Συλλαλητήριο για την Υγεία

Ακούει ο υπουργός; Βροντοφώναξαν ξανά οι Κρητικοί για την Υγεία

Ηράκλειο
Ακούει ο υπουργός; Βροντοφώναξαν ξανά οι Κρητικοί για την Υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση για τη σωτηρία του Βενιζελείου, φορείς της Υγίας από το Ηράκλειο, το Λασίθι και το Ρέθυμνο ένωσαν τις φωνές τους για τη σωτηρία των νοσοκομείων τους - Αυξήσεις μισθών και προσλήψεις τα άμεσα αιτήματα για βελτίωση της κατάστασης

Ηχηρό μήνυμα ότι δε θα αφήσουν τη Δημόσια Υγεία «στα “κοράκια”, που μόνο στόχο έχουν να πλουτίσουν από τον πόνο και την ασθένεια του λαού μας», όπως ξεκάθαρα τονίστηκε, δόθηκε χθες από χιλιάδες κόσμου, που “πλημμύρισε” το κέντρο της πόλης, σε ένα ακόμη μαζικό πανυγειονομικό και πανεργατικό συλλαλητήριο για τη διάσωση της Υγείας, προκειμένου να βγει από την “εντατική” και να στηρίξει την ίδια την κοινωνία.

Από τις 11 το πρωί είχε ξεκινήσει ο κόσμος να μαζεύεται στην πλατεία Ελευθερίας, με υγειονομικούς να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με χιλιάδες άλλους Κρητικούς, που έφτασαν από κάθε άκρη του νησιού για να ενώσουν τις φωνές τους και να υψώσουν τις γροθιές τους!

Μπορεί να μην είχε τη μαζικότητα του προηγούμενου παγκρήτιου συλλαλητηρίου, ωστόσο και το χθεσινό είχε πολύ κόσμο και είχε ένταση και παλμό. Όλα τα σωματεία εργαζομένων από τον χώρο της Υγείας εκπροσωπήθηκαν χθες, καθώς και πολλοί μαζικοί σύλλογοι και φορείς, που ανταποκρίθηκαν στο παγκρήτιο κάλεσμα, για να καταγγείλουν τις δραματικές ελλείψεις, τις δυσλειτουργίες και την υποστελέχωση στα νοσοκομεία του νησιού και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση μέτρα δυναμικά χωρίς τις γνωστές μετακινήσεις και τα “εντέλλεσθε” που συνεχώς κλονίζουν τη Δημόσια Υγεία και την καταδικάζουν σε αργό και βασανιστικό θάνατο. Της παγκρήτιας πορείας για την Υγεία, μάλιστα, είχε προηγηθεί μαθητική πορεία.

 

«Εμείς και τα... “κοράκια”»

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι δε θα αφήσουμε τη Δημόσια Υγεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, στα “νύχια” των επιχειρηματιών, στο πέρασμά τους στα “κοράκια” που μόνο στόχο έχουν να πλουτίσουν από τον πόνο και την ασθένεια του λαού μας», είπε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης.

«Η καρδιά μας και το μυαλό μας βρίσκονται στους συναδέλφους μας υγειονομικούς στη Γάζα, οι οποίοι σχεδόν δύο μήνες δίνουν έναν ηρωικό και υπεράνθρωπο αγώνα παραμένοντας στο πλευρό των ασθενών τους, κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των νοσοκομείων.

Στέλνουμε μήνυμα ότι δεν “τσιμπάμε” από την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί να εμφανίσει τα προβλήματα στην Υγεία σαν τοπικά και μεμονωμένα. Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία στην Ελλάδα έχουν πρόβλημα. Όταν τα τελευταία 10 χρόνια οι μόνιμοι υγειονομικοί είναι 20 χιλιάδες λιγότεροι. Όταν λείπουν 6.500 γιατροί. Όταν από το 2013 μέχρι το 2019 η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 30%.

Στέλνουμε μήνυμα ότι δε θεωρούμε κανονικότητα να περιμένει κάποιος χρόνια να χειρουργηθεί ή να κλείσει ένα ραντεβού. Στέλνουμε μήνυμα ότι δε θα συμβιβαστούμε να δουλεύουμε σαν σκλάβοι, να αποδεχτούμε ότι για να αυξηθούν τα εισοδήματά μας θα πρέπει να τα πάρουμε από τους ασθενείς μας.

Στέλνουμε μήνυμα ότι ενωμένοι, αποφασισμένοι θα συγκρουστούμε με την κοινή αιτία των προβλημάτων, η οποία είναι η λογική των ελάχιστων παροχών, της ατομικής ευθύνης, της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις.

Στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνυπάρχουν μαζί και παράλληλα. Η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και από την άλλη πλευρά η Υγεία ως επιχειρηματικότητα. Η Υγεία για τους μαχόμενους υγειονομικούς ήταν, είναι και θα αγωνιστούμε να είναι κοινωνικό αγαθό που θα παρέχεται δωρεάν για όλους».

 

«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία»

Ακολούθησαν και άλλες ομιλίες συνδικαλιστών, που καταγγέλλουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Πολλές κλινικές, όπως οι Παθολογικές Ρεθύμνου, Σητείας και Ιεράπετρας, και Παιδοψυχιατρική ΠΑΓΝΗ, όπως είπαν, και εργαστήρια όπως τα ακτινολογικά του Λασιθίου κινδυνεύουν με λουκέτο. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω απόλυτης έλλειψης αναισθησιολόγων, ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 9.000 ασθενείς.

Οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και (κυρίως) εξαιτίας της εντατικοποίησης, που χτυπάει “κόκκινο”. Υπερεφημέρευση, διπλοβάρδιες, περικοπή ρεπό και αδειών εξουθενώνουν τους εργαζόμενους.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία, “βροχή” πέφτουν τα “εντέλλεσθε” για μετακινήσεις υγειονομικών (π.χ. παθολόγων από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου), ενώ η διοίκηση του Γ.Ν. Ρεθύμνου επιχειρεί να επιβάλλει και εφημερίες τομέα (γιατρών όλων των ειδικοτήτων) στα ΤΕΠ.

 

«Να βάλουμε φρένο»

Ο τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με αφορμή την παγκρήτια κινητοποίηση συλλόγων και φορέων για την υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Για μια ακόμη φορά, οι πολίτες και οι φορείς της Κρήτης έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Ν.Δ.: Να σταματήσει την υλοποιούμενη υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, όπως και της Δημόσιας Παιδείας, των Δημόσιων Μεταφορών, του Δημόσιου Χώρου, η υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ν.Δ. μας βρίσκει όλες και όλους αντίθετους. Γι’ αυτό και αγωνιζόμαστε, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου. Η Δημόσια Υγεία είναι αγαθό και δικαίωμα των πολιτών. Είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για να διατηρήσουμε ακέραιο τον χαρακτήρα της».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.

 

 

Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα, αυτά είναι:

• Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Όχι στον νέο “υγειονομικό χάρτη”.

• Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της ΠΦΥ και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Ταυτόχρονη ανοικτή προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών θέσεων με κίνητρα και κατεπείγουσες διαδικασίες για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς και να αντιστραφεί το κύμα παραιτήσεων.

• Όχι στα “μπαλώματα” με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων Υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι κ.ο.κ. Επικαιροποίηση οργανισμών νοσοκομείων.

• Καμιά απόλυση συμβασιούχου, επικουρικού, εργολαβικού εργαζόμενου. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όχι στην απόλυση των 1.047 συμβασιούχων των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

• Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών.

• Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού. Αύξηση αποζημίωσης εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση τακτικών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

• Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της Υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών Υγείας. Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τον προσωπικό γιατρό. Όχι στην εφαρμογή του νόμου Γκάγκα, που καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

• Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Όχι σε παραχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων δομών Υγείας σε ιδιώτες. Καμία εμπλοκή ιδιωτών και επιχειρηματιών της Υγείας σε εργαστήρια και μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων. Όχι στη μεταφορά ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι στο “νέο ΕΣΥ”.

• Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού.

• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων των υγειονομικών.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News