Μεσαρά: Έριξαν "άκυρο" στο αίτημα για τμήμα ένταξης - Αβοήθητα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Ηράκλειο
Μεσαρά: Έριξαν "άκυρο" στο αίτημα για τμήμα ένταξης - Αβοήθητα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αριθμός των αιτημάτων για δημιουργία τμημάτων ένταξης στα σχολεία ανήλθε στα 360, με μόλις τα 49 από αυτά να γίνονται δεκτά. Όσον αφορά στην Κρήτη, θα δημιουργηθούν μόλις 2 τμήματα ένταξης, 1 στο Ηράκλειο και 1 στα Χανιά

SOS εκπέμπει η εκπαιδευτική κοινότητα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μεσαρά, καθόσον δε δημιουργήθηκε κανένα καινούργιο τμήμα ένταξης, με άμεση συνέπεια πολλά παιδιά από την ευρύτερη περιοχή να μείνουν χωρίς παιδαγωγό. Παρά το γεγονός πως πολλά δημοτικά σχολεία χωριών της Μεσαράς είχαν καταστήσει σαφές πως είναι αναγκαίο να υπάρξουν τμήματα ένταξης, δημιουργήθηκαν μόνο 2 σε ολόκληρη την Κρήτη, 1 στο Ηράκλειο και 1 στα Χανιά. Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών υποστηρίζουν πως οι ενέργειες της υπουργού Παιδείας, της κ. Κεραμέως, ήταν υποκριτικές, αφού στην πράξη πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες θα μείνουν… αβοήθητα τη νέα σχολική χρονιά.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν τα τμήματα ένταξης που θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, με τον αριθμό να είναι αισθητά μικρός σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων που έκαναν σχολεία τόσο της υπαίθρου, όσο και των αστικών κέντρων. Ο αριθμός των αιτημάτων για δημιουργία τμημάτων ένταξης στα σχολεία ανήλθε στα 360, με μόλις τα 49 από αυτά να γίνονται δεκτά. Όσον αφορά στην Κρήτη, θα δημιουργηθούν μόλις 2 τμήματα ένταξης, 1 στο Ηράκλειο και 1 στα Χανιά.

Το ζητούν από το 2019

Φαίνεται, ωστόσο, πως η στάση του υπουργείου Παιδείας να αγνοήσει την εκπαιδευτική κοινότητα της Μεσαράς προκάλεσε αντιδράσεις και αποδοκιμασίες, γιατί το πρόβλημα είναι υπαρκτό στα δημοτικά σχολεία της υπαίθρου. Πολλά σχολεία της περιοχής, όπως τα χωριά Βώροι, Σκούρβουλα κ.λπ., αλλά και σχολεία μεγαλύτερων χωριών, όπως το 2ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου είχαν κάνει αιτήματα από το 2019 για να έχουν τμήματα ένταξης, με τις παρεμβάσεις τους… να πέφτουν στο κενό. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Μεσαράς “Φαιστός”, Γρηγόρης Γιαμαλάκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε: «Δε δημιουργήθηκε καινούργιο τμήμα ένταξης στην περιοχή της Μεσαράς. Υπήρχαν αρκετά αιτήματα από δημοτικά σχολεία χωριών της περιοχής της Μεσαράς, όπως: το Πετροκεφάλι, τα Σκούρβουλα, τους Βώρους. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο επίσης Τυμπακίου είχε κάνει αίτημα να δημιουργηθεί νέο τμήμα ένταξης. 18 σχολεία είχαν κάνει αίτημα από τον ν. Ηρακλείου να δημιουργηθούν τμήματα ένταξης και ιδρύθηκε μόνο 1 στα Μάλια. Και 1 άλλο επίσης τμήμα ένταξης δημιουργήθηκε στα Χανιά. Από αυτά τα 18 σχολεία του Ηρακλείου, που έκαναν αίτηση για δημιουργία νέου τμήματος ένταξης, μερικά ανήκαν στην περιοχή της Μεσαράς. Το αποτέλεσμα ήταν να μη δημιουργηθεί κανένα καινούργιο τμήμα ένταξης στη Μεσαρά. Τα αιτήματα τα έκαναν από το 2019 τα σχολεία. Και τελικά αποδείχθηκε πως η διαδικασία ήταν καθαρά υποκριτική. Είχαμε μόλις 2 τμήματα ένταξης στην Κρήτη».

Ήπιες μαθησιακές δυσκολίες

Είναι άξιο αναφοράς πως τα τμήματα ένταξης αφορούν παιδιά που έχουν ήπιες μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαμαλάκης, ο οποίος προσδιόρισε το είδος των μαθητών που παρακολουθούν τα τμήματα ένταξης, τονίζοντας: «Τα παιδιά αυτά δε χρειάζονται παράλληλες στηρίξεις. Τα παιδιά έχουν διαγνωστεί από το ΚΕΔΑΣΥ, το οποίο διαγιγνώσκει τα παιδιά που πρέπει να παρακολουθήσουν τα τμήματα ένταξης. Το παιδί παρακολουθεί κανονικά το σχολικό πρόγραμμα και έπειτα υπάρχει δασκαλική στήριξη σε μαθήματα, όπως η Γλώσσα και τα Μαθηματικά, αναλόγως με τις δυσκολίες που έχει το παιδί και σε ποιο είδος μαθημάτων. Τα τμήματα ένταξης μετέπειτα στελεχώνονται με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Υπάρχει διαγνωστική διαδικασία. Το ζήτημα είναι πώς θα παρακολουθήσουν τμήμα ένταξης, εάν δεν υπάρχει».

«Πολλά παιδιά χρειάζονται βοήθεια»

Ο κ. Γιαμαλάκης, μεταξύ άλλων, ανέδειξε πως η περιοχή της Μεσαράς έχει αρκετά παιδιά στο μαθητικό δυναμικό της που χρειάζεται να λάβουν περαιτέρω βοήθεια, εξαιτίας των μαθησιακών δυσκολιών που έχουν.

«Τα τμήματα ένταξης είναι απαραίτητα για τα σχολεία. Η πρόταση του Συλλόγου είναι να ιδρύονται σε όλα τα χωριά που το έχουν ανάγκη. Γιατί υπάρχουν παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και πρέπει να στηρίζονται από την Πολιτεία. Έχουμε φτάσει στο 2023 και έκαναν μόνο 2 τμήματα ένταξης σε ολόκληρη την Κρήτη. Είναι υποκριτική η ενέργεια του υπουργείου Παιδείας, καθώς δε βοηθάει πουθενά. Η Μεσαρά έχει αρκετά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Εγώ είμαι διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Δέκα και έχουμε τμήμα ένταξης από το 2016 στο χωριό Άγιοι Δέκα», σημείωσε ο κ. Γιαμαλάκης.

Είναι άξιο αναφοράς πως μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, που γράφεται το ρεπορτάζ, εκκρεμεί η ίδρυση τμημάτων ένταξης στα νηπιαγωγεία. Πιθανότατα θα ιδρυθούν 49, από τα 170 αιτήματα που είχαν εγκριθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News