ΕΚΛΟΓΕς

Δίνουν τη μάχη της β’ Κυριακής – Τα τρία ζεύγη των υποψήφιων δημάρχων στην Κρήτη

Ηράκλειο
Δίνουν τη μάχη της β’ Κυριακής – Τα τρία ζεύγη των υποψήφιων δημάρχων στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βγάζουν αύριο δήμαρχο η Χερσόνησος, ο Άγιος Νικόλαος και η Ιεράπετρα

Σε τρεις δήμους από τους 24 της Κρήτης θα στηθούν κάλπες για τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, προκειμένου να αναδειχθούν δήμαρχοι, καθώς την πρώτη Κυριακή κανένας εκ των διεκδικητών δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το πολυπόθητο 43% συν μία ψήφο που ορίζει ο νόμος Βορίδη για να εκλεγεί δήμαρχος.

Έτσι, στη Χερσόνησο, τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα τα σχολεία χθες Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, δεν άνοιξαν και θα παραμείνουν κλειστά και μεθαύριο Δευτέρα, προκειμένου να μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα, ώστε να προσέλθουν οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν. Οι ισορροπίες και οι ερμηνείες για κάθε Δήμο και το τελικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι διαφορετικές, ωστόσο, λόγω της ημέρας, μια ημέρα πριν από τις εκλογές κρίσεις και άλλα σχόλια που θα μπορούσε να θεωρηθούν ότι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα απαγορεύεται από τον νόμο να γίνονται. Λέξεις όπως θρίλερ, ντέρμπι ή μάχη αμφίρροπη είναι ορολογίες που καλύτερα αντικατοπτρίζουν ένα υπαρκτό αποτέλεσμα παρά το άγνωστο αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη σε χρόνο που έρχεται, όπως οι αυριανές εκλογές.

Ανατρέχοντας στα εκλογικά αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών προηγούμενων ετών, είναι δυνατό να παρατηρήσει κάποιος ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι μειωμένη, καθώς είτε παρουσιάζεται κόπωση στο εκλογικό σώμα από τις απανωτές αναμετρήσεις των δύο Κυριακών, είτε γιατί δεν τίθεται ζήτημα σταυροδοσίας και υποχρέωσης σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, οπότε ο κόσμος καλείται να επιλέξει μεταξύ δύο προσώπων για δήμαρχο που ενδεχομένως να μην ήταν και ο επικεφαλής που είχαν υποστηρίξει την πρώτη Κυριακή.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι τη δεύτερη Κυριακή δεν υπάρχει σταυρός. Μόνο το ψηφοδέλτιο με το όνομα του υποψήφιου δημάρχου θα πέφτει στην κάλπη. Συνεπώς ίσως θεωρείται η ψήφος και κάπως πιο χαλαρή για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, καθώς κάποιος δεν καλείται να ψηφίσει υποψήφιο συγγενή, φίλο ή γνωστό.

Ο ρόλος της αποχής

Η αποχή αναμένεται σε αυτούς τους Δήμους αλλά και Περιφέρειες, όπου χρειάζονται επαναληπτικές, να εμφανίζεται αυξημένη και πολλές φορές αυτό αποτελεί και παράγοντα άλλοτε ευνοϊκό και άλλοτε δυσμενή. Την ίδια στιγμή, στα επιτελεία των υποψηφίων παρουσιάζεται ήδη μέσα στην εβδομάδα έντονη δραστηριότητα, προκειμένου να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τη συσπείρωση των δυνάμεών τους.

Άγιος Νικόλαος: “Κονταροχτυπιούνται” Μενεγάκης και Χαριτάκης

Η “μάχη” στον Δήμο Αγίου Νικολάου θα δοθεί μεταξύ του Μανόλη Μενεγάκη και του Θωμά Χαριτάκη, που πέρασαν στον β’ γύρο. Ο μεν Μανόλης Μενεγάκης κατέλαβε ποσοστό 36,3% έναντι του συνυποψηφίου του Θωμά Χαριτάκη, που τερμάτισε την πρώτη Κυριακή στο 34,17%. Ρυθμιστικό για το τελικό αποτέλεσμα θεωρείται το ποσοστό του τρίτου, Χάρη Αλεξάκη, ο οποίος κατέλαβε 23,98%. Το εκλογικό σώμα που έδωσε στον τρίτο το 23,98% είναι άγνωστο προς ποιον εκ των δύο υποψηφίων που πάνε β’ γύρο θα κατευθυνθεί, με την αγωνία να κορυφώνεται.

Ιεράπετρα: Σκληρή “μάχη” Γουλιδάκη και Φραγκούλη

Οι κάλπες στην Ιεράπετρα θα στηθούν για δεύτερη Κυριακή, με “μονομάχους” τον Γιάννη Γουλιδάκη και τον Μανόλη Φραγκούλη. Ο μεν Γιάννης Γουλιδάκης έλαβε 36,48% την πρώτη Κυριακή και ο δε Μανόλης Φραγκούλης 35,5%. Τρίτος τερμάτισε ο νυν δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης με ποσοστό 24,35%. Το εκλογικό σώμα που τίμησε τον Θεοδόση Καλαντζάκη θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την τελική επιλογή στην Ιεράπετρα, αν και η κάλπη... είναι κάλπη, δηλαδή ποτέ δεν ξέρει κανένας τι θα βγάλει!

Χερσόνησος: “Κλείνουν” λογαριασμούς Δοξαστάκης και Σέγκος

Στον Δήμο Χερσονήσου, οι εκλογές επαναλαμβάνονται έχοντας φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το ποσοστό εκλογής ο πρώτος εκ των μονομάχων και για πολύ λίγο δεν έκοψε το νήμα! Ο Ζαχαρίας Δοξαστάκης τερμάτισε την πρώτη Κυριακή με 42,09% και ο Γιάννης Σέγκος με ποσοστό 30,14%. Οι δύο υποψήφιοι οδηγούνται στον δεύτερο γύρο, με τον τρίτο, που ήταν ο Γιώργος Μεραμβελιωτάκης, να έχει λάβει 24,67%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News