Φράγμα Αποσελέμη: Νερό στην κοσμοπολίτικη Ελούντα, το Σίσι και τη Μίλατο - Προ διετίας το αίτημα του δήμου Αγίου Νικολάου

Ηράκλειο
Φράγμα Αποσελέμη: Νερό στην κοσμοπολίτικη Ελούντα, το Σίσι και τη Μίλατο - Προ διετίας το αίτημα του δήμου Αγίου Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντάχθηκε και ξεμπλοκάρει το μεγάλο έργο, με το οποίο το φράγμα αναμένεται να υδρεύσει μία πλειάδα νέων περιοχών του δήμου Αγίου Νικολάου, όπως Σίσι, Μίλατος, Βραχάσι, Νεάπολη και Κριτσά

“Φως” επιτέλους για την υδροδότηση νέων περιοχών από το φράγμα Αποσελέμη και δη τουριστικών περιοχών, που έχουν μεγάλες υδρευτικές ανάγκες, όπως είναι η κοσμοπολίτικη Ελούντα, αλλά και το Σίσι με τη Μίλατο!

Μπορεί το φράγμα να δίνει νερό εδώ και αρκετά ήδη χρόνια σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Άγιο Νικόλαο, εντούτοις εκτός “κάδρου” παραμένουν μια πλειάδα περιοχών του Μεραμπέλου, όπως είναι οι τουριστικές περιοχές Ελούντας, Σισίου και Μιλάτου, το Βραχάσι, η Νεάπολη και γύρω χωριά, όπως οι Λίμνες, ο Νικηθιανός, ο Χουμεριάκος, τα Λακώνια, αλλά και η Κριτσά!

Εδώ και χρόνια υπάρχει στα σκαριά ένα κομβικής σημασίας έργο, το οποίο προβλέπεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Αποσελέμη και αφορά στην κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν νερό από το διυλιστήριο του φράγματος σε όλες τις παραπάνω περιοχές του δήμου Αγίου Νικολάου.

Διαβλέποντας σωστά τη σημαντική προοπτική κάλυψης των μεγάλων υδρευτικών αναγκών σε όλες αυτές τις περιοχές και δη στην Ελούντα, όπου υπάρχουν μεγάλες, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, στον δήμο Αγίου Νικολάου και συγκεκριμένα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αγίου Νικολάου είχαν αναθέσει πριν από πολλά χρόνια στον μελετητή κ. Παυλάκη την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τη μεταφορά νερού προς την περιοχή της Ελούντας.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, προβλεπόταν: α) Η υδροδότηση της τουριστικής περιοχής Σισίου και Μιλάτου, β) Οι αγωγοί μεταφοράς νερού στις δεξαμενές Νεαπόλεως, Λιμνών, Χουμεριάκου, Νικηθιανού, Καστελίου, Φουρνής, γ) Οι αγωγοί μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή (παλιά Δ6) στις δεξαμενές Ελούντας και Πλάκας και στους οικισμούς Μέσα και Έξω Λακωνίων και Κριτσάς.

Η μελέτη Παυλάκη επικαιροποιήθηκε, προχώρησαν οι απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης του έργου και υπήρξαν τα τελευταία χρόνια διαδοχικές διαβουλεύσεις και επαφές για να προχωρήσει το έργο, που φαίνεται ότι επιτέλους ξεμπλοκάρει.

Τουλάχιστον γίνεται ένα κομβικό βήμα εμπρός, καθώς ανακοινώθηκε η ένταξη χρηματοδότησης του έργου ύδρευσης Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Μεταφορών, με κόστος 25 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του δημάρχου

Όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου ύδρευσης Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου από το Φράγμα Αποσελέμη (επέκταση του υδραγωγείου με κωδικό ΟΠΣ 5181179) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: “Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης”.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε: «Στην πραγματικότητα πρόκειται για το έργο των δικτύων της παραλιακής ζώνης Αγίου Νικολάου, από το Σίσι μέχρι την Ελούντα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που θα βοηθήσει σημαντικά τη στήριξη του τουριστικού μας προϊόντος και βελτιώνει σημαντικά τη δυνατότητα καλύτερης υδροδότησης της τουριστικής ζώνης».

«Ο κ. Ζερβός, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της δημοτικής Αρχής στην κυβέρνηση – για το έργο πνοής, όπως το χαρακτήρισε, που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του ΟΑΚ – υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή για την εξέλιξη του θέματος αυτού τόσο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, όσο και του περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη», καταλήγει το δελτίο τύπου του Δήμου.

Το αίτημα του Δήμου Αγίου Νικολάου για το σημαντικό έργο

Πριν από μία 2ετία περίπου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου διά του δημάρχου Αντώνη Ζερβού είχε αποστείλει έγγραφο αίτημα προς το υπουργείο Υποδομών, ζητώντας την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το μεγάλο έργο της χρηματοδότησης μιας πλειάδας νέων περιοχών από το φράγμα Αποσελέμη.

«Μέχρι σήμερα μόνο η πόλη του Αγίου Νικολάου υδρεύεται από το φράγμα Αποσελέμη μέσω της δεξαμενής Δ6 που βρίσκεται στην περιοχή Χουμεριάκου. Με τα συμπληρωματικά έργα προβλέπεται να υδροδοτηθούν οι τουριστικές περιοχές Ελούντας, Μικάτου, Σισίου, Πλάκας και οι οικισμοί Φουρνής, Καστελίου, Λιμνών, Χουμεριάκου, Κριτσάς, Λακωνίων και η πόλη της Νεάπολης. Οι περιοχές μαστίζονται από τη λειψυδρία, την υποβαθμισμένη ποιότητα πόσιμου νερού λόγω υφαλμύρινσης των λειτουργούντων γεωτρήσεων και τη γήρανση των υποδομών ύδρευσης και λόγω μικρής διατομής υφιστάμενων πεπαλαιωμένων δικτύων. Η τουριστική ανάπτυξη και η δυναμική των ανωτέρω περιοχών περιορίζεται επειδή το υδατικό ισοζύγιο αδυνατεί να καλύψει τις αυξανόμενες με ραγδαίο ρυθμό επενδύσεις, τις οποίες τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μελέτης. Η υλοποίηση των δικτύων αυτών θα λύσει το πρόβλημα, στηρίζοντας και τη νέα μεγάλη επένδυση της Mirum Hellas Α.Ε. στην περιοχή, που έχει ήδη ενταχθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα.

Μετά τα ανωτέρω, παρακαλούμε για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αποστολή της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης στον Δήμο Αγίου Νικολάου, ο οποίος δύναται να οριστεί ως φορέας εκτέλεσης του έργου», ανέφερε το έγγραφο αίτημα του Δήμου Αγίου Νικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News