πανετόνε
Φωτ. Shutterstock

Χριστούγεννα 2024: Ιταλικές συνήθειες αποκτούν οι Ηρακλειώτες

Ηράκλειο
Χριστούγεννα 2024: Ιταλικές συνήθειες αποκτούν οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα φουσκωτό κέικ που κατέκτησε τον κόσμο δεν είναι πλέον μόνο ιταλική υπόθεση - Πώς κινούνται οι τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

Ένα από τα πιο λαοφιλή αρτοσκευάσματα του κόσμου φαίνεται πως αρχίζει να αποκτά ολοένα και περισσότερους Ηρακλειώτες. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι φούρνοι και σούπερ μάρκετ εντάσσουν στα προϊόντα τους το ιταλικό πανετόνε (panettone), το οποίο καταγράφει συνεχή ζήτηση με αυξητικές τάσεις.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων τα μελομακάρονα, σε όλες τις παραλλαγές τους, και οι κουραμπιέδες δεν έχουν, τις ημέρες που διανύουμε, την τιμητική τους.

Το πανετόνε εμφανίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα. Ηταν ένα γλυκό και φουσκωμένο ψωμί με χρυσαφένιο χρώμα, πλούσιο σε άρωμα και γεύση που περιοριζόταν στον τόπο καταγωγής του, το Μιλάνο. Σταδιακά, έγινε το σύμβολο των Χριστουγέννων σε όλη την Ιταλία και αργότερα η ιδιαίτερη εμφάνιση σε συνδυασμό με τη γεύση του κατέκτησαν τον κόσμο.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην πρώτη γραμμή

Και επειδή ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο... παλιός είναι αλλιώς, μελομακάρονα και κουραμπιέδες διατηρούν διαχρονικά την πρωτοκαθεδρία τους. Η ζήτηση είναι αυξημένη για τα δυο παραδοσιακά γλυκά, με το που κάνουν την εμφάνιση τους στα ζαχαροπλαστεία στα μέσα Νοεμβρίου. Αναφορικά με τις τιμές των εν λόγω γλυκών, ως απόρροια των αυξημένων πρώτων υλών και των τιμών της ενέργειας, καταγράφεται σε σχέση με πέρυσι μια αύξηση από 3% έως 6%. Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι είχαν αυξήσει ιδιαίτερα, πέρυσι, τις τιμές των γλυκών τους φέτος τις διατήρησαν στα ίδια επίπεδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News