Σοβαρά προβλήματα προέκυψαν από το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία, καθώς επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου αρνήθηκαν να δώσουν τη γονική άδεια σε γονείς, οι οποίοι ήθελαν να πάνε την πρώτη ημέρα του αγιασμού. Μάλιστα, υπήρξε παρέμβαση και από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης, με τους εκπροσώπους να τονίζουν την ανάγκη να αλλάξει η αντίληψη γύρω από τις γονικές άδειες.
Όπως υπογραμμίζεται, είναι μια άδεια νόμιμη, που πρέπει να καταβάλλει το χρηματικό αντίτιμο ο εργοδότης στον μισθωτό, και γι’ αυτό πρέπει να παραχωρείται. Τονίζεται επίσης η αναγκαιότητα να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Ειδικότερα, το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε προχθές Δευτέρα. Όπως έχει κάνει σαφές το neakriti.gr, τα προβλήματα για τη νέα σχολική χρονιά είναι αρκετά. Σε πολλά σχολεία υπάρχουν σημαντικές υλικοτεχνικές ζημιές, ενώ την ίδια στιγμή σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα λειτουργικά κενά είναι αρκετά, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί και το “τσεκούρωμα” στις θέσεις της Παράλληλης Στήριξης.
Παρά τα μεγάλα προβλήματα, μείζον ζήτημα αποτέλεσε και η γονική άδεια, καθώς εργοδότες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν ήθελαν να δώσουν τη συγκεκριμένη άδεια, που είναι νόμιμη στο εργασιακό προσωπικό τους. Αυτό αφορούσε γονείς που τα παιδιά τους θα πήγαιναν στην Α’ τάξη του Δημοτικού και ήταν επιτακτικό αίτημα να μεταβούν στο νέο σχολικό περιβάλλον των παιδιών τους.
Ο γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης, Τάσος Ξενάκης, μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr υποστήριξε: «Η σχολική χρονιά ξεκίνησε. Κάποιες μικρές επιχειρήσεις του νομού Ηρακλείου παρουσίασαν προβλήματα σε ό,τι αφορά τη γονική άδεια σχολικής παρακολούθησης των παιδιών. Ζήτησαν εργαζόμενοι-γονείς την πρώτη μέρα του αγιασμού τη γονική άδεια, για να πάνε στα σχολεία των παιδιών τους. Αφορά παιδιά που πάνε Α’ τάξη Δημοτικού. Οι εργαζόμενοι γονείς ήθελαν να δουν το νέο σχολικό περιβάλλον, αλλά δεν είχαν και κάποιον να τους πάει στο σχολείο, όπως παππούς ή γιαγιά. Και ζήτησαν από την επιχείρηση τη σχετική νόμιμη άδεια, που συνολικά είναι 4 ημέρες για κάθε παιδί. Οι ημέρες αυτές μπορούν να αποδοθούν, είτε όλες μαζί είτε διακεκομμένες. Τις δικαιούνται όλοι οι γονείς, είτε βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους είτε σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ζήτησαν από τις επιχειρήσεις να πάρουν τις άδειες, αλλά οι εργοδότες έφεραν αντιδράσεις».
Είναι άξιο αναφοράς πως ο κ. Ξενάκης υποστήριξε ότι υπάρχει μια επιχείρηση στον νομό Ηρακλείου, η οποία εξέφρασε αντιδράσεις και ενστάσεις γύρω από την “πρωτοβουλία” του προσωπικού να λάβει άδεια.
Στο πλευρό τους το Σωματείο
«Να προχωρούν σε καταγγελίες οι εργαζόμενοι»
«Χρειάστηκε να υπάρξει μια μορφή παρέμβασης σε μια επιχείρηση από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης τις πρωινές ώρες, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι εργοδότες πρόβαλλαν ενστάσεις, αλλά υπήρχαν καλά πληροφορημένοι γονείς, που μπορούσαν να πουν πως η άδεια είναι επί πληρωμή και δεν το συνέχισαν οι εργοδότες. Δεν παύει να βρήκαν μπροστά τους μια διαμαρτυρία. Υπήρξε παρεμπόδιση», είπε ο κ. Ξενάκης.
Τέλος, ο γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης έκανε σαφές πως θα πρέπει οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας να αναφέρουν τέτοια περιστατικά παρατυπίας στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης. Συμπεριφορές που προσβάλλουν τον εργασιακό κώδικα είναι μη θεμιτές και γι’ αυτόν τον λόγο οι εκπρόσωποι του κλάδου θα είναι παρόντες για να αποδοκιμάσουν κάθε είδους συμπεριφορά παράτυπη.
Ο κ. Ξενάκης υπογράμμισε: «Από την πλευρά μας, ως Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Κρήτης, θέλουμε να τονίσουμε πως τέτοια περιστατικά θα πρέπει να αναφέρονται στο Σωματείο και να διεκδικούν τα νόμιμα. Εμείς συνεχώς τονίζουμε στους εργοδότες πως είναι και εκείνοι γονείς. Τα παιδιά μας είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι και πρέπει να καταλάβουν οι εργοδότες πως προτεραιότητα είναι τα παιδιά μας. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που υπάρχει το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο παρελθόν, υπήρχαν περιπτώσεις με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η νομοθεσία πρέπει να είναι αυστηρότερη».