ΚΕΠ Πλαστήρα, κληροδότημα Βαρκαράκη

Δήμος Ηρακλείου: Προσφεύγει στο Εφετείο για την αλλαγή των όρων της διαθήκης για το κληροδότημα Βαρκαράκη

Ηράκλειο
Δήμος Ηρακλείου: Προσφεύγει στο Εφετείο για την αλλαγή των όρων της διαθήκης για το κληροδότημα Βαρκαράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαχείριση του κληροδοτήματος έχει εξελιχθεί σε “γόρδιο δεσμό”, καθώς ο αείμνηστος διαθέτης Ιωάννης Βαρκαράκης είχε δωρίσει το κτίσμα με συγκεκριμένο σκοπό στον Δήμο Ηρακλείου, που ήταν η εκμίσθωσή του για τη χορήγηση υποτροφιών, είχε δηλώσει μεν ότι ο όρος δεν είναι δεσμευτικός, αλλά έφυγε από τη ζωή πριν γίνει συμβολαιογραφική τροποποίηση της δωρεάς

Και τελικά η... “μπίλια” ως προς το κληροδότημα Βαρκαράκη έκατσε σε μια συνδυαστική λύση, αυτή της δικαστικής προσφυγής στο αρμόδιο Εφετείο, με ζητούμενο την αλλαγή των όρων του διαθέτη, ώστε ο Δήμος Ηρακλείου να μπορέσει να ανακαινίσει το κτήριο, με σκοπό αφενός να νοικιάσει με ικανοποιητικό μίσθωμα τον α’ όροφο και από τα έσοδα να χορηγεί φοιτητικές υποτροφίες, και αφετέρου να μπορέσει να συνεχίσει να στεγάζει δικές του υπηρεσίες, πρωτίστως το ΚΕΠ, στο ισόγειο...

Αυτό (παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τη Νομική Υπηρεσία για την τύχη της προσφυγής) ήταν το σενάριο που κρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ως το πλέον κατάλληλο μεταξύ τριών επιλογών που έπεσαν στο τραπέζι για το γνωστό κληροδότημα Βαρκαράκη, εν προκειμένω το διώροφο κτίσμα στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Πανασσανού, στο ισόγειο του οποίου έχει στεγαστεί παράρτημα ΚΕΠ και στον α' όροφο είχε στεγαστεί παλαιότερα η Παιδική-Νεανική Χορωδία Ηρακλείου.

Αναλυτικότερα, καλούμενο μετά την παραπομπή του θέματος από την Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με το κληροδότημα Βαρκαράκη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έβαλε στο “μικροσκόπιο” τρεις διαφορετικές επιλογές:

Α) Εκπλήρωση της βούλησης του αείμνηστου διαθέτη, με την εκμίσθωση του ακινήτου με σκοπό τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, κάτι που θα σημάνει όμως “ξεσπιτωμό” και αναζήτηση νέας στέγης για τη στεγαζόμενη δημοτική υπηρεσία.

Β) Ανάκληση των όρων της κληρονομιάς και αξιοποίηση συνολικά του ακινήτου.

Γ) Αλλαγή των όρων του διαθέτη, που θα επιτρέψει την εκμίσθωση του α’ ορόφου για την παροχή υποτροφιών και ταυτόχρονα την αξιοποίηση του ισογείου από τον Δήμο Ηρακλείου.

Αφού εξέτασε ενδελεχώς όλα τα σενάρια, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε τελικά ομόφωνα (απείχε από την ψηφοφορία ο επικεφαλής τη παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης) υπέρ της 3ης λύσης.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Γραφείου Αντιδημάρχου Δημοτικής Περιουσίας, τη με αριθμ. 157/2023 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφάσισε ομόφωνα:

«Για την επωφελέστερη και ασφαλέστερη αξιοποίηση του κληροδοτήματος Βαρκαράκη εγκρίνει να προχωρήσει ο Δήμος σε αίτηση προς το αρμόδιο δικαστήριο, προκειμένου να μεταβληθεί ο σκοπός της δωρεάς: Να ανακατασκευαστεί ο α’ όροφος του ακινήτου και να συντηρείται όλο το κτήριο από τον προϋπολογισμό του Δήμου και όχι από τα έσοδα του κληροδοτήματος, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερο μίσθωμα του ορόφου, το οποίο να χορηγείται μέσω υποτροφιών σε δύο σπουδαστές των ελληνικών δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να χρησιμοποιείται το ισόγειο του κτηρίου από τον Δήμο Ηρακλείου για τη στέγαση υπηρεσιών του. Έτσι, τα έσοδα του κληροδοτήματος, επομένως και τα ποσά των υποτροφιών, θα είναι μεγαλύτερα, αφού ο Δήμος θα αναλάβει πλήρως τη συντήρηση του όλου κτηρίου από τον προϋπολογισμό του, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος θα εξασφαλίσει μόνιμη στέγη για τις υπηρεσίες του (2ο Παράρτημα ΚΕΠ)».

 

“Γόρδιος δεσμός”

 

Η διαχείριση του κληροδοτήματος έχει εξελιχθεί σε “γόρδιο δεσμό”, καθώς ο αείμνηστος διαθέτης Ιωάννης Βαρκαράκης είχε δωρίσει το κτίσμα με συγκεκριμένο σκοπό στον Δήμο Ηρακλείου, που ήταν η εκμίσθωσή του για τη χορήγηση υποτροφιών, είχε δηλώσει μεν ότι ο όρος δεν είναι δεσμευτικός, αλλά έφυγε από τη ζωή πριν γίνει συμβολαιογραφική τροποποίηση της δωρεάς, με συνέπεια στη Λότζια να αναζητούν τώρα μια φόρμουλα για να λύσουν το “μπερδεμένο κουβάρι” ως προς την κατάλληλη αξιοποίηση του παλαιού ακινήτου...

Με το από 28/6/96 έγγραφό του, ο Ι. Βαρκαράκης είχε δηλώσει ότι ο όρος που είχε θέσει στη δωρεά του θα μπορούσε και να μην είναι δεσμευτικός, όμως ο Ι. Βαρκαράκης πέθανε στις 17/2/97 και δεν έγινε σχετική τροποποίηση της δωρεάς με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Το 2004, ο Δήμος Ηρακλείου εκτέλεσε εργασίες συντήρησης και αναδιαμόρφωσης των χώρων του κτηρίου και στη συνέχεια στέγασε στο ισόγειο του εν λόγω κτηρίου το 2ο Παράρτημα ΚΕΠ Ηρακλείου, δεδομένου ότι η θέση και η έκτασή του πληρούσαν πλήρως τις προδιαγραφές για τη στέγαση της εν λόγω ειδικής υπηρεσίας του Δήμου. Την ίδια περίοδο, στον α’ όροφο στεγάστηκε η Παιδική-Νεανική Χορωδία Ηρακλείου. Σήμερα ο α’ όροφος δε χρησιμοποιείται.

Η Οικονομική Επιτροπή, με τη με αρ. 157/2023 απόφασή της, παρέπεμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς του και ταυτόχρονα ζήτησε τη γνωμοδότηση του νομικού τμήματος, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα άσκησης ένδικου μέσου πριν τη λήψη οριστικής απόφασης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News