«Κραυγή» απόγνωσης από τους χειρουργούς του Βενιζελείου: «Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε αδιέξοδο»

Ηράκλειο
«Κραυγή» απόγνωσης από τους χειρουργούς του Βενιζελείου: «Το Νοσοκομείο βρίσκεται σε αδιέξοδο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζητάμε το αυτονόητο: Να στελεχωθεί το νοσοκομείο μας επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τη καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες»

«Το παρόν κείμενο συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία των ειδικευομένων του χειρουργικού τομέα του Β.Γ.Ν.Η. και έχει ως σκοπό  να παραθέσει την τρέχουσα κατάσταση και τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στο Ε.Σ.Υ. και ειδικότερα στο Βενιζέλειο», αναφέρουν οι Ειδικευόμενοι Χειρούργοι Τομέα Β.Γ.Ν.Η.

Ειδικευόμενοι χειρουργοί τομέα Β.Γ.Ν.Η., με ανακοίνωση που εξέδωσαν ζητούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το αυτονόητο, δηλαδή «να στελεχωθεί το νοσοκομείο μας επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τη καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ. Δεκάδες χιλιάδες κενά σε οργανικές θέσεις ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, συνεχόμενες παραιτήσεις συναδέλφων λόγω των συνθηκών εργασίας, διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση χωρίς ρεπό και άδειες, εξουθένωση του προσωπικού και παράλληλα αύξηση της πιθανότητας ιατρικού λάθους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ράντζα στους διαδρόμους, πολύωρες αναμονές στο Τ.Ε.Π… συνθέτουν την σημερινή εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. Προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό οδηγούμαστε σε «εντέλλεσθε» μετακινήσεων προσωπικού (αποδυναμώνοντας τμήματα που ήδη «αιμορραγούν»). Τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν φτάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας και απειλούνται πλέον με λουκέτα εάν όχι με υποβάθμιση σε κέντρα υγείας, ενώ νοσούν ακόμα και οι κεντρικές δομές υγείας. Με άλλα λόγια, πλήρη διάλυση του ήδη υποβαθμισμένου δημοσίου συστήματος υγείας και απαξίωση των εργαζομένων σε αυτό.

Το Βενιζέλειο σήμερα λειτουργεί με πέντε μόλις αναισθησιολόγους. Οι συνεχείς παραιτήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, η αδυναμία αντικατάστασης τους και η έλλειψη κινήτρων προσέλκυσης νέων αναισθησιολόγων, οδηγεί το 7ο σε επισκεψιμότητα ασθενών νοσοκομείο της χώρας να φτάνει στο σημείο να αναγκαστεί να διακόψει τα τακτικά του χειρουργεία. Το Βενιζέλειο που εξυπηρετούσε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια, φτάνει στο σημείο να μπορεί να χειρουργήσει μετά βίας τα επείγοντα περιστατικά. Δεν μπορείς πλέον να χειρουργηθείς στο Βενιζέλειο εκτός αν κινδυνεύει η ζωή σου. Είναι απαράδεκτο ο ιδιωτικός τομέας να αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους ασθενείς. 

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα και τους ειδικευόμενους. Οι νέοι χειρουργοί «εκπαιδεύονται» πλέον χωρίς να μπαίνουν στα χειρουργεία! Κλινικές που δίνουν πλήρη ειδικότητα βγάζουν ανεκπαίδευτους και ανεπαρκείς τους αυριανούς χειρουργούς που θα στελεχώσουν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε στα πρόθυρα παραίτησης καθώς η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη. Οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια μοιάζει να έρχονται να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν. Το Βενιζέλειο καταρρέει. Ώρα μηδέν.

Ζητάμε το αυτονόητο: Να στελεχωθεί το νοσοκομείο μας επαρκώς και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρέχει τη καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους πολίτες.

Πρωτοβουλία Ειδικευομένων Χειρουργικού Τομέα Β.Γ.Ν.Η.».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News