kegkeroglou

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Θα υπηρετήσω χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος»

Ηράκλειο
Βασίλης Κεγκέρογλου: «Θα υπηρετήσω χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες του υποψήφιου δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, που θα επουλώσουν τις “πληγές” της περιοχής

Τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες, που θα επουλώσουν τις “πληγές” του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και θα δώσουν την ώθηση για την ανάπτυξη, περιγράφει ο υποψήφιος δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Κεγκέρογλου ότι χρειάζεται ο τόπος.

Ο κ. Κεγκέρογλου κάνει λόγο για μια σύγχρονη Συμπολιτεία, που θα προκύψει από μια ευρεία πλειοψηφία, ενώ αναφέρει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα, να υπάρξει χωρικό σχέδιο, να ανοικοδομηθούν οι σεισμόπληκτες περιοχές και να αξιοποιηθεί η πρόκληση του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Έχετε πει ότι κάθε δημοτική Αρχή στη διάρκεια της θητείας σας παράγει έργο, τονίζοντας όμως για την περίπτωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ότι δεν έχει παραχθεί αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος. Πού θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί βάρος από την επομένη των εκλογών;

«Βεβαίως κάθε δημοτική Αρχή αφήνει το αποτύπωμά της, θετικό ή αρνητικό, και το έργο που παράγει είναι αυτό των δυνατοτήτων της. Αυτό μπορούσαν, αυτό έκαναν, δεν τους καταλογίζω σκοπιμότητα. Αδυναμία και αναποτελεσματικότητα επέδειξαν. Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, όμως, και οι δημότες του, που αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα, δεν μπορούν να αρκεστούν στα λίγα, την ήσσονα προσπάθεια, τις χαμηλές προσδοκίες και τις χαμένες ευκαιρίες. Είμαστε σε μια περιοχή με μακρά ιστορία, σπουδαία παράδοση, αλλά και τεράστιες δυνατότητες, και χρειάζεται μια νέα μεγάλη προσπάθεια για την ανασυγκρότησή της.

Ο τόπος χρειάζεται όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο για ισόρροπη ανάπτυξη με τέσσερις προτεραιότητες: 1ον, την αντιμετώπιση των άμεσων και επειγόντων προβλημάτων για να πάρει ανάσα ο τόπος και οι άνθρωποι. 2ον, το χωρικό σχέδιο, που προϋποθέτει ουσιαστική δημόσια διαβούλευση για την εκπόνησή του βάσει του οράματος της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος του τόπου και των ανθρώπων του. 3ον, την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών και την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση όλου του δήμου. Από την πρώτη στιγμή είχαμε μιλήσει για την ανάγκη ενιαίου επιχειρησιακού σχεδίου με ισχυρό συντονιστή και πηγές χρηματοδότησης.

Και 4ον, την αξιοποίηση του αεροδρομίου και τη διεκδίκηση υλοποίησης των υποσχέσεων για τη χρηματοδότηση των έργων του αναπτυξιακού προγράμματος, για να ελαχιστοποιήσουμε τα αρνητικά και να αξιοποιήσουμε τα θετικά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ποιο είναι το όραμα του Βασίλη Κεγκέρογλου και της “Δύναμης Προόδου” για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας;

 

«Οραματιζόμαστε αυτό που θέλει η μεγάλη πλειοψηφία, μια σύγχρονη Συμπολιτεία, έναν τόπο που θα αξίζει να ζεις, θα μπορείς να παράγεις, να εργάζεσαι και να επιχειρείς, έναν τόπο που θα αποτελεί τουριστικό προορισμό και επιλογή, ένα κέντρο πολιτισμού, εκπαίδευσης, αθλητισμού και δημιουργίας. Έναν δήμο κοινωνικό, που δε θα αφήνει κανέναν μόνο του, ένα δήμο που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Τονίζω ότι βασική προϋπόθεση για την πραγμάτωσή του, να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν τα αρνητικά από την κατασκευή του αεροδρομίου και να αξιοποιήσουμε τα θετικά προς όφελος όλης της περιοχής.

Για να πετύχουμε στο έργο μας, πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη διοίκησης του Δήμου. Στόχος μας είναι οι πολίτες να είναι ενεργοί, να έχουν λόγο στην προσπάθεια του Δήμου και το έργο που θα παράγεται να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, συνεργασίας, συλλογικότητας και σύμπραξης δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο θέτουμε μια σειρά προτεραιότητες, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, με: ανάδειξη και δικτύωση των αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία Αρχαιολογικών Συλλογών. Τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό. Την ανάδειξη των παραδοσιακών και παραγωγικών πόρων της περιοχής, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις. Τη δημιουργία ανοικτού συνεδριακού κέντρου, που θα καταστήσει τον δήμο κέντρο συνεδριακού τουρισμού και την ήπια τουριστική ανάπτυξή του σε συνδυασμό με την ανάπλαση των οικισμών. Τη στήριξη των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δημιουργία νέων γεγονότων, σε απόλυτη συνεργασία με τους αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία θεματικών πάρκων. Την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών μας και την ουσιαστική στήριξη των πολιτών. Και φυσικά την αναβάθμιση μέσα απ’ όλα τα παραπάνω της καθημερινότητας, όχι μόνο μέσα από την επαναφορά στην κανονικότητα, αλλά μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής όλων».

Ένα ζήτημα που υπάρχει είναι αυτό που εκφράζεται από τους κατοίκους των Κοινοτήτων, ότι Δήμος δεν είναι μόνο το Αρκαλοχώρι και το Καστέλι. Ποια είναι η θέση του κ. Κεγκέρογλου και το σχέδιό του για τα χωριά;

«Ο Δήμος μας δεν έχει μόνο το Αρκαλοχώρι, το Καστέλι και το Θραψανό, αλλά διαθέτει και ενδοχώρα με 72 οικισμούς και 32 Κοινότητες, καθώς και παραλιακό μέτωπο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι η αναστροφή της γενικευμένης πλέον εγκατάλειψης, που θα καταστήσει μικρά και μεγάλα χωριά, πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους της ανάπτυξης.

Γι’ αυτό ο στόχος μας είναι ένας Δήμος πρότυπο, για όλους τους δημότες, με ποιοτικές υπηρεσίες, με έργα και δράσεις, ένας Δήμος για όλους τους οικισμούς.

Το πρόγραμμά μας για την αναγέννηση και την πρόοδο του τόπου θα εξειδικευθεί όχι μόνο θεματικά, αλλά και γεωγραφικά και τοπικά, σε κάθε Κοινότητα και Δημοτική Ενότητα.

Με τη συνεργασία των υποψηφίων του συνδυασμού, των κατοίκων και των τοπικών φορέων συγκροτούμε το σχέδιο Τοπικής Ανάπτυξης. Εδώ θέλω να επαναλάβω την προτεραιότητά μας για ένα νέο σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης, συμμετοχικό και αποτελεσματικό, που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά από διαβούλευση. “Κλειδί” γι’ αυτά, λοιπόν, αποτελεί η δημοτική αποκέντρωση, για να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα τοπικά θέματα από τις Κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες».

Ποιο είναι το καινούργιο που φέρνετε ως πρόταση και θα φέρετε σε περίπτωση που κερδίσετε την εμπιστοσύνη των δημοτών και αναλάβετε τα ηνία του Δήμου;

«Από τη σημερινή κατάσταση στον Δήμο μας λείπει η έμπνευση και το όραμα που θα κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Λείπει η ομάδα και ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο, που θα αντιμετωπίζει τα επείγοντα και τα συσσωρευμένα προβλήματα. Που θα αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής και τις ευκαιρίες από τη λειτουργία του αεροδρομίου και θα δρομολογήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ωφέλεια σε όλο τον δήμο. Αυτό το έλλειμμα έρχεται να καλύψει η πρωτοβουλία που πήραμε από τον Νοέμβρη του 2022, η “Δύναμη Προόδου”.

Έχω τονίσει επανειλημμένα πως δεν επιδιώκω να αντικαταστήσω τη δημοτική Αρχή στη διαχείριση της τοπικής εξουσίας, αλλά να δω τον τόπο μας να προοδεύει. Δε θέλουμε να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη, αλλά οι πολίτες να έρθουν στο προσκήνιο και να έχουν συμμετοχή στον αγώνα μας, για έναν τόπο που μπορεί και αξίζει πολύ περισσότερα και καλύτερα. Δεν επιδιώκουμε να γίνουμε κάτι, αλλά να κάνουμε κάτι. Στοχεύουμε να ξεκολλήσουμε τον τόπο από την αδράνεια, που όσο συνεχίζεται την πληρώνουν οι δημότες. Να ανοίξουμε τους ορίζοντες, παραμερίζοντας τις μίζερες δικαιολογίες ότι συνεχώς φταίνε κάποιοι άλλοι, και να αναλάβουμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο έργο της αναγέννησης και της προόδου του τόπου. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, να φτιάξουμε τον τόπο μας καλύτερο. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένα άλμα μπροστά, μεγαλύτερο από τη φθορά που σήμερα μας καθηλώνει».

Δύο χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που ο σεισμός κατέστρεψε μέρος του οικιστικού ιστού του δήμου και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές. Το ζήτημα της επαναφοράς στην κανονικότητα πώς μπορεί να επιτευχθεί;

«Δυστυχώς ως σήμερα, παρά την ύπαρξη προϋποθέσεων, αυτός ο ιστορικός τόπος, που όλοι αγαπάμε, βιώνει τα δύσκολα και ζει μέσα στην αβεβαιότητα για το αύριο. Στο συνεχιζόμενο μαράζωμα της υπαίθρου και των οικισμών προστέθηκαν οι καταστροφικές επιπτώσεις του σεισμού, με τους δημότες να τους κυριεύσει η τάση της παραίτησης και της φυγής.

Εμείς λέμε όμως ότι με ειδικό σχέδιο για τα προβλήματα από τον σεισμό, την οικιστική αποκατάσταση, την αναγέννηση όλων των οικισμών και την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, ο Δήμος μπορεί να ευημερήσει και να αλλάξει σελίδα μια και καλή.

Από την επομένη των εκλογών δρομολογούμε πρωτοβουλίες ουσίας για: Διεκδίκηση προγραμμάτων οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Ανοικοδόμηση των σπιτιών των σεισμόπληκτων. Διεκδίκηση αλλαγής του συστήματος αδειοδότησης και αποκατάστασης κτηρίων και άμεση απόφαση απαλλαγής από δημοτικά τέλη και φόρους όλων των σεισμόπληκτων. Άμεση δρομολόγηση νέων σχολικών κτηρίων στη θέση των σεισμόπληκτων σχολείων. Αποκατάσταση δημοτικών υποδομών και ανάπλαση σεισμόπληκτων οικισμών. Στήριξη αποκατάστασης των ναών και άλλων δημόσιων κτηρίων.

Ως σήμερα θεωρώ ότι λείπει η έμπνευση και το όραμα που θα κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Λείπει η ομάδα που με ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο θα αντιμετωπίζει τα επείγοντα και τα συσσωρευμένα προβλήματα. Ένα κενό που στόχος μας είναι να το καλύψουμε εμείς».

Μήνυμα προς τους δημότες: «Να γράψουμε όλοι μαζί την επόμενη σελίδα της ιστορίας του Δήμου»

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες;

«Μετά τις εκλογές ευελπιστώ να ανοίξει ένας νέος κύκλος, κοινός για όλους, ελπιδοφόρος και αναζωογονητικός για τον Δήμο μας, τον ιστορικό μας τόπο που αγαπάμε, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βιώνει τη δυσκολότερη περίοδο της ύπαρξής του, χωρίς ασφάλεια και προοπτική. Ως άνθρωπος του τόπου, που έχω ζήσει την καθημερινότητα και τις δυσκολίες, νιώθω την αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο, την απογοήτευση από τις παραλείψεις και τις αδράνειες. Και κυρίως το βάρος της ευθύνης για τον τόπο, για το παρόν και τις επόμενες γενιές. Πρόθεσή μου είναι να υπηρετήσω τον Δήμο χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος, αλλά να υπολογίζω τους ανθρώπους και τον τόπο μας.

Επιδιώκουμε να ενώσουμε δυνάμεις πέρα από διχασμούς και άγονες πολώσεις και να γράψουμε όλοι μαζί την επόμενη σελίδα της ιστορίας του δήμου.

Έχοντας τις ιδέες, τις προτάσεις και τις λύσεις για τα προβλήματα, πιστεύω ακράδαντα ότι ο τόπος μας, που δοκιμάζεται, έχει τεράστιες δυνατότητες. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να φέρουμε ξανά την ελπίδα, την αισιοδοξία και το χαμόγελο.

Βούλησή μου είναι να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου, στο μεγάλο εγχείρημα για την πρόοδό του, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Να πορευτούμε όλοι μαζί για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα συμμετοχικό σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την αναγέννηση και την πρόοδο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας!».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News