Αδειάζει η κλεψύδρα για την... πιο μισητή πλατεία του Ηρακλείου - Τέλος Απριλίου οι προσφορές για το «ξήλωμά» της

Ηράκλειο
Αδειάζει η κλεψύδρα για την... πιο μισητή πλατεία του Ηρακλείου - Τέλος Απριλίου οι προσφορές για το «ξήλωμά» της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 28 Απριλίου οι προσφορές για το έργο εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας, με σκοπό την αποκατάσταση των σημερινών “ανορθογραφιών”, μέχρι να δρομολογηθεί, σε βάθος χρόνων, η κανονική ανάπλαση - Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στη βελτίωση του μικροκλίματος, αυξάνοντας το αστικό πράσινο και τη χρήση φυσικών υλικών μειωμένης θερμοχωρητικότητας

Μπορεί γι’ αυτή καθαυτή την πολυσυζητημένη ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και των γύρω περιοχών να υπάρχει παραδόξως μια παρατεταμένη “σιγή ασυρμάτου” εδώ και πολύ καιρό από πλευράς Δήμου Ηρακλείου παρά μάλιστα το γεγονός ότι η αξιολόγηση των 11 αρχιτεκτονικών μελετών έγινε πριν από σχεδόν ένα χρόνο (!), ωστόσο το σχεδιαζόμενο “λίφτινγκ” στην πλατεία φαίνεται ότι μπαίνει πλέον στις “ράγες”.

Σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, ο διαγωνισμός για το έργο εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας, ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ (για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 2,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα δοθούν άλλα 1,5 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου), βγαίνει στον “αέρα”, με το κρίσιμο “κρας τεστ” να έρχεται στα τέλη του μήνα. Συγκεκριμένα, η υποβολή προσφορών ορίστηκε για τις 28 Απριλίου, ενώ η αποσφράγιση των όποιων προσφορών κατατεθούν την ημέρα εκείνη ορίστηκε αντίστοιχα για τις 5 Μαΐου.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, με βάση τον σχεδιασμό του Δήμου, προς τα τέλη του καλοκαιριού θα υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης και ο όποιος ανάδοχος εργολάβος προκύψει θα μπορέσει να βάλει μπρος την παρέμβαση προς τα τέλη του 2023. Πρόκειται για μια παρέμβαση συντήρησης-αποκατάστασης, η οποία θα προηγηθεί της κανονικής ανάπλασης, με στόχο να αποκατασταθούν επείγουσες αστοχίες, φθορές και “παγίδες” και να ομορφύνει η σημερινή μη αρεστή στον περισσότερο κόσμο “ψυχρή” πλατεία, μέχρι τουλάχιστον να προχωρήσει σε βάθος ετών (αν προχωρήσει) η κανονική, πλήρης ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής στο ανατολικό άκρο εισόδου της παλιάς πόλης.

Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της προκήρυξης του διαγωνισμού, «το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της αισθητικής εικόνας της πλατείας και των περιβαλλοντικών συνθηκών της. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στη βελτίωση του μικροκλίματος, αυξάνοντας το αστικό πράσινο και τη χρήση φυσικών υλικών μειωμένης θερμοχωρητικότητας.

  • Εκτιμώμενη συνολική αξία: ανέρχεται στα 3.290.322,58 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ 24%.
  • Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 28η/04/2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 2 μ.μ.
  • Ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 05η/05/2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 π.μ.

Το προφίλ του “λίφτινγκ”

Στο βασικό αντικείμενο της προωθούμενης εργολαβίας εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας προβλέπεται ένα εκτεταμένο ξήλωμα των πλακών και η αλλαγή της επίστρωσης της πλατείας που έχει υποστεί μεγάλες φθορές. Θα τοποθετηθούν νέα, σύγχρονα φωτιστικά, τύπου LED, ενώ θα “ξηλωθούν” τα σημερινά, βανδαλισμένα χαμηλά φωτιστικά, αλλά και τα παγκάκια από μπετόν. Παράλληλα θα γίνουν οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις περιμετρικά της πλατείας, για την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών και βεβαίως και των ΑμεΑ, καθώς επίσης και παρεμβάσεις για μια πιο λειτουργική συνένωση της πλατείας Ελευθερίας με την “Αστόρια” και την πλατεία Δασκαλογιάννη.

Η κανονική ανάπλαση μετά το “λίφτινγκ”

Η εργολαβία εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας, που προκηρύχθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου για τις 28 Απριλίου, έχει ουσιαστικά χαρακτήρα ενός ενδιάμεσου “λίφτινγκ” μέχρι να δρομολογηθεί, σε βάθος βέβαια ετών, η κανονική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Ηρακλείου και των γύρω περιοχών, μέσω πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Το αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για τον οποίο πάντως επισήμως δεν καταγράφεται κινητικότητα εδώ και πολλούς μήνες, δεν περιορίζεται μονάχα στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας - ανάπλαση σημειωτέον η οποία αποτελεί επιθυμία μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, μιας και είναι κοινή παραδοχή ότι η υφιστάμενη εικόνα της, στην οποία κυριαρχούν το μάρμαρο, τα ψυχρά υλικά και η έλλειψη πρασίνου, δεν έχει αφήσει καλή εικόνα σε δημότες και επισκέπτες... Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στην ευρύτερη ανατολική περιοχή (εντός του κηρυγμένου-οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου) της πόλης του Ηρακλείου και πλησίον των ενετικών τειχών, συνολικής έκτασης 53.000 τ.μ.

Η περιοχή μελέτης επικεντρώνεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και στη σύνδεσή της με τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Ν. Καζαντζάκη, καθώς επίσης και στην ανάπλαση των οδών Δουκός Μποφόρ, τμήματος της λεωφόρου Δημοκρατίας και της λεωφόρου Ικάρου, οδοί που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μικτή χρηματοδότηση

Όπως αναφέρεται στην απόφαση προκήρυξης του διαγωνισμού αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας, «το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 0 Next Generation EU. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πρόγραμμα “Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτηριακό απόθεμα” - ID 16873 - που έχει σαν στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στον πυλώνα 1 της Πράσινης Μετάβασης στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Άξονα 1.2 - “Ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση” και χρηματοδοτείται από τη ΣΑΤΑ 075 του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κωδικό έργου στο ΠΔΕ 2022ΤΑ07500003), σε ποσοστό 64,748% (2.641.732,33 €) και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου σε ποσοστό 35,252% (1.438.267,67 €). Το έργο έχει εγγραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2023 του Δήμου Ηρακλείου με ΚΑ 30-7322.085».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News