Ευαγγελισμός επιχείρηση εκκένωσης ΙΝΤΙΜΕ

Ο Σύλλογος Ερευνητών για την εκκένωση του “Ευαγγελισμού” και την αστυνομική επιχείρηση έξω από τον “Τηγανίτη”

Ηράκλειο
Ο Σύλλογος Ερευνητών για την εκκένωση του “Ευαγγελισμού” και την αστυνομική επιχείρηση έξω από τον “Τηγανίτη”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι ευθύνες των πρυτανικών Αρχών είναι ξεκάθαρες και βαριές», αναφέρουν οι ερευνητές του Ηρακλείου

Ανακοίνωση για την εκκένωση του κτηρίου “Ευαγγελισμός” το πρωί του Σαββάτου αλλά και τη συγκέντρωση των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το αθλητικό σωματείο “Τηγανίτης” το πρωί της Δευτέρας εξέδωσε ο Σύλλογος Ερευνητών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου.

Τα μέλη του Συλλόγου καταδικάζουν τη «βίαιη», όπως αναφέρουν, «μεταχείριση και τον βασανισμό από την αστυνομία» όσων βρίσκονταν στο κτήριο του “Ευαγγελισμού”, «με αποκορύφωμα την πτώση ενός από αυτούς από την ταράτσα και τον τραυματισμό του», ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι η συγκέντρωση έξω από το σωματείο “Τηγανίτης” έγινε χωρίς καμία αιτία.

Τέλος, επιρρίπτουν ευθύνες και στην πρυτανική Αρχή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) έχει ως εξής:

«Το πρωί του Σαββάτου 30/09, στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε βίαιη εκκένωση, από τις αστυνομικές δυνάμεις του κτηρίου της πρώην κλινικής του Ευαγγελισμού το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από πρωτοβουλία φοιτητών της πόλης τα τελευταία 21 χρόνια. Ως Σύλλογος καταδικάζουμε τη βίαιη μεταχείριση και το βασανισμό από την αστυνομία όσων βρίσκονταν στο κτήριο, με αποκορύφωμα την πτώση ενός από αυτούς από την ταράτσα και τον τραυματισμό του. Καταδικαστέα θεωρούμε επίσης, την απαράδεκτη μεταφορά του στη ΓΑΔ Ηρακλείου με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, με «εξιτήριο εξπρές» από το Βενιζέλειο Nοσοκομείο παρακάμπτοντας το γεγονός ότι οι εξετάσεις του έδειχναν ότι φέρει σοβαρά τραύματα σε όλο του το σώμα. Η καταστολή, όμως, δεν περιορίστηκε στην εκκένωση του κτηρίου και τις συλλήψεις, αλλά συνεχίζεται με αποκορύφωμα την αναίτια συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων το απόγευμα της Δευτέρας 02/10 έξω από τα γραφεία του αθλητικού σωματείου «Τηγανίτης», όπου για δύο ώρες παγίδευσαν 70 περίπου άτομα, απείλησαν με ρίψη δακρυγόνων μέσα σε κλειστό χώρο και πραγματοποίησαν τρεις προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων.

Οι ευθύνες των Πρυτανικών Αρχών είναι ξεκάθαρες και βαριές. Αν και επανειλημμένα έχουν τεθεί από τους εργαζόμενους αλλά και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου πολλαπλές ελλείψεις και προβλήματα, οι προτεραιότητες του πανεπιστημίου και των κυβερνήσεων διαχρονικά, καθόλου τυχαία ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες του κεφαλαίου, με το κέρδος των λίγων έναντι των πολλών. Σοβαρές ελλείψεις υποδομών και εξοπλισμού σημειώνονται σε όλα τα τμήματα. Καμία προσπάθεια διαμόρφωσης των ήδη διαθέσιμων χώρων στο πανεπιστήμιο δεν έχει αξιοποιηθεί ως τώρα για εκδηλώσεις «πολιτισμού και προσφοράς στην κοινωνία» που τόσο πολύ φαίνεται να απασχολούν τις πρυτανικές αρχές. Η νυν σύγκλητος θα μείνει στην ιστορία ως εκείνη που έχει αφήσει φοιτητές χωρίς σίτιση, χωρίς εστίες, εργαζόμενους με αμφίβολα εργασιακά δικαιώματα και υποψήφιους διδάκτορες με χρέη χιλιάδες ευρώ στο κράτος, ενώ ταυτόχρονα κινεί διαδικασίες που βάζουν ανθρώπους σε κίνδυνο, και πόσο μάλλον ανθρώπους που σπουδάζουν και εργάζονται στα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μας εκπλήσσει η άμεση κινητοποίηση και ο σχεδιασμός της πρυτανείας σχετικά με την εκκένωση του “Ευαγγελισμού”. Τους τελευταίους μήνες ο σύλλογός μας αγωνίζεται για την υπεράσπιση των υποτρόφων του ΙΚΥ. Χρειάστηκαν επανειλημμένες οχλήσεις από το σύλλογό μας προκειμένου η πρυτανεία να εκδώσει μια χλιαρή ανακοίνωση για στήριξη στους εκατοντάδες συναδέλφους μας που εκβιάζονται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για επιστροφή των δεδουλευμένων τους. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, πως οι πρυτανικές αρχές μεταξύ των εκατοντάδων προβλημάτων εργαζόμενων και φοιτητών του πανεπιστημίου έκρινε άμεσης προτεραιότητας την εκκένωση ενός κτηρίου που εδώ και χρόνια παραμελεί, δίνοντας, μάλιστα, το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να βάλουν ανθρώπους σε τόσο μεγάλο κίνδυνο, για να δημιουργήσει έναν «πολυχώρο εκπαίδευσης, πολιτισμού, προσφοράς στην κοινωνία και προβολής των δράσεων του», την «καρδιά», όπως λέει, του Πανεπιστημίου Κρήτης στην πόλη του Ηρακλείου».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News