Βενιζέλειο συγκέντρωση πλατεία Ελευθερίας

Με «βροντερή» φωνή διαδηλώνει όλη η Κρήτη για τη «χαμένη» Υγεία σήμερα στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Με «βροντερή» φωνή διαδηλώνει όλη η Κρήτη για τη «χαμένη» Υγεία σήμερα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας η μεγάλη παγκρήτια κινητοποίηση για να μπει “φρένο” διάλυση του ΕΣΥ! - Από κάθε γωνιά της Κρήτης φτάνουν οι διαμαρτυρόμενοι

Από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη θα βρίσκονται σήμερα στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των φορέων τους, υγειονομικοί αλλά και πολίτες όλων των επαγγελματικών τάξεων, για να ενώσουν τις φωνές τους και να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους τους κατοίκους, ζητώντας να μπει “φρένο” στην ολοένα και μεγαλύτερη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που διαφαίνεται από χρόνο σε χρόνο.

Χθες Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, οι συνδικαλιστές που διοργανώνουν το παγκρήτιο συλλαλητήριο, που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, απηύθυναν κάλεσμα στον κόσμο να “πλημμυρίσει” την πόλη, για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ενός ακόμα μαζικού ξεσηκωμού!

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Γρηγόρης Κοκοβάκης, τόνισε ότι η κατάσταση έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων της Κρήτης, λόγω των λιγοστών γιατρών και των δραματικών ελλείψεων σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Δημήτρης Βρύσαλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δίνουμε τη μάχη εδώ και χρόνια, για ένα δημόσιο, δωρεάν, Σύστημα Υγείας» και κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο.

Η γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Ηρακλείου, Ράνια Μπέτση, δήλωσε πως «οι γιατροί εκφράζουμε αγανάκτηση για την υποβάθμιση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης. Οι παραιτήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις, συνεχώς».

Το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Βασίλης Κούδας, έκανε λόγο για μια «απελπιστική και αδιέξοδη κατάσταση, στην οποία έχει φτάσει το ΠΑΓΝΗ. Η κυβέρνηση πράττει τα αντίθετα απ’ όσα έχει υποσχεθεί, μεταφέρει ένα μεγάλο κομμάτι του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. τα προβλήματα ψυχικής υγείας και εξάρτησης, που εμφανίζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια».

Δεκάδες φορείς ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν

Εκτός από τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, χθες εξέδωσε ανάλογη ανακοίνωση στήριξης και συμμετοχής και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), που εκφράζει την αμέριστη στήριξή της σε ολόκληρο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η επιζήμια θέση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο το προσωπικό των νοσοκομείων όσο και ολόκληρη η κοινωνία της Κρήτης, από την κατάρρευση του ΕΣΥ, η οποία βρίσκεται πλέον - δυστυχώς - στην κορύφωσή της, καθιστά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των μονάδων Υγείας απόλυτα επιβεβλημένη και δεν επιδέχεται οποιαδήποτε αναβολή. Η Δημόσια Υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους».

Οι αγρότες της Κρήτης

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων στηρίζει την παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Πολλές κλινικές και εργαστήρια σε όλη την Κρήτη κινδυνεύουν με λουκέτο».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας, αλλά και ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου.

Τα κόμματα

«Τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της ΠΦΥ και το ΕΚΑΒ, με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ., παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών.

Η πραγματικότητα γνωστή σε όλους και ιδιαίτερα στους πολίτες του νησιού μας: Χειρουργεία που αναστέλλονται, θεραπείες που αναβάλλονται, μεγάλη αναμονή σε εξετάσεις ή αποτελέσματα εξετάσεων εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των πολιτών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Στο Ηράκλειο ο Νίκος Ανδρουλάκης - «Προτεραιότητα η αναγέννηση του ΕΣΥ»

Χθες το απόγευμα, σε θεματική εκδήλωση με θέμα την αναγέννηση του ΕΣΥ, κατατέθηκαν και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πραγματοποίησε το πρωί επίσκεψη στο Ηράκλειο, με πρώτο σταθμό το Βενιζέλειο, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ηρακλείου Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκο Παρασύρη και τη βουλευτή Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη, καθώς και στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης συνομίλησε με τα μέλη της διοίκησης και εργαζόμενους, λαμβάνοντας πληροφορίες για τις εξελίξεις στο νοσοκομείο, μετά και την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «βασική προϋπόθεση της ύπαρξης μιας ανθρώπινης και δίκαιης κοινωνίας είναι η επένδυση σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, στη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία, που θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συζήτησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό τα προβλήματα που υπάρχουν, σχολιάζοντας πως «η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε όπως έπρεπε το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Να υπάρξει αύξηση των μισθών και κίνητρα σε ειδικότητες που έχουν εκλείψει από τα νοσοκομεία μας, με αποτέλεσμα χιλιάδες χειρουργεία να παίρνουν συνεχώς αναβολές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., συμπληρώνοντας πως «προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Έχουμε τεράστιο δημογραφικό ζήτημα, τεράστιες αδικίες, έχουμε το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας μετά τη Βουλγαρία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αυτό «έχουμε χρέος να το αντιμετωπίσουμε».

«Θέλουμε να είμαστε η προτεραιότητα των λύσεων και όχι να μοχλεύονται συνεχώς τα ίδια προβλήματα, που κάνουν τους πιο αδύναμους να μην έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News