Παράταξη Σχοιναράκη: «Ελεγχόμενης εγκυρότητας η απόφαση για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη»

Ηράκλειο
Παράταξη Σχοιναράκη: «Ελεγχόμενης εγκυρότητας η απόφαση για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παράταξη της κ. Σχοιναράκη εγείρει και τυπικό ζήτημα νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τέλη

Άκρως προβληματική από ηθική, πολιτική αλλά και θεσμική σκοπιά χαρακτηρίζει  την ψήφιση των νέων δημοτικών τελών για το 2024 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η παράταξη “Ηράκλειον Αξίζει” με επικεφαλής την Ευαγγελία Σχοιναράκη.

Επανερχόμενη στην παρέμβασή της για το θέμα  των δημοτικών τελών, με ζητούμενο -όπως σημειώνει- να περιληφθεί επακριβώς η θέση της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη της κ. Σχοιναράκη εγείρει και τυπικό ζήτημα νομιμότητας της απόφασης,   χαρακτηρίζοντας τη συνέχιση της συνεδρίασης και διαδικτυακή ψήφιση της απόφασης από το σώμα ως ελεγχόμενη ως προς την εγκυρότητά της.

Όπως έχουμε γράψει, ανάλογες αμφιβολίες ως προς την εγκυρότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν και της διαδικτυακής ψήφισης έχει εκφράσει και η πλευρά των επιχειρηματιών της εστίασης που είχαν προαναγγείλει τις προάλλες μια  θεσμική αντίδραση, με την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατά της απόφασης του δήμου Ηρακλείου για την αύξηση των τελών.

Η θέση της παράταξης Σχοιναράκη

«Θέση για το θέμα ψήφισης της αύξησης των δημοτικών τελών.

Όπως και στις τοποθετήσεις μας είχαμε επισημάνει:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ. 5 του Ν. 3852/2010, “ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, αποφασίζει ΜΟΝΟ για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης...”.

Σημειώνουμε ότι η αύξηση ή μη των δημοτικών τελών δεν αποτελεί έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, αλλά ολιγωρία των πολιτικών προσώπων της δημοτικής Αρχής.

2. Η προεκλογική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών την οποία επικαλέστηκε η Δημοτική Αρχή για να δικαιολογήσει την επιμονή της για ψήφιση, εκτός του ότι αναφέρεται στην δυνατότητα σύνταξης προϋπολογισμού και όχι στην επιβολή τελών, ούτως ή άλλως δεν έχει έρεισμα στον νόμο και ειδικότερα στη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010. Παράλληλα σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 ψηφίστηκε μόλις τον Μάρτιο του 2023!

3. Η συνέχιση της ψήφισης του σοβαρού θέματος, την επόμενη μέρα 22-11-2023, διαδικτυακά, ελέγχεται για την εγκυρότητά της.

4. Ηθικά, σε σημαντικά θέματα, δεν πρέπει να δεσμεύεται η νέα Δημοτική Αρχή, από επιλογές της απερχόμενης.

Παρακαλούμε να περιληφθεί η θέση μας επακριβώς στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με εκτίμηση

Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη,

Στέφανος Κασωτάκης».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News