Βαρδάκης: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αμπελουργούς οινοποιήσιμων σταφυλιών»

Ηράκλειο
Βαρδάκης: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αμπελουργούς οινοποιήσιμων σταφυλιών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια που αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα», ενώ «δεν υπήρξαν αντίστοιχες ανακοινώσεις για ενισχύσεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στον νομό Ηρακλείου» αναφέρεται στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ενίσχυση των αμπελουργών οινοποιήσιμων σταφυλιών νομού Ηρακλείου πραγματοποίησαν 15 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο βουλευτής, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά, μετά από συνάντησή του με τη δημοτική Αρχή Τυρνάβου και τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, στις 23/3/2023 “η ενίσχυση στα αχλάδια, 150 ευρώ/στρέμμα, που αφορά όλες τις ποικιλίες θα καταβληθεί σε όλη τη χώρα μετά το Πάσχα, ενώ η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια 120 ευρώ/στρέμμα που αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα”.

Δεν υπήρξαν αντίστοιχες ανακοινώσεις για ενισχύσεις οινοποιήσιμων σταφυλιών σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στον νομό Ηρακλείου, στον οποίο η αμπελουργία, εδώ και ένα χρόνο, εκπέμπει σήμα κινδύνου. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις φορέων για “βοήθεια” από την πολιτεία και κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων, δεν προβλέφθηκε έως και σήμερα ανάλογη ενίσχυση, ενώ παράλληλα οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν ήταν ικανές να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αμπελουργοί νομού Ηρακλείου εδώ και καιρό προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε προβλήματα όπως η μεγάλη πτώση των εξαγωγών, το υψηλό κόστος παραγωγής, η χαμηλή τιμή του προϊόντος, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι ζημιές που προκλήθηκαν στις βόρειες αμπελουργικές περιοχές του νομού το Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022.

Έκτοτε πολλοί από αυτούς αγωνίζονται καθημερινά, ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους».

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερωθούν αν προτίθεται να συμπεριλάβει στην απόφασή του για την ενίσχυση με 120 ευρώ/στρέμμα οινοποιήσιμων σταφυλιών της περιοχής του Τυρνάβου και τους παραγωγούς νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News