Όταν τη δεκαετία του 80 και του 90 για την παγκόσμια κοινότητα, το AIDS φάνταζε ως ένας τεράστιος αόρατος εχθρός, με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους νέων κυρίως ηλικιών, κανείς δεν πίστευε ότι μια 20ετία μετά, η ορθή χορήγηση των κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων, θα μπορούσε να φρενάρει το AIDS, ακόμη και πριν την δυνατότητα χρήσης εμβολίου, που είναι πλέον το επόμενο μεγάλο ζητούμενο, για την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.
Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS ωστόσο, παρά τα άλματα που έχουν σημειωθεί, ο αριθμός των 80 εκατομμυρίων που έχουν νοσήσει και των 40 εκατομμυρίων που έχουν πεθάνει, εξακολουθεί να σοκάρει.
Στην Ελλάδα από τους 20 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν χάσει τη ζωή τους 3,5 χιλιάδες άνθρωποι, την ώρα που η Κρήτη στους αριθμούς δείχνει ότι μετά την πανδημία αποτυπώνει στις νέες μολύνσεις αύξηση, χωρίς όμως να ξεφεύγει του μέσου όρου για την Ελλάδα.
Οι νέες μολύνσεις που για το 2023 έφτασαν στο νησί τις 15, αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας από 30-40 ετών, με τις προβλέψεις ωστόσο να είναι σαφέστατα καλύτερες, αφού η έγκαιρη διάγνωση και η συνεπής χρήση των κατάλληλων φαρμάκων, διασφαλίζει όχι μόνο προσδόκιμο ζωής όπως όσων δεν έχουν νοσήσει, αλλά και αντίστοιχη ποιότητα ζωής.
Από τα θετικότερα στοιχεία που εντάσσονται στην πρόληψη ωστόσο, είναι ότι και στην Ελλάδα πλέον με την κατάλληλη νομοθεσία, επιτρέπεται η χρήση των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς και από τις αποκαλούμενες υψηλές ομάδες κινδύνου, που σχεδόν αποκλείει το ενδεχόμενο μετάδοσης.
Πάντως το μεγάλο στοίχημα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας 40 χρόνια μετά, εξακολουθεί να είναι, ένα εμβόλιο κατά του AIDS που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος μιας πανδημίας που επί δεκαετίες αποτελούσε τη βάση για εκατομμύρια απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.
Δείτε το βίντεο: