Με τον φόβο πλημμυρικών φαινομένων ζουν κάτοικοι πέριξ των ποταμών Δρακουλιάρη και Γιόφυρου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν έχει καθαριστεί σε ένα μεγάλο τμήμα του. Προτού βρεθούν αντιμέτωποι με εικόνες καταστροφής, όπως συνέβη πριν λίγα χρόνια, κρούουν τον “κώδωνα” του κινδύνου προκειμένου να γλιτώσουν τα χειρότερα. Καθαρίστε τους ποταμούς Δρακουλιάρη και Γιόφυρο, γιατί κινδυνεύουμε!
Αυτό υποστηρίζουν εκατοντάδες κάτοικοι από τον Κάμπο του Αγίου Σίλα μέχρι και τον Γιόφυρο, οι οποίοι υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία κατατέθηκε τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης όσο και στον Δήμο Ηρακλείου. Μάλιστα, προχώρησαν στη συλλογή υπογραφών, κρούοντας το “καμπανάκι” του κινδύνου προτού να είναι αργά, στην περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ο οποίος χαρακτήρισε ικανοποιητικό το επίπεδο καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών μέσω εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι το Ηράκλειο δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Την επιστολή διαμαρτυρίας υπέγραψαν πάνω από 550 πολίτες και την κατέθεσαν τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης, όσο και στον Δήμο Ηρακλείου, με αίτημα τον καθαρισμό του ποταμού Γιόφυρου-Δρακουλιάρη, το συντομότερο δυνατόν.

Πάντως, από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης υποστηρίζει ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπάρξουν προβλήματα στο Ηράκλειο. Ενώ χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό το επίπεδο καθαρισμού των ποταμών και ρεμάτων, με τις σχετικές εργασίες να συνεχίζονται από 10 συνεργεία.
«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η θωράκιση του νησιού μας ενόψει της αντιπλημμυρικής περιόδου, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το έχουμε δει στα Μάλια, στην Αγία Πελαγία, στον δήμο Μινώα Πεδιάδος και πρόσφατα στη Θεσσαλία, ότι τα καιρικά φαινόμενα είναι σύντομα, αλλά ακραία και πολύ έντονα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν τα προβλήματα. Αυτήν την περίοδο και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα συνεχίσουμε και κατά τη διάρκεια του έτους, εμείς ως Περιφέρεια προχωρούμε στους καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών. Αυτήν την περίοδο έχουμε περί των 10 συνεργείων. Και θέλω να πιστεύω ότι το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε είναι αρκετά ικανοποιητικό», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.
«Θα συνεχίσουμε για να μην έχουμε πρόβλημα. Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα έχουμε πρόβλημα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ποτάμια και ρέματα που διασχίζουν οικισμούς», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Ο Νίκος Συριγωνάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι Δρακουλιάρης-Γιόφυρος, λέγοντας πως πρόκειται για τα πιο δύσκολα κομμάτια μήκους 11 χιλιομέτρων. Πάντως, υποστήριξε πως το έργο καθαρισμού μέχρι τώρα είναι σε ικανοποιητικό βαθμό.
«Έχουμε ξεκινήσει και σύντομα θα είμαστε στον Δρακουλιάρη. Ήδη είμαστε από τις εκβολές μέχρι και πάνω από τον Αϊ Γιάννη τον Χωστό και έχουμε μπει και στον αστικό ιστό από τον Δρακουλιάρη, αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυθαίρετα κτίσματα και μπαζώματα που κάνουν δυσκολότερο το έργο μας».

Αγωνίζονται μόνοι τους οι κάτοικοι
Είναι ενδεικτικό, στο μεταξύ, το γεγονός ότι ο δημότης και κάτοικος της περιοχής κοντά στον Δρακουλιάρη Αντώνης Φιλιππάκης προσπάθησε μόνος του, με ό,τι μέσα είχε, και έκοψε όσο περισσότερα καλάμια μπορούσε, ώστε να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο διέξοδο στη ροή του νερού και να μην κινδυνεύσει αυτός και η οικογένειά του!
Μάλιστα, ο ίδιος μέσα σε 40 ημέρες κατάφερε να συλλέξει 554 υπογραφές πολιτών από τον κάμπο του Αγίου Σίλα μέχρι και τον Γιόφυρο, σε κείμενο που είναι γραμμένο σε δραματική γλώσσα και αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Παρακολουθώντας την απόλυτη και απίστευτη καταστροφή που υπέστησαν οι κάτοικοι του Θεσσαλικού κάμπου, “όλοι εμείς” που επιλέξαμε να έχουμε γείτονα τον ποταμό Γιόφυρο-Δρακουλιάρη έχουμε χάσει τον... ύπνο μας.
Και τον έχουμε χάσει με την πεποίθηση ότι σε μια τέτοια θεομηνία θα υποστούμε την ίδια καταστροφή. Με τον φόβο αυτό (επειδή έχω πλημμυρίσει από το 2015 και μέχρι το 2022-2023 τρεις φορές), αναλαμβάνω την πρωτοβουλία και την ευθύνη να μαζέψω υπογραφές από τον κάμπο του Αγίου Σίλα μέχρι και τον Γιόφυρο, με κύριο θέμα τον καθαρισμό του ποταμού Γιόφυρου-Δρακουλιάρη, μήπως και προλάβουμε να γλιτώσουμε τα αναμενόμενα.
Ο ποταμός είναι ακαθάριστος. Πολιτεία, μ’ ακούς; Αν με ακούς κάνε το χρέος σου. Προστάτεψέ μας.
Λαγουδοκοιμόμαστε γιατί έρχεται χειμώνας και κινδυνεύουμε».

«Πνιγόμαστε και διψάμε» - Απειλή πλημμυρών... παρά τη λειψυδρία
Στο μεταξύ, όπως γράφαμε και προ ημερών, κινδυνεύει η Κρήτη να “πνιγεί” από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη, όσο δε θα προχωράει σε συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ την ίδια ώρα απειλείται και με τη “δίψα” από τη μελλοντική ερημοποίηση και τις μεγάλες περιόδους ξηρασίας, που ήδη βιώνουμε και βλέπουμε τις επιπτώσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, αρχιτέκτων-μηχανικός Άρης Παπαδογιάννης, τόνισε στο neakriti.gr ότι «η Κρήτη καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση, οι οποίες επηρεάζουν την αγροτική οικονομία, τις γεωργικές πρακτικές και συνολικά την ευημερία του τόπου μας».
Στο αμέσως επόμενο ερώτημα της εφημερίδας, για το ποιος νομός, σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ΟΑΚ διαθέτει, βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ο Άρης Παπαδογιάννης ήταν κατηγορηματικός: «Εξαρτάται από τα φαινόμενα. Όλοι οι νομοί έχουν θέματα. Και το Ηράκλειο και το Λασίθι και το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Μέσα από τη μελέτη που θα παρουσιάσουμε, έχει γίνει καταγραφή των κινδύνων. Έχει γίνει λεπτομερής ανάλυση. Και από ’κει και πέρα, θα πρέπει εμείς να βάλουμε κάτω τις προτάσεις που γίνονται. Να επικαιροποιήσουμε, αν χρειαστεί, κάποια ζητήματα. Και να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις. Τις μελέτες. Και τα έργα εκείνα τα αντιπλημμυρικά που θα βοηθήσουμε στην προστασία του νησιού μας στα επόμενα χρόνια».