Πορεία στη μνήμη του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς 15 χρόνια στα Εξάρχεια, πραγματοποιούν αντιεξουσιαστές, φοιτητικοί σύλλογοι σωματεία και συλλογικότητες στο κέντρο του Ηρακλείου.
«15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, η εξέγερση παραμένει ενάντια σε καταστολή, αυταρχισμό και εξαθλίωση», «Εξέγερση για τον Αλέξη, για τον Χρήστο, για τον Ηρακλή», είναι μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.
Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιούνται και στην υπόλοιπη χώρα. Οι πορείες είναι προγραμματισμένες για σήμερα 6 Δεκεμβρίου του 2023, τα τα 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και την εξέγερση που ακολούθησε.
«15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, η εξέγερση παραμένει ενάντια σε καταστολή, αυταρχισμό και εξαθλίωση», «Εξέγερση για τον Αλέξη, για τον Χρήστο, για τον Ηρακλή», είναι μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.
Στις 18:00 ήταν προγραμματισμένο το κάλεσμα από συλλογικότητες, φορείς και σωματεία στα Προπύλαια με χιλιάδες κόσμου να ανταποκρίνονται.
Στις 21:00 το βράδυ υπάρχει κάλεσμα για σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στα Χανιά
Με τη συμμετοχή δεκάδων εκατοντάδων πολιτών, φοιτητών, συλλογικοτήτων, εκπαιδευτικών και μαθητών, πραγματοποιήθηκαν σε Χανιά και Ρέθυμνο οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που προκλήθηκε από σφαίρα όπλου, ειδικού φρουρού στην Αθήνα το 2008.
Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίζονται, με τις φετινές να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκφραση των συμμετεχόντων με συνθήματα και πανό, σχετικά με την καταστολή και τον αυταρχισμό, ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, των διεκδικήσεων για την παιδεία και την άποψη φοιτητών για την Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Αγορά Χανίων και στο Δημαρχείο της πόλεως του Ρεθύμνου ενώ ακολούθησαν πορείες σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Οι πορείες ήταν ειρηνικές, χωρίς να προκληθούν επεισόδια υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η πορεία με πρωτοβουλία μαθητών, σχολείων και φοιτητικών συλλόγων, ενώ για τις 18:00 το απόγευμα υπάρχει κάλεσμα από συλλογικότητες, σωματεία και φορείς για συγκέντρωση πάλι στα Προπύλαια.
Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί στην Αθήνα
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι παρόμοια με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Περίπου 4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Επίσης, ελικόπτερο της αστυνομίας και drone θα δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.
Διμοιρίες των ΜΑΤ, οι Ομάδες Δράση και ΔΙΑΣ θα είναι σε ετοιμότητα, ενώ φύλαξη θα υπάρχει σε πανεπιστήμια, κυβερνητικά κτίρια και γραφεία κομμάτων.