πεζών και ΑμεΑ, μέσω της δημιουργίας διαβάσεων και επέκτασης πεζοδρομίων. Παράλληλα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις επί της Χριστομιχάλη Ξυλούρη.

Στην παραλιακή λεωφόρο στο ύψος της οδού Αχαιών, όπου εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργούν φανάρια, αυτά θα ξηλωθούν καθώς προβλέπεται η κατασκευή ισόπεδου κυκλικού κόμβου με δύο ρεύματα κυκλοφορίας εντός της κυκλικής πορείας. Το σχέδιο μάλιστα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και μερικές μέρες.

Επόμενο στοίχημα της δημοτικής Αρχής σύμφωνα με τον κ. Σισαμάκη είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης.

 

Θέμα κουλτούρας και παιδείας η οδηγική συμπεριφορά

Μάλιστα όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου Καλλέργος Βουλγαράκης το σημείο του κυκλικού κόμβου στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων είναι ίσως από τα πιο δύσκολα σημεία για τους οδηγούς αστικών λεωφορείων που μπορεί να εγκλωβιστούν για αρκετή ώρα στην περιοχή κυρίως σε ώρες μεγάλης κυκλοφοριακή επιβάρυνσης. Παρόμοια η εικόνα που περιέγραψε και ο γραμματέας του Συλλόγου ταξί στο Ηράκλειο Συμεών Ερμείδης. Μάλιστα ο εκπαιδευτής οδήγησης Αλέξανδρος Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στην οδηγική συμπεριφορά και κουλτούρα ορισμένων οδηγών που παρά την δυσκολία του σημείου μπορεί να διπλοπαρκάρουν στην περιοχή διογκώνοντας στην ταλαιπωρία οδηγών αλλά και πεζών.

Προβληματικά και τα σημεία των κόμβων στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, με τον κυκλικό κόμβο στην συμβολή της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να μετατοπίζει το πρόβλημα στο παράκτιο μέτωπο κυρίως προς τα δυτικά με την κατάσταση να έχει βελτιωθεί στον κυκλικό κόμβο στην συμβολή με την οδό Γιαμαλάκη.

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News