Εγκαίνια Μουσείου Μεσαράς: Ετοιμάζουν “θερμή” υποδοχή στην υπουργό Πολιτισμού - Σε κινητοποίηση καλούν οι αρχαιοφύλακες

Ηράκλειο
Εγκαίνια Μουσείου Μεσαράς: Ετοιμάζουν “θερμή” υποδοχή στην υπουργό Πολιτισμού - Σε κινητοποίηση καλούν οι αρχαιοφύλακες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η υπουργός ετοιμάζει εγκαίνια στο Μουσείο Μεσαράς, αλλά δεν έχει ασχοληθεί με το ότι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος για το Μουσείο το οποίο εγκαινιάζει», αναφέρουν σε ανακοίνωση-κάλεσμά τους οι αρχαιοφύλακες

Σε κινητοποίηση την ημέρα των εγκαινίων του Μουσείου Μεσαράς από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη καλούν οι αρχαιοφύλακες, με αφορμή το μείζον πρόβλημα που, όπως λένε, έχει δημιουργηθεί, καθώς η ηγεσία του υπουργείου με απόφασή της προχώρησε στην αποκοπή των πέντε μεγάλων μουσείων – ανάμεσά τους και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου – από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποκόπτοντας έτσι όμως και τα έσοδά τους, από τα οποία εξαρτάται μεταξύ άλλων και η βιωσιμότητα των μικρότερων μουσείων, ένα από τα οποία είναι και το νέο Μουσείο Μεσαράς.

Η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, στις 10 το πρωί, ενώ τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού.

Την κινητοποίηση οργανώνουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση-κάλεσμα οι αρχαιοφύλακες, «το Σάββατο 22/04/2023, ανήμερα της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη εγκαινιάζει τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς.

Την ίδια στιγμή που εγκαινιάζει το Μουσείο, το οποίο έχει δημιουργηθεί με την υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας όλων των ειδικοτήτων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:

- Υποτιμά και λοιδορεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των Μουσείων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το αποτέλεσμα του υπερδεκαετούς έργου των οποίων εγκαινιάζει και παρουσιάζει ως δικό της.

-Με τον Ν. 5021/2023 αποκόπτει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία - μεταξύ αυτών και του Μουσείου Ηρακλείου- από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποκόπτοντας και τα έσοδά τους, από τα οποία εξαρτάται και η βιωσιμότητα των μικρότερων Μουσείων, όπως το νέο Μουσείο Μεσαράς.

- Διόρισε προεκλογικά και ρουσφετολογικά τους «εκλεκτούς» της κυβέρνησης στα Διοικητικά Συμβούλια των Μουσείων, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, χρεώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τους μισθούς και τα έξοδα των Γενικών Διευθυντών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της αποκλειστικής επιλογής της υπουργού.

- Τη στιγμή που «διορίζει» τους εκλεκτούς της με ειδικές απολαβές στα ΔΣ, οι υπηρεσίες και τα Μουσεία παραμένουν υποστελεχωμένα, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ακόμη και αυτές που είχαν δρομολογηθεί, παρά μόνο προσλήψεις συμβασιούχων με το σταγονόμετρο, με εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή περιπλάνηση.

Η υπουργός ετοιμάζει εγκαίνια στο Μουσείο Μεσαράς, αλλά δεν έχει ασχοληθεί με το ότι δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος για το Μουσείο το οποίο εγκαινιάζει. Προεκλογικές φιέστες για τις ψήφους, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε για την υπερπροσπάθεια των εργαζόμενων, για να στηθεί το Μουσείο με το λιγοστό προσωπικό, ούτε για το αν το Μουσείο θα έχει επαρκές προσωπικό για να λειτουργήσει.

- Μέσω της μετατροπής των μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ με δοτές κομματικές διοικήσεις, φοβόμαστε ότι η υπουργός προετοιμάζει το έδαφος για την έμμεση ιδιωτικοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών security σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με την ανάθεση έργου που σήμερα πραγματοποιούν οι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε ιδιώτες εργολάβους, με απευθείας αναθέσεις.

- Δεν έχει δεχτεί ποτέ τα σωματεία των εργαζομένων για να ακούσει τα αιτήματά τους και κωφεύει σε κάθε δικαίωμα των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού. Η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά!

Καλούμε σε κινητοποίηση στα εγκαίνια του Μουσείου Μεσαράς.

Προσυγκέντρωση: 10 π.μ., στο πάρκινγκ του Αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας Παλεύουμε για δημόσια Μουσεία ανοιχτά σε όλους-ες.

Όχι σε μουσεία-κυβερνητικά υποχείρια, παραδομένα στην εμπορευματοποίηση και στην οικονομική ελίτ της χώρας. Παλεύουμε για τον πολιτισμό, ως δημόσιο αγαθό, με μόνιμο προσωπικό και μαζικές προσλήψεις, ώστε τα αιτήματα των πολιτών να εξυπηρετούνται άμεσα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Κάτω τα χέρια από τα Κρατικά Μουσεία! Συνεχίζουμε! Ο Ν. 5021/2023 θα μείνει στα χαρτιά!

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,

Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων,

Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων,

Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων (Π.Ε.Πτ.Α.)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News