Εκλογική «αρένα» υποψηφίων η πλατεία Ελευθεριας: Όλα δείχνουν «σκληρή μάχη» για την Περιφέρεια Κρήτης με φόντο Αρναουτάκη, Δανέλλη και στο βάθος... Κουράκη

Ηράκλειο
Εκλογική «αρένα» υποψηφίων η πλατεία Ελευθεριας: Όλα δείχνουν «σκληρή μάχη» για την Περιφέρεια Κρήτης με φόντο Αρναουτάκη, Δανέλλη και στο βάθος... Κουράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από «μονομάχος» της πλατείας Ελευθερίας ο Σταύρος Αρναουτάκης, ξαφνικά αντιμέτωπος με την υποψηφιότητα σε αναμονή του Σπύρου Δανέλλη και την ενδεχόμενη κάθοδο του Γιάννη Κουράκη - Πόσο αλλάζουν οι συσχετισμοί με την ενωτική λύση ΣΥΡΙΖΑ και πώς αντιδράει το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ στη «γαλάζια» προτίμηση

Από τη Λότζια όπου έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται η εικόνα των υποψηφίων για τον Δήμο Ηρακλείου τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην πλατεία Ελευθερίας για τη μεγάλη “μάχη” των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις με τα πρόσωπα που εκδηλώνονται ως διεκδικητές της Περιφέρειας Κρήτης. Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον από τις δημοτικές στις περιφερειακές εκλογές και τελικά μαζί με τον Αρναουτάκη και τον Μαρινάκη, που θεωρούνται σίγουροι υποψήφιοι, θα προστεθούν ο Δανέλλης ή και ο Κουράκης, καθώς αποτελεί ανοιχτό ενδεχόμενο που συζητείται, και τότε η πλατεία Ελευθερίας θα αποτελέσει την “αρένα” των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Μετά την απόφαση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να εισηγηθεί στην Κουμουνδούρου - ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα - ως κομματικό υποψήφιο για την Περιφέρεια Κρήτης τον Σπύρο Δανέλλη που θα ενώσει το “όλον” του κόμματος σε μια δύσκολη στιγμή στην Κρήτη, και συνυπολογίζοντας ότι πάντα παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον του Γιάννη Κουράκη για τον β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον των Κρητικών στρέφεται τώρα όχι στους υποψηφίους των κατά τόπους Δήμων αλλά στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου μέχρι την περασμένη Τρίτη μόνος διεκδικητής στο “κάδρο” ήταν ο Σταύρος Αρναουτάκης. Όμως τα τελευταία 24ωρα τα πράγματα έλαβαν άλλη τροπή. Ο Σταύρος Αρναουτάκης από παίκτης χωρίς αντίπαλο δεν αποκλείεται να βρεθεί με περισσότερους τού ενός ισχυρούς αντιπάλους και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, βαριά ηττημένος στις εθνικές εκλογές, δε θα άφηνε το πεδίο εντελώς ελεύθερο για τον περιφερειάρχη που στήριξε το 2019 να “παίξει” με τη Ν.Δ., η οποία έσπευσε να τον στηρίξει πριν ο ίδιος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Στην πραγματικότητα βεβαίως αυτά δεν έγιναν τυχαία. Υπήρχε επικοινωνιακό σχέδιο ώστε ο Μητσοτάκης να φανεί ότι παίρνει στο πέρασμά του τον Αρναουτάκη ή ότι ο Αρναουτάκης απολαμβάνει τη στήριξη κάθε πρωθυπουργού που περνάει από τη χώρα, όπως ο ίδιος εξηγούσε και στην ανοικτή επιστολή που ανακοίνωνε ότι “...συνεχίζει”! Έτσι στις 14 Ιουλίου η Ν.Δ. έδωσε στη δημοσιότητα τις 13 υποψηφιότητες που στηρίζει και στις 18 Ιουλίου ο Αρναουτάκης ανακοίνωσε ο ίδιος ότι τελικά κατεβαίνει, αν και ήταν τοις πάσι γνωστό, αφού από πέρυσι τον Απρίλιο (2022) είχε κλείσει υποψηφιότητες από τη Ν.Δ., όπως του Γιώργου Παπαδάκη ή του Γιώργου Ματαλλιωτάκη, για το ψηφοδέλτιό του.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, μέσα σε αυτό τον χρόνο που περιγράφεται, η Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει δώσει επίσημη ανακοίνωση για στήριξη του Αρναουτάκη, ο οποίος αποτελεί “σώμα” του ΠΑΣΟΚ και από το 2010 κατεβαίνει περιφερειάρχης με ένα “χρίσμα” διαρκείας που του έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου τότε και διατήρησε ο αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, με τη στήριξη βεβαίως κάθε φορά τού εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος, όπως για παράδειγμα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αργότερα του Αλέξη Τσίπρα το 2019 και σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεπώς η στήριξη Ν.Δ. στον Αρναουτάκη έρχεται νωρίτερα από την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, που όμως δε θεωρείται αναγκαία, αφού είναι γνωστό ότι ο Αρναουτάκης όχι μόνο διατηρεί την κομματική ταυτότητά του, αλλά και συνέδραμε κλείνοντας ο ίδιος προσωπικά στις εθνικές εκλογές τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.

Και ενώ μέχρι τις 18 Ιουλίου φαίνεται ότι ο μόνος αντίπαλος του Αρναουτάκη είναι ο βουλευτής της μίας μέρας του ΚΚΕ στα Χανιά Αλέκος Μαρινάκης ως επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για την Περιφέρεια Κρήτης και με το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ακόμη κάποια μικρά σχήματα όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάποιων Οικολόγων ή ακόμη και κάποια παράταξη πιο ακροδεξιάς τοποθέτησης όπως έχει ξανασυμβεί, ξαφνικά εμφανίζονται και άλλοι “παίκτες” είτε ως σίγουροι είτε ως ενδεχόμενοι.

Η υποψηφιότητα Δανέλλη αλλάζει το σκηνικό

Η υποψηφιότητα του Σπύρου Δανέλλη, που θεωρείται ότι τελικά θα υποστηριχθεί και με επίσημη ανακοίνωση από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ - ως χθες δεν είχε γίνει - προσφέρεται ως εναλλακτική - έτσι τη βλέπουν τοπικά - απέναντι στον Αρναουτάκη, που πλέον είναι ο εκλεκτός της Ν.Δ. και φυσικά “κόκκινο” πανί για τον ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριξε το 2019. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε, φαίνεται ότι συζήτησε ονόματα, και φαίνεται ότι πρόκρινε τον Σπύρο Δανέλλη με εισήγηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψηφιότητα φαίνεται ότι “κλειδώνει”, αλλά σενάρια στην Κουμουνδούρου υπάρχουν κι άλλα. Αναμονή για την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά τώρα. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησαν συμμετρικά, βεβαίως, σε όλη την Ελλάδα στις εθνικές εκλογές, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να προδικάσει ένα νέο εκλογικό αποτέλεσμα, αφού στις αυτοδιοικητικές εκλογές μετράει, εκτός από την κομματική προέλευση, η προσωπικότητα, η αυτοδιοικητική και πολιτική πορεία του προσώπου, αλλά και οι συσχετισμοί που μπορεί να έχουν προκύψει από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος. Η υποψηφιότητα Δανέλλη έρχεται μετά το πρόκριμα που έλαβε από το Συντονιστικό Όργανο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίξουν εμπράκτως όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σπύρος Δανέλλης εμφανίζεται, βεβαίως, να λέει ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν αυτή τη στιγμή στα πλάνα του, ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ήδη συμφωνήσει στο ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του εξαρχής, όμως επιζητούσε καθολικότητα στη στήριξή του από όλους τους βουλευτές του νησιού και φυσικά να εμφανιστεί ως το πρόσωπο που “ενώνει” τα κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου και την αποχώρηση Τσίπρα που απελευθέρωσε δυνάμεις.

Γιάννης Κουράκης: Ενδεχόμενη υποψηφιότητα αλλάζει τους συσχετισμούς

Το ενδιαφέρον για τις περιφερειακές εκλογές γίνεται ακόμη πιο ζωηρό αν θεωρήσει κάποιος ότι το ενδεχόμενο να βρεθεί στον στίβο της Περιφέρειας Κρήτης και ο Γιάννης Κουράκης ως υποψήφιος, μετά την αποχώρησή του από τον Δήμο Ηρακλείου, παραμένει ακόμη ανοικτό, τουλάχιστον ως προς τα σενάρια που ακούγονται. Ο ίδιος ποτέ ως τώρα, κλείνοντας τον κύκλο του στον Δήμο Ηράκλειου, δεν είπε ότι πάει σπίτι του ή ότι θα κατέβει ή δε θα κατέβει υποψήφιος στην Περιφέρεια. Στην περίπτωση λοιπόν που ο Γιάννης Κουράκης είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κρήτης, τότε είναι σαφές ότι η “μάχη” της πλατείας Ελευθερίας θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς μπαίνει κι άλλος “παίκτης” στην “αρένα”. Συνεπώς το πεδίο της Περιφέρειας Κρήτης συγκεντρώνει πλέον τα περισσότερα βλέμματα, αφού πρόκειται για τρία πολύ ισχυρά πρόσωπα του Κέντρου και της Αριστεράς, που όλοι με έναν τρόπο έχουν υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ - υπενθυμίζεται ότι ο Δανέλλης εξελέγη ευρωβουλευτής επί Γιώργου Παπανδρέου όταν μετακινήθηκε προς ΠΑΣΟΚ η Μαρία Δαμανάκη, όμως ιστορικά κινείται περισσότερο στην κεντροαριστερά.

Αν το “παζλ” αρχίζει να συμπληρώνεται με Αρναουτάκη, Δανέλλη, Κουράκη και Μαρινάκη συν τα σχήματα που αναμένονται να κατατεθούν, τότε η εκλογική “μάχη” των δύο Κυριακών του Οκτωβρίου για την Περιφέρεια Κρήτης θα είναι εκείνη που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα φώτα και στοιχήματα. Σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Κουράκη, όπως έγραψε το neakriti.gr φέρεται να ασπάζεται τη λαϊκή ρήση «αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι», αν και ο χρόνος είναι αμείλικτος και μετρά ήδη αντίστροφα για την κατάθεση υποψηφιοτήτων και την ανακήρυξή τους. Η κατάθεση λήγει την τελευταία μέρα του Αυγούστου, η ανακήρυξη γίνεται στις 10 Σεπτεμβρίου και αρχίζει η προεκλογική περίοδος των 28 ημερών για να ανοίξουν το πρωί της 8ης Οκτωβρίου οι κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Θεωρητικά λόγω της ραστώνης του Αυγούστου, που δεν είναι χρόνος επίσημης προεκλογικής περιόδου, θα έλεγε κάποιος ότι χρόνος υπάρχει... μόνο που ήδη μετράει αντίστροφα! Αναμονή λοιπόν...

Η συστράτευση του παλιού ΠΑΣΟΚ

Το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας Δανέλλη, που θεωρείται “κλειδωμένη” αλλά μέχρι να ανακοινωθεί δε θα πρέπει να λογίζεται 100% σίγουρη, λειτουργεί ως καταλύτης για την απελευθέρωση δυνάμεων. Αυτό είχε ήδη ξεκινήσει με τη στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπο του Σταύρου Αρναουτάκη που στηρίζεται από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Στελέχη της Αυτοδιοίκησης από όλη την Κρήτη, που προέρχονται από την παλιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και ίσως δε βλέπουν με πολύ θετική ματιά η Ν.Δ. να στηρίξει ένα “παιδί” του ΠΑΣΟΚ, ίσως πλέον βρίσκουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Κρήτης ως μια καλή εναλλακτική. Ήδη υπάρχει κινητικότητα από το παπανδρεϊκό μπλοκ στην Κρήτη αναζητώντας εναλλακτική σε πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς ίσως και να μη συμφωνεί με επιλογές της ηγεσίας Ανδρουλάκη. Εξάλλου φάνηκε από τις εκλογές του Ιουνίου ότι η δύναμη των παπανδρεϊκών δεν είναι αμελητέα στην Κρήτη, αφού εξέλεξαν και στο Λασίθι και στο Ηράκλειο βουλευτές πρόσωπα που δε στήριζε το μπλοκ Ανδρουλάκη, αφήνοντας εκτός Βουλής της επιλογές του προέδρου. Κι αν αυτό μπορεί να συμβεί στις εθνικές εκλογές, τότε πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι τα πράγματα στις αυτοδιοικητικές όταν τα κόμματα έχουν ήδη εμπλακεί και διαμορφώσει τάσεις!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News