σεισμος

Δύο χρόνια «Γολγοθάς» από τον σεισμό του 2021 – Σαν… φαντάσματα ανάμεσα στα χαλάσματα

Ηράκλειο
Δύο χρόνια «Γολγοθάς» από τον σεισμό του 2021 – Σαν… φαντάσματα ανάμεσα στα χαλάσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμόπληκτοι σε οικίσκους, μαθητές σε λυόμενα, 3.500 “ξενιτεμένοι” και χιλιάδες φάκελοι, που παραμένουν στα συρτάρια, η εικόνα σήμερα στο Αρκαλοχώρι

Φωνή απόγνωσης εκ νέου των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι, οι οποίοι δύο χρόνια μετά  παραμένουν σε οικίσκους, οι μαθητές κάνουν μάθημα σε οικίσκους, η επιχειρηματικότητα και η τοπική οικονομία έκανε άρδην βήματα προς τα πίσω, εκατοντάδες πολίτες (3.500) μετακόμισαν σε άλλες περιοχές, η σύσταση φακέλων για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν τα χρήματα της κρατικής αρωγής παραμένει στους λογαριασμούς και ο κίνδυνος να επιστραφούν πίσω τα 66 εκατομμύρια ευρώ, καθώς παραμένουν αναξιοποίητα, είναι πιο ορατός από ποτέ.

Αδιάψευστος μάρτυρας ο αριθμός των υπό κατάθεση φακέλων (8.000), όσων έχουν κατατεθεί (2.000) κι εκείνων που έχουν εγκριθεί (29).

Αδιάψευστος μάρτυρας, οι συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις για παρατάσεις, ώστε η ελπίδα τουλάχιστον ανασυγκρότησης της περιοχής να μη χαθεί, προς υπουργεία, διευθυντές Υπηρεσιών και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αδιάψευστος μάρτυρας η τελευταία εξέλιξη, της προφορικής προς το παρόν ανακοίνωσης από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και τη γενική διευθύντριά του, ότι δίνεται νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους ιδιοκτήτες σεισμοπλήκτων, οι οποίοι έχουν κριθεί δικαιούχοι πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, προς το παρόν αν θα είναι ενός ή δύο χρόνων, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων “Η Ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος.

Τα χαλάσματα παραμένουν

«Ο χρόνος “τρέχει”. Τα χαλάσματα παραμένουν στους δρόμους. Δύο χρόνια μετά παλεύουμε για τα αυτονόητα. Προκαλεί ερωτηματικά η επίμονη άρνησή τους να απλοποιήσουν τις διαδικασίες. Η άρνησή τους να πάρουν μια πολιτική απόφαση, καθώς έχουν απέναντι τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επαναφέρουν τη ζωή τους και των οικογενειών τους σε μία στοιχειώδη κανονικότητα», σημειώνει.

Κατά τον ίδιο, στο “μέγα κεφάλαιο” της σύστασης των φακέλων, η Πολιτεία στις πρόνοιές της θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τις αμοιβές των μηχανικών ως επιλέξιμη δαπάνη, καθώς το κόστος είναι αποτρεπτικό και πιο σημαντικό, ακόμα κι από το ιδιοκτησιακό, σε πολλές περιπτώσεις, που θα μπορούσε ωστόσο κι αυτό να επιλυθεί με την επίκληση του Κτηματολογίου. Μάλιστα, για την απουσία πρόνοιας της Πολιτείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, ενώ ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν υπάρχει για τα δημόσια κτήρια, τις 25 περίπου εκκλησίες με τις αίθουσές τους και τα σχολεία, που είναι τρία στην περιοχή, ακόμα οι μαθητές στεγάζονται σε κοντέινερ.

Για τους ενδιαφερόμενους, πάντως, που τα έχουν καταφέρει και προχωρήσει με τη σύσταση φακέλου, τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα από χθες Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου επιστρέφουν στη βάση τους στο Ηράκλειο οι περισσότεροι από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ, που είχαν αποσπαστεί στη Θεσσαλία εξαιτίας των καταστροφών από τις πλημμύρες.

«Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά...»

Στις αναφορές του για την ταχύτητα παρέμβασης της κρατικής μηχανής στις πληγείσες περιοχές της χώρας από πλημμύρες και φωτιές, σε Θεσσαλία, Έβρο και Ρόδο, ο Κώστας Γκαντάτσιος εξέφρασε τον φόβο ότι πάνω στο εξάμηνο θα εμφανιστούν στο προσκήνιο γι’ άλλη μία φορά όλες οι αγκυλώσεις που δε θα αφήσουν τους πληγέντες να πάρουν ανάσα. Τόσο της αρωγής, της ανασυγκρότησης, των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών κ.ο.κ.

«Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά φοβάμαι ότι θα τρέχουμε όλοι μαζί κι από κοινού για τα αυτονόητα, αν κι εύχομαι η μέριμνα για εκείνους να τρέξει γρηγορότερα», σημείωσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι, από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η “συνταγή” του κράτους περί απογραφής, αρωγής, αποζημίωσης και εξαγγελιών αποκατάστασης είναι πανομοιότυπη με τα όσα εξαγγέλθηκαν κι έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το Αρκαλοχώρι.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News