Σοβαρά προβλήματα εμφανίζονται εν μέσω Σεπτεμβρίου στις τάξεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και άλλων εργαζομένων στους χώρους των ξενοδοχείων, καθώς πιέζονται να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας.
Η σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα σύμβαση εργασίας, σε περίπτωση που επιθυμούν να την υπογράψουν, ξεκινάει από 1η Οκτωβρίου μέχρι τη μέρα που κλείνει το ξενοδοχείο. Παρά το γεγονός πως μια σημαντική μερίδα ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού επιθυμεί να ξεκουραστεί, φαίνεται πως την ίδια αντίληψη δεν την υιοθετεί μερίδα ξενοδόχων, με άμεση συνέπεια να επικρατεί το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού.
Σήμερα, η “Νέα Κρήτη” αναδεικνύει ένα μείζον ζήτημα εργασιακού εκφοβισμού, που συμβαίνει στους χώρους των ξενοδοχείων. Στις 30 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, εργαζομένων στην κουζίνα ή σε άλλους χώρους ξενοδοχειακών μονάδων. Με την ολοκλήρωση της σύμβασης εργασίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να υπογράψουν νέα σύμβαση σε περίπτωση που το επιθυμούν, εάν το ξενοδοχείο επιθυμεί να προχωρήσει σε παράταση της περιόδου που θα είναι ανοικτό. Επομένως, από την 1η Οκτωβρίου ο ξενοδοχοϋπάλληλος πρέπει να υπογράψει νέα σύμβαση.
Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη σύμβαση εργασίας, καθώς δε θέλουν να δουλέψουν περαιτέρω. Θέλουν να ξεκουραστούν και να ετοιμάσουν τα χαρτιά τους για το Ταμείο Ανεργίας.
Φαίνεται όμως πως πολλοί ξενοδόχοι δεν καλοβλέπουν την επιθυμία αυτή των εργαζομένων τους και είναι αρνητικοί στο ενδεχόμενο να τους αποδεσμεύσουν από τις 30 Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα δεδομένα όπως η παράταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Έτσι, οι εργαζόμενοι αυτοί καταφεύγουν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ή στα Σωματεία τους, με σκοπό να αναδείξουν το πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών Νομού Ηρακλείου και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, υποστήριξε: «Φέτος βλέπουμε καταγγελίες ή ενστάσεις από ξενοδοχοϋπαλλήλους ή εργαζομένους στην κουζίνα ή σε άλλα πόστα, οι οποίοι δε θέλουν να ανανεώσουν τη σύμβαση εργασίας τους. Πιέζονται από τους ξενοδόχους να υπογράψουν νέα σύμβαση εργασίας, ώστε να δουλέψουν και τον Οκτώβριο. Είναι εργασιακός εκφοβισμός. Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: Να αφήσουν οι εργοδότες τους εργαζομένους να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι άνθρωποι, που πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν για το τι θα κάνουν».
Το φαινόμενο αυτό συναντάται σε πολλά ξενοδοχεία του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον κ. Μωυσάκη. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν τέτοιου είδους παράπονα στα εργατικά σωματεία ή στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
«Η ελευθερία του ανθρώπου να επιλέξει το καθεστώς της σύμβασης εργασίας που θα τον δεσμεύει είναι ένα βασικό δικαίωμα και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταστρατηγείται. Τέτοιος φόβος δεν είναι ανεκτός», είπε ο κ. Μωυσάκης.
«Δε θα το επιτρέψουμε»
Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος υποστήριξε πως καθεστώτα εργασιακής ομηρίας δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους εργαζομένους.
Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, «τέτοιες καταστάσεις εργασιακής πίεσης διαμορφώνουν συνθήκες εργασιακής ομηρίας. Δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από κανέναν μισθωτό εργαζόμενο. Εμείς δε θα το επιτρέψουμε, αλλά είναι και ευθύνη του ξενοδοχοϋπαλληλικού προσωπικού να προστατέψει τα εργασιακά του δικαιώματα. Εμείς ως Σωματείο είμαστε εδώ. Προσπαθούμε να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του τουρισμού. Η πίεση και ο φόβος δεν έχουν χώρο».