raki

Παράνομο αποστακτήριο στο Μαλεβίζι: Το ‘σκασε… ο ιδιοκτήτης του ρακοκάζανου – Στον ανακριτή σήμερα ο αδερφός του

Ηράκλειο
Παράνομο αποστακτήριο στο Μαλεβίζι: Το ‘σκασε… ο ιδιοκτήτης του ρακοκάζανου – Στον ανακριτή σήμερα ο αδερφός του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφοδος των Αρχών σε παράνομο αποστακτήριο στο Μαλεβίζι - “Δραπέτευσε” ο ένας ιδιοκτήτης, συνελήφθη ο αδελφός του - Ποινική δίωξη για λαθρεμπορία από κοινού τούς άσκησε ο εισαγγελέας

Πάνω από 16 τόνους αδήλωτης-λαθραίας ρακής βρήκαν και κατέσχεσαν οι διωκτικές Αρχές, μετά από “έφοδο” που πραγματοποιήθηκε σε αποστακτήριο που διατηρούν δύο αδέρφια, σε χωριό της ευρύτερης περιοχής του Μαλεβιζίου.

Ο ένας εκ των δύο κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψή του, την ώρα που επρόκειτο να μεταφερθεί στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ ο 56χρονος αδερφός του, που φόρεσε στη συνέχεια χειροπέδες, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στην ανακρίτρια Ηρακλείου για να απολογηθεί. Αμφότεροι βαρύνονται με κακουργηματικές διώξεις.

Ο έλεγχος στο επίμαχο αποστακτήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, από στελέχη των Κινητών Ομάδων Ελέγχου. Πρόκειται δηλαδή για τελωνειακή ελεγκτική υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον έλεγχο που έγινε από τις Αρχές στο αποστακτήριο, εντοπίστηκε ο αδερφός του - μετέπειτα - συλληφθέντα. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του αποστακτηρίου. Εντούτοις, ο συλληφθείς φέρεται ότι «δραπέτευσε» μέσα από το αυτοκίνητο την ώρα που επρόκειτο να τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα Μαλεβιζίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αδερφός του 56χρονου, ενώ βρισκόταν εντός του οχήματος, άνοιξε την πόρτα και το «έσκασε», με τους άνδρες των Αρχών να μην καταφέρνουν τον ακινητοποιήσουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εν συνεχεία, οι διωκτικές Αρχές αναζήτησαν κι εντόπισαν τον 56χρονο, ο οποίος βρισκόταν στο σπίτι του, κι ο οποίος συνελήφθη.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του neakriti.gr, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα ο αδερφός του 56χρονου να θέσει εαυτόν στη διάθεση των Αρχών και να παραδοθεί.

Χθες Τρίτη ασκήθηκε σε βάρος του 56χρονου συλληφθέντα και του αδερφού του - ο οποίος αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. - ποινική δίωξη για λαθρεμπορία από κοινού, (...) με τους διαφυγόντες φόρους που στερήθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ».

Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην ανακρίτρια Ηρακλείου, ωστόσο ζήτησε κι έλαβε 24ωρη προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του. Ως εκ τούτου, θα οδηγηθεί εκ νέου στα Δικαστήρια για να απολογηθεί, σήμερα στις 8 το πρωί. Σημειώνεται ότι την υπεράσπιση των δύο αδερφών έχει αναλάβει ο δικηγόρος κ. Κωστής Παπαμαστοράκης.

«Το καζάνι δεν είναι παράνομο»...

Το neakriti.gr επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Τάσο Βρέντζο. Σύμφωνα με τον κ. Βρέντζο, «το καζάνι είναι νόμιμο. Είναι δηλωμένο. Απλά, δεν είχε πάει στο Τελωνείο να πάρει την άδεια της ημέρας, κατά την ημέρα του ελέγχου. Και σε περαιτέρω έλεγχο, εντόπισαν και κάποιες ποσότητες που βρέθηκαν εκτός καζανιού και ήταν πράγματι μεγάλες. Αυτές τις μεγάλες ποσότητες ο ίδιος δεν μπόρεσε να τις δικαιολογήσει. Πάντως, πρόκειται για έναν μικροπαραγωγό που προσπαθεί και αυτός να στηρίξει το καζάνι του και να επιβιώσει», όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος, ενώ διευκρίνισε ότι πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις το ποτό το οποίο εντοπίζεται και κατάσχεται οδηγείται στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να γίνει η σχετική ανάλυση.

«Συγκεκριμένα, του βρήκαν 15 τόνους τσικουδιάς. Είχε άδεια για τα 1.000 κιλά. Δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τους άλλους 14 τόνους. Αλλά μπορεί σε αυτήν την ποσότητα να ήταν και κάποιο περυσινό απόθεμα. Δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει αυτό», κατέληξε ο Τάσος Βρέντζος.

Τι είχε εντοπίσει το ΣΔΟΕ - Ρακή- “μπόμπα” τον Αύγουστο

Να υπενθυμίσουμε ότι, μπαίνοντας ο φετινός Αύγουστος, δόθηκε στη δημοσιότητα μία άλλη υπόθεση αναφορικά με παράνομο καζάνι και ρακή- “μπόμπα”, που εντόπισε το ΣΔΟΕ σε άλλο χωριό του Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, όπως γράφαμε στις αρχές του Αυγούστου, το ΣΔΟΕ εντόπισε εκατοντάδες λίτρα ενός άγνωστου αλκοολούχου ποτού.

«Εξετάζεται η σύνθεσή του, με βαθμό αλκοόλης 40%», έλεγε τότε η ανακοίνωση.

Οι “ράμπο” ανακοίνωσαν πως το αποστακτήριο παρήγαγε και διέθετε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γενική Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής) εντόπισε από κοινού με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, σε κατοικία στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, το παράνομο αποστακτήριο. Παράλληλα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 17 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελήφθησαν δείγματα ποτών για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Οι έλεγχοι αυτοί του ΣΔΟΕ εντάσσονται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων σε επιχειρήσεις διάθεσης και κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας, με έμφαση ειδικά στις παραβάσεις που σχετίζονται με τη διάθεση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Νόμιμοι αποσταγματοποιοί του νομού Ηρακλείου σχολίαζαν στο neakriti.gr τότε ότι συνήθως βγαίνουν αλκοολούχα ποτά που παρουσιάζονται στην αγορά σαν “τσικουδιές”, αλλά φτιάχτηκαν από σκέτο οινόπνευμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία! Όταν δηλαδή μία τσικουδιά φτιάχνεται από σταφύλια, αλλά ακόμα και από γλυκαντικές ουσίες, όπως ζάχαρη και μελάσα, προφανώς και δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά τουλάχιστον δεν πρόκειται για τόσο επικίνδυνο ποτό. Όταν όμως η τσικουδιά στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο οινόπνευμα, είναι σαν την πρωτόρακη που βγαίνει από τα καζάνια και που φυσικά θεωρείται ακατάλληλη για την ανθρώπινη κατανάλωση!

Έχουν πολλές φορές μέχρι σήμερα απασχολήσει τις Αρχές παρόμοιες παρανομίες στον νομό Ηρακλείου. Και έχουν βρεθεί παράνομα αποστάγματα τόσο σε ρακή, όσο και σε κρασί. Το ερώτημα είναι ποια είναι η πρώτη ύλη τους. Και βέβαια, γίνεται και ο σχολιασμός ότι στην παρούσα φάση της αμπελουργικής περιόδου δεν υπάρχουν και τόσα σταφύλια που να δικαιολογούν την παραγωγή τσικουδιάς ή κρασιού.

Η ανακοίνωση των αρμόδιων Αρχών

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ως στόχος τίθεται η εξάλειψη του εμπορίου λαθραίας αλκοόλης, καθώς και νοθευμένων, επικίνδυνων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλκοολούχων προϊόντων, η προστασία των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., και η προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού».

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα παράνομα ρακοκάζανα στην Κρήτη θεωρούνται μεγάλη “πληγή”, αφού κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στο παραδοσιακό προϊόν της Κρήτης και στους νόμιμους αποσταγματοποιούς, που βρίσκονται μονίμως αντιμέτωποι με τους ποτοποιούς, των οποίων τα συμφέροντα θίγονται μονίμως από την εξαιρετική πορεία που έχει η κρητική ρακή σε όλες τις μεγάλες αγορές της χώρας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News