- Ζητούμενο η θωράκιση της σοδειάς με νέες τεχνικές στην ελαιοκαλλιέργεια
- Όλα τα επιστημονικά εργαλεία των παραγωγών σε εσπερίδα στο Ηράκλειο
- Προβληματίζει η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και ο δάκος
- Ανησυχία και για την τιμολογιακή πορεία του ελαιολάδου
- Η υψηλή τιμή σπρώχνει τους παραγωγούς σε πιο οικονομικά προϊόντα
Κάθε χρόνο μπορεί να έχει καλή σοδειά ο παραγωγός, εφόσον χρησιμοποιεί βελτιωμένες καλλιεργητικές πρακτικές. Αυτό τόνισαν ειδικοί στο πλαίσιο εσπερίδας, λέγοντας πως η ελαιοκομία πρέπει να εκσυγχρονιστεί, εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο την ποιότητα του ελαιολάδου αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση, βρέθηκαν στο επίκεντρο τα διαθέσιμα εργαλεία των παραγωγών, η ανάδειξη και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του.
Με την ελαιοκομική περίοδο και για την Κρήτη να έχει ξεκινήσει, οι προβλέψεις για μειωμένη παραγωγή προκαλούν ανησυχία, κάτι το οποίο οφείλεται και στις κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στο νησί τους τελευταίους μήνες. Ο ερευνητής του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αναφέρει πως ο δάκος καραδοκεί, καθώς τα δέντρα όταν δεν είναι φορτωμένα, τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στην ασθένεια.
Διαβάστε επίσης ►Ελαιόλαδο: Κλοπές και νοθεία συνθέτουν το σκηνικό της φετινής ελαιοκομικής περιόδου - Ειδικοί εξηγούν
Πάντως, τους φόβους του με φόντο την τιμή του υγρού χρυσού εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος δικτύου κρητικού ελαιολάδου, λέγοντας πως αυτή η υψηλή τιμή μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμα ταφόπλακα για τον παραγωγό, μιας και αρκετοί άνθρωποι στρέφονται σε άλλα, πιο οικονομικά έλαια, αποκτώντας έτσι νέες διατροφικές συνήθειες.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, στο επιμελητήριο Ηρακλείου.
Δείτε το βίντεο: