Σε μεγάλη φόρτιση η δίκη για τη μικρή Μελίνα - «Έκανα τα πάντα για να τη σώσω», υποστηρίζει η αναισθησιολόγος

Ηράκλειο
Σε μεγάλη φόρτιση η δίκη για τη μικρή Μελίνα - «Έκανα τα πάντα για να τη σώσω», υποστηρίζει η αναισθησιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Τριμελές Εφετείο αναβιώνει η τραγική υπόθεση που συντάραξε την κοινωνία της Κρήτης - Την Παρασκευή συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης

Με καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου ξεκίνησε χθες Δευτέρα 10 Ιουλίου, η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - για την υπόθεση θανάτου της μικρής Μελίνας Παρασκάκη από τη Νεάπολη Λασιθίου, που είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, μετά από χειρουργική επέμβαση ρουτίνας (“κρεατάκια”). Μετά τη χθεσινή διακοπή της Έδρας, η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο) για την υπόθεση, κατέθεσαν συνολικά πέντε μάρτυρες του κατηγορητηρίου. Πρόκειται για τους χαροκαμένους γονείς του 4χρονου κοριτσιού και τρεις γιατρούς.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε για το περιστατικό η εντατικολόγος της ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κάναμε αυτό που έπρεπε». Επίσης, κατέθεσε η τότε επικουρική αναισθησιολόγος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, αλλά και ο καρδιολόγος του ΠΑΓΝΗ και νυν πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Πατριανάκος.

Επισημαίνεται ότι η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος δεν παρευρέθηκε χθες στη δίκη, παρά εκπροσωπήθηκε από τους πληρεξούσιους συνηγόρους της, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε («τυπικά») πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο διακόπηκε αμέσως για τις 10 Ιουλίου, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο του ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορούμενης γιατρού.

Υπενθυμίζεται ότι η αναισθησιολόγος είχε αθωωθεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου το 2021. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη. Εξάλλου, η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για την αναισθησιολόγο είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην πλευρά της οικογένειας της μικρής Μελίνας.

Μετά την απαλλακτική για τη γιατρό πρωτόδικη απόφαση, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση. Τον περασμένο Νοέμβριο το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) είχε απορρίψει ως απαράδεκτη την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας, με αποτέλεσμα να παραμείνει η πρωτόδικη αθωωτική - για τη γιατρό που είχε κατηγορηθεί - απόφαση.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, υποβλήθηκε αίτηση αναίρεσης από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. Η αίτηση είχε συζητηθεί από το Ζ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου τον περασμένο Φεβρουάριο και έγινε τελικά δεκτή στις αρχές Μαΐου.

Εξάλλου, πριν από μερικές εβδομάδες, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε εκδώσει απόφαση, μέσω της οποίας υποχρεώνει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 460.000 ευρώ ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη στην οικογένεια του άτυχου παιδιού. Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση, ο θάνατος της 4χρονης συνδέεται αιτιωδώς με λάθη και παραλείψεις των οργάνων του νοσοκομείου.

«Έκανα τα πάντα για να τη σώσω»

Η ίδια η γιατρός είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία της στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2020: «Καταλαβαίνω απόλυτα και δικαιολογώ τον πόνο των γονιών. Αυτός ο πόνος δεν αντισταθμίζεται από κανέναν άλλο. Θέλω να τους πω ότι έκανα τα πάντα για να τη σώσω».

Μεταξύ άλλων, η γιατρός είχε πει κατά την απολογία της ενώπιον του δικαστηρίου ότι το επίμαχο περιστατικό έχει σημαδέψει τη ζωή της. Η αναισθησιολόγος είχε αναφέρει τότε ότι προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να αποτρέψει «το μοιραίο, το οποίο τελικά δεν αποφεύχθηκε», καθώς ήταν «τέτοιας έντασης η αλλεργική επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό του παιδιού, που έβλαψε συστηματικά και ταυτόχρονα την καρδιά και τους πνεύμονες και προκάλεσε αιμοδυναμική κατάρρευση» στο παιδί.

Ας σημειωθεί ότι η αναισθησιολόγος είχε υποστηρίξει πως την ώρα της αιμοδυναμικής κατάρρευσης του παιδιού εκείνο που προείχε ήταν να σώσει το παιδί και όχι να γράψει το διάγραμμα αναισθησίας, το οποίο συνέταξε εκ των υστέρων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News