lampakis

Δίχως τέλος το μπάχαλο με τις επιδοτήσεις: Δύο χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ευρώ και οι αρμόδιοι «σφυρίζουν» αδιάφορα

ακρόαση άρθρου
Ηράκλειο
Δίχως τέλος το μπάχαλο με τις επιδοτήσεις: Δύο χρόνια δεν έχει πάρει ούτε ευρώ και οι αρμόδιοι «σφυρίζουν» αδιάφορα
«Έχω να πάρω επιδότηση δύο χρόνια...» - Ο ΟΠΕΚΕΠΕ του λέει πως δεν γνωρίζει γιατί την ώρα που ανακοινώνει ότι η β’ δόση θα διορθώσει τις αδικίες της α’ δόσης - Ελαιοπαραγωγός-γεωπόνος υπολογίζει χασούρα 20.000 ευρώ και οι αρμόδιοι “σφυρίζουν” αδιάφορα

Κανείς δεν καταλαβαίνει και ούτε μπορεί να συμμεριστεί τις όποιες αναλύσεις του κεντρικού ΟΠΕΚΕΠΕ, για το πού πήγαν τα 88 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντιθέτως κάθε παραγωγός που έχει πέσει θύμα κακής ή και καθόλου πληρωμής εκφράζεται με μεγάλη οργή και δηλώνει αγανακτισμένος από την έλλειψη επαρκών εξηγήσεων.

Ένας από τους χιλιάδες παραγωγούς αυτής της κατηγορίας είναι και ο Μιχάλης Λαμπράκης, που καταγγέλλει στο neakriti.gr ότι, στο όνομα της συζύγου του, που λαμβάνει τις ενισχύσεις από την οικογένειά του, εδώ και δύο χρόνια δεν έχει μπει ούτε ευρώ και ο τοπικός ΟΠΕΚΕΠΕ τού λέει πως δεν ξέρει τι συμβαίνει!

«Η γυναίκα μου είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότισσα. Έχει ένα αγροτεμάχιο από τον πεθερό μου στη Νάουσα, που είναι καλλιέργεια μήλων. Είναι λοιπόν ένα τεμάχιο εκτός νομού Ηρακλείου. Το δηλώσαμε γιατί ο πεθερός μου είναι πλέον συνταξιούχος. Και έπρεπε να δηλωθεί στο όνομα της γυναίκας μου, για να κόβονται στο δικό της όνομα τα τιμολόγια στα μήλα. Πέρυσι, λοιπόν, που δε μας πλήρωσαν, μας ζήτησαν τα δικαιολογητικά. Τα προσκομίσαμε. Κάναμε μία ένσταση και μας απάντησαν ότι θα μας ενημερώσουν μόλις θα βγουν τα αποτελέσματα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση. Έχουμε πάει 15 φορές στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ και μας λένε ότι δεν ξέρουν τι έχει γίνει με την περίπτωσή μας», σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο neakriti.gr, ο Μιχάλης Λαμπράκης.

Μάλιστα, ο ίδιος είναι και γεωπόνος και τονίζει ότι «υποτίθεται ότι, κόβοντας όσους δήλωσαν εκτός νομού αγροτεμάχια, πήγαν να δώσουν τέλος σε απάτες. Όμως, με αυτόν τον τρόπο την πληρώσαμε κι εμείς χωρίς να έχουμε καμία συμμετοχή σε καμία απάτη», σύμφωνα με τον Μιχάλη Λαμπράκη, που τονίζει επίσης ότι έχει στείλει μηνύματα διαμαρτυρίας και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά δεν έλαβε επίσης καμία απάντηση...

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο ελαιοπαραγωγός και γεωπόνος Μιχάλης Λαμπράκης, ήδη έχει χάσει και δεν ξέρει αν και πότε θα τα πάρει ποτέ, γύρω στα 20.000 ευρώ, που είναι τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης των τελευταίων δύο χρόνων και τα ποσά της εξισωτικής αποζημίωσης.

«Ωστόσο, και τα χρήματα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων πληρώσαμε κανονικά στην Ένωση Ηρακλείου, όπως και τον ΕΛΓΑ. Αλλά ακόμα και η Ένωση που πάνε και ρωτάμε τι έχει γίνει μας λέει πως δεν έχει κάτι να μας πει και μας παραπέμπει στον ΟΠΕΚΕΠΕ», καταλήγει ο Μιχάλης Λαμπράκης.

Οι νέες “διευκρινίσεις” από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Με τη β’ δόση τα... “χαμένα” 88 εκατ. €

Όσο για τον κεντρικό ΟΠΕΚΕΠΕ, εξέδωσε χθες νέες διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι τα 88 εκατομμύρια ευρώ δε χάθηκαν, αλλά θα αποδοθούν κατά την εξόφληση στους πραγματικούς δικαιούχους:

«Με βάση το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας 2023-2027, ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε για τη Βασική Εισοδηματική Στήριξη στα πλαίσια του πρώτου έτους 2023 είναι 829.567.104,00 ευρώ.

Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε εξ ολοκλήρου σε δικαιώματα και στις τρεις αγρονομικές ζώνες ΠΕ1-Βοσκότοποι, ΠΕ2-Αροτραίες, ΠΕ3-Δενδρώδεις και με βάση τις αποφάσεις σύγκλισης των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για τη βιωσιμότητα το 2023 κατανεμήθηκαν 4.194.084,19 δικαιώματα αξίας 829.240.160,92 ευρώ.

Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2023 (ΟΣΔΕ) υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 653.359 αιτήσεις από παραγωγούς, από τους οποίους μόνο οι 585.853 αιτήθηκαν ενεργοποίηση κατεχόμενων δικαιωμάτων 4.023.211 εκταρίων βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα. Η αιτηθείσα από αυτούς αξία ενεργοποίησης δικαιωμάτων είναι συνολικής αξίας 796.232.442,24 ευρώ και για τις τρεις αγρονομικές ζώνες.

Οι υπόλοιποι 67.506 παραγωγοί που υπέβαλαν αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 δεν ήταν κάτοχοι δικαιωμάτων τη στιγμή του υπολογισμού της προκαταβολής, διότι είτε αναμένουν μεταβίβαση δικαιωμάτων, είτε κατανομή από το εθνικό απόθεμα, διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο και γι’ αυτόν τον λόγο δε συμπεριλήφθηκαν στην επεξεργασία της πληρωμής της προκαταβολής του Οκτωβρίου 2023.

Από τον αριθμό των 585.853 δικαιούχων παραγωγών που αντιστοιχούν σε 4.023.211 εκτατικά δικαιώματα στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες και των οποίων η αξία είναι 796.232.442,24 ευρώ, κατά την επεξεργασία προέκυψαν τα εξής:

Η δηλωθείσα έκταση του συνόλου των αγροτεμαχίων των 585.853 παραγωγών δεν κάλυπτε, όπως κάθε χρονιά, το σύνολο των δικαιωμάτων και υπολειπόταν. Η έκταση ανερχόταν συνολικά σε 3.835.821 εκτάρια επιλέξιμων αγροτεμαχίων, η οποία αντιστοιχεί σε ποσό ενεργοποίησης 759.783.129,60 ευρώ.

Η δηλωθείσα αυτή έκταση, μετά την ενσωμάτωση των ελέγχων επιλεξιμότητας, προσδιορίστηκε και υπολογίστηκε στα 3.751.645,48 εκτάρια, αξίας 741.937.077,71 ευρώ.

Επομένως, η διαφορά των 88 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται από την αφαίρεση των 829.240.160,92 ευρώ του προϋπολογισμού μείον τα 741.937.077,71 ευρώ που αντιστοιχούν στα επιλέξιμα εκτάρια που συμμετείχαν στην πληρωμή είναι σαφέστατα προσδιορισμένη και δεν είναι “χαμένη”.

Με την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων, την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο 2023, τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων και του monitoring, θα ενσωματωθούν τα υπόλοιπα 88 εκατ. ευρώ στην εξόφληση, εκτός εκείνων των περιπτώσεων παραγωγών κατόχων δικαιωμάτων που δεν υπέβαλαν ΟΣΔΕ το 2023 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα», καταλήγει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News