Με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων του νησιού, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο σύσκεψη για τις δυσμενείς επιπτώσεις της λειψυδρίας, τις αδυναμίες στη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τη σύσκεψη συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Περιφέρεια Κρήτης.
Για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης
Για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης του νησιού, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ήδη από το 2016 έχουμε καταθέσει ως Περιφέρεια Κρήτης ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία διαχείριση του νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, που έχει τεχνογνωσία».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης τόνισε: «Σε αυτό ως ΠΕΔ Κρήτης θα βοηθήσουμε πάρα πολύ. Ο κύκλος είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχει ενιαία διαχείριση».
«Ασχολούμαστε πολύ με το πόσιμο νερό, που είναι το 12% της κατανάλωσης, και αφήνουμε ασύδοτη τη διαχείριση του αρδεύσιμου νερού, που είναι περίπου 85%», σημείωσε κατηγορηματικά, από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. «Άρα λοιπόν έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», κατάληξε με νόημα ο έμπειρος αυτοδιοικητικός.
Οι προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
«Η θωράκιση της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και η δημιουργία master plan για την ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου», δήλωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη, που έγινε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την ολλανδική εταιρεία HVA, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κρήτης, επεσήμανε ότι το 87% των υδάτων χρησιμοποιείται για άρδευση στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι η διαχείριση πρέπει να γίνεται από έναν ενιαίο φορέα.
«Η κατάσταση στην Κρήτη», είπε, «είναι καλύτερη από τη Θεσσαλία, γιατί στην Κρήτη υπάρχει ένα πρώτο master plan, και καταγραφές των δυνατοτήτων των υπαρχόντων υποδομών από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης».
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, «η ολλανδική εταιρεία HVA ανέλαβε στους επόμενους τέσσερις μήνες να καταθέσει χρονοδιάγραμμα προτεραιοτήτων για τη χρήση των υφισταμένων έργων και την κατασκευή νέων, αλλά και το πώς το ένα έργο θα λειτουργεί υποστηρικτικά του άλλου».
Τα έργα που έρχονται
Στα έργα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν το πρώτο τετράμηνο του 2024 και αφορούν, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση δικτύων για τη μείωση των απωλειών νερού και τη μείωση του ενεργειακού κόστους στους ΤΟΕΒ, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης.
«Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 θα έχουμε την έγκριση χρηματοδότησης κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά είναι οι ενεργειακές μειώσεις κόστους για όλους τους ΤΟΕΒ. Όπου υπάρχουν δίκτυα τα οποία είναι πεπαλαιωμένα πρέπει να γίνει αντικατάσταση, για να μην έχουμε απώλειες του νερού», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα
Όσο για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε: «Για διευθετήσεις ρεμάτων και ποταμών θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, εάν έχουμε ξεμπλοκάρει από τις περιβαλλοντικές μελέτες. Θα ξεκινήσουμε από τα πρώτα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά από αυτά που είναι στις πόλεις, όπως είναι ο Γιόφυρος».
Η κλιματική αλλαγή
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός δράσεων και ενεργειών, ώστε να αποφευχθούν τραγικές καταστάσεις, όπως αυτές στη Θεσσαλία», σημείωσαν δήμαρχοι.
Παράλληλα, άφησαν αιχμές για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκριση χρηματοδοτήσεων για μελέτες και έργα, όπως και για τον σχεδιασμό μεγάλων αναπτυξιακών έργων, χωρίς την πρόβλεψη έργων απορροής όμβριων υδάτων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του πλημμυροπαθούς δήμου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, «η Πολιτεία και τα όργανά της, δυστυχώς, στις ανάγκες που έχουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και ο τόπος μας δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, καθώς ούτε οι μελέτες, αλλά ούτε και τα κονδύλια που απαιτούνται, προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένα έργα, έχουν δοθεί. Το χειρότερο δε απ’ όλα είναι ότι μεγάλα, κομβικά έργα, όπως είναι ο ΒΟΑΚ, σχεδιάζονται και υλοποιούνται δίχως τα αναγκαία έργα, που έχουν να κάνουν με την απορροή των όμβριων υδάτων ανάντη του ΒΟΑΚ»...
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας σημείωσε τα εξής: «Όταν μιλάμε για τη θωράκιση περιοχών και ειδικά σε περιοχές που έχουν πληγεί κι έχουν δοκιμαστεί με καταστροφικές πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα κατά το παρελθόν, δε γίνεται να περιμένουμε».
Αυγενάκης για επιδοτήσεις
Εξάλλου, ο Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον Μάνο Δασκαλάκη, τόνισε ότι «η ηγεσία του υπουργείου καταβάλλει προσπάθεια για να βελτιώσει τα ποσά που θα παραμείνουν στον Πυλώνα Ι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
Με αυτή τη δήλωση απάντησε σε ερώτηση για τη μεταφορά, φέτος, 236 εκατ. ευρώ από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσά που δόθηκαν στην ενιαία ενίσχυση.
Αναφερόμενος στα λάθη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενίσχυσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης εντόπισε δύο βασικά:
Πρώτον, ότι δεν προχωρεί στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει. Και, δεύτερον, δεν ενεργοποίησε 88 εκατομμύρια ευρώ, από εκείνα που δικαιούνταν οι αγρότες.
Ο υπουργός είπε ότι αυτοί ήταν και οι λόγοι που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί και ταμπουρώνεται πίσω από τη διαδικασία διορισμού του, λέγοντας ότι έχει διοριστεί από το ΑΣΕΠ.
Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος θα υπάρξει νέα διοίκηση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και συνέπεια, προς όφελος των παραγωγών.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συστήματα που λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά, όπως τόνισε, αυτό απαιτεί χρόνο. Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα εκσυγχρονιστεί ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ.
Σε ό,τι αφορά τη Σχολή της Μεσαράς, είπε ότι στόχος του είναι να γίνει πρότυπο σχολής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε μιλάμε για αναβάθμιση αλλά για ανάσταση της σχολής. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επαναλειτουργήσει και η Σχολή Ασωμάτων για την Κτηνοτροφία.
Δείτε εδώ τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στην ΚΡΗΤΗ TV: