kommenes elies

Εικόνες καταστροφής σε Πενταμόδι και Κρουσώνα: Βρήκαν τους ελαιώνες… κούτσουρα για το τζάκι! (pics, vid)

Ηράκλειο
Εικόνες καταστροφής σε Πενταμόδι και Κρουσώνα: Βρήκαν τους ελαιώνες… κούτσουρα για το τζάκι! (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τους έκοψαν τις ελιές από εκδίκηση, σύμφωνα μ τις εκτιμήσεις, αφού σκοπός ήταν να καταστρέψουν τα δέντρα και όχι να κλέψουν τον καρπό

Κάθε χρόνο και συνήθως τέτοια εποχή, λίγο δηλαδή πριν από την έναρξη της ελαιοσυλλογής, συνεχίζονται τα θλιβερά περιστατικά με την κοπή ελαιοδέντρων για λόγους αντεκδίκησης σε βάρος αγροτών, σε διάφορα χωριά της Κρήτης, με τα τελευταία κρούσματα να εντοπίζονται στο Πενταμόδι του δήμου Ηρακλείου και στον Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου.

Δεκάδες ελαιόδεντρα κομμένα με αλυσοπρίονο, όχι για να μεταφερθούν από τους δράστες σε στεγασμένους χώρους και να ραβδιστούν, αλλά για να εκδηλώσουν την εκδικητικότητά τους στους ανθρώπους τους οποίους έβλαψαν, ήταν τα περιστατικά που έφερε στο φως της δημοσιότητας η “ΚΡΗΤΗ TV”!

Συγκεκριμένα, στο Πενταμόδι άγνωστοι δράστες έκοψαν με ξυλοκοπτικό από τη ρίζα δεκάδες ελιές και άλλα δέντρα, όπως λεμονιές, και έγιναν... καπνός. Τους κόπους μιας ζωής που καταστράφηκαν από την άνανδρη και ύπουλη, όπως τόνισε, πράξη αντίκρισε η κόρη της οικογένειας, η οποία ξέσπασε στον τηλεοπτικό φακό.

«Ντροπή τους», είπε με οργή και αγανάκτηση η κ. Σοφία Λαζάρου, που ζει στην Αθήνα και είχε κατέβει για το μνημόσυνο του πατέρα της.

«Το μάθαμε την άλλη μέρα των 9ήμερων του πατέρα μου. Ήταν 20 χρόνων ελιές. Τώρα χαίρονται; Καμαρώνουν; Είναι κάτι που το μεγάλωναν οι γονείς μου με τόσο ιδρώτα και κόπο. Το μόνο που θέλω είναι να βρεθούνε οι ένοχοι», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαζάρου.

Έκπληκτοι με τις εικόνες της καταστροφής δήλωσαν και οι δημότες της ευρύτερης περιοχής, ενώ το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο επαναλήφθηκε και σε λιόφυτο του Κρουσώνα.

Με βάση τις πληροφορίες που έδωσε στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο αγρονόμος κ. Πετράκης, στον Κρουσώνα έχουν κοπεί γύρω στα 40 ελαιόδεντρα.

«Και στον Κρουσώνα, όπως και στο Πενταμόδι, έκοψαν τις ελιές από τον κορμό. Έκοψαν σύρριζα μέχρι και μία λεμονιά»...

Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζουν όσοι μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό, «ό,τι έγινε δεν έγινε για το λάδι. Οι ελιές είναι πάνω στα κομμένα δέντρα. Το έκαναν για εκδίκηση».

Έχει γίνει καθεστώς - Δίχως τέλος τα περιστατικά

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που καταγράφεται περιστατικό κοπής ελαιώνων στην Κρήτη, αλλά δε φαίνεται να είναι και η τελευταία. Πέρυσι τέτοια περίοδο, το neakriti.gr έγραφε για μια άλλη περίπτωση γνωστού Ηρακλειώτη.

Φαίνεται ότι η πρακτική αυτή αποτελεί μια ιδιότυπη πρακτική, που ενδημεί μεταξύ κάποιων περιοχών και την ακολουθούν πιστά στο νησί μαζί με όλα τα συμπαρομαρτούντα, όπως τραμπουκισμούς, 4x4, όπλα, παράνομες καλλιέργειες και όλα τα συναφή.

Οι κτηματικές διαφορές πολλές φορές οδηγούν σε τέτοιες ενέργειες εκδίκησης, όπως να χαλάσει ο ένας τις ελιές του άλλου!

Για παράδειγμα, πέρυσι άγνωστοι έκοψαν 40 ελιές ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου στον Σκαφιδαρά. Αυτή τη φορά δεν ήταν από εκδίκηση, αλλά για καυσόξυλα, με τους δράστες είτε να θέλουν να αποθηκεύσουν τα ξύλα για τον χειμώνα, είτε και για να τα πουλήσουν στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, οπότε και η ακρίβεια στο πετρέλαιο είχε χτυπήσει “κόκκινο”.

Ένας άλλος αγρότης πέρυσι, αρχές Αυγούστου, στον Σκινιά του δήμου Μινώα Πεδιάδας είχε βρει το λιόφυτό του κατεστραμμένο. Συγκεκριμένα, του είχαν κόψει από τη ρίζα 27 ελαιόδεντρα. Και σε αυτή την περίπτωση, οι δράστες δεν πήραν τα ξύλα, οπότε τα κίνητρα δεν είχαν να κάνουν με την κλοπή ή τα καυσόξυλα.

Μερικά χρόνια πριν, το 2017, ένα ζευγάρι στη Μίλατο βρήκε κομμένες 64 ελιές. Το περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι από τις 64 ελιές που κόπηκαν σύρριζα, οι 60 βρίσκονται όλες μαζί σε περιφραγμένο χωράφι, ενώ οι άλλες 4 ήταν μόνες τους σε διαφορετικό σημείο λίγο πιο πάνω από το χωράφι και αυτές θεωρήθηκαν ότι δεν του ανήκουν και δεν τις έκοψαν. Το 2016, το ίδιο ζευγάρι είχε ξαναβρεί 35 ελαιόδεντρα κομμένα σύρριζα.

Το 2018 σημειώθηκε στον Μοχό ένα άλλο περίεργο περιστατικό. Εκεί ένας ιδιοκτήτης βρήκε το αμπέλι του κομμένο με αλυσοπρίονο. Μάλιστα, τότε ο ιδιοκτήτης είχε πει ότι του έκοψαν τις κουρμούλες από τη ρίζα και πως προσπαθούσε επί 4 χρόνια να τις μεγαλώσει, κουβαλώντας νερό με τις κανίστρες!

Δείτε εικόνες:

kommenes elies
kommenes elies
kommenes elies
kommenes elies
kommenes elies
kommenes elies
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News