Τίμησαν τον Πατριάρχη Ιερεμία Α' στην ΠΑΕΑΚ - Με επιτυχία η εκδήλωση για την αγιοκατάταξή του

Ηράκλειο
Τίμησαν τον Πατριάρχη Ιερεμία Α' στην ΠΑΕΑΚ - Με επιτυχία η εκδήλωση για την αγιοκατάταξή του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον χώρο της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, όπου πλήθος λαϊκών, ιερέων και φοιτητών της Σχολής έδωσαν το "παρών" - Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκε το έργο του Πατριάρχη Ιερεμία Α' ο οποίος αγιοκατατάχθηκε πρόσφατα

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στον χώρο της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας όπου πλήθος λαϊκών, ιερέων και φοιτητών της Σχολής έδωσαν το “παρών”. Σκοπός ήταν η ανάδειξη του έργου του Πατριάρχη Ιερεμία Α’, ο οποίος αγιοκατατάχθηκε πρόσφατα. Οι ομιλίες ήταν εξαιρετικά σημαντικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενώ ο κλήρος της Εκκλησίας της Κρήτης τίμησε έναν άγιο που πρόσφερε στην Κρήτη.

Την επίσημη έναρξη της εσπερίδας έκανε ο υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας, κ. Χριστόφορος Αρβανίτης, τονίζοντας ότι η αγιότητα στον χώρο της Εκκλησίας αποτελεί αγιοπνευματική κατάκτηση του ένθεου ανθρώπου στον αγώνα του για μια δυναμική πορεία, από το κατεικονικό δεδομένο στην καθομοιωτική κατά χάριν θέωσή του.

Τον επίσημο χαιρετισμό εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς την εσπερίδα κατέθεσε ο εκπρόσωπός του, Μέγας Πρωτοσύγκελλος και καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας π. Θεόδωρος Μεϊμάρης. Ο π. Θεόδωρος, αφού μετέφερε τα πατριαρχικά συγχαρητήρια προς τους διοργανωτές και συντελεστές της εσπερίδας, ανέγνωσε την «Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη της εν τω αγιολογίω της Εκκλησίας Κατατάξεως του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιερεμίου Α’, του από Σόφιας». Αναδεικνύοντας την πρωτοποριακή συνεισφορά της ΠΑΕΑΚ, υπογράμμισε ότι η εσπερίδα αποτελεί την πρώτη επιστημονική εκδήλωση για την ανάδειξη του έργου και της προσφοράς του νέου αγίου της Εκκλησίας μας προς το Ορθόδοξο Γένος, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της ΠΑΕΑΚ προς την τοπική κοινωνία και Εκκλησία.

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, τονίζοντας το γεγονός του εκκλησιαστικού συνβηματισμού της τοπικής Εκκλησίας και της ΠΑΕΑΚ με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς η αγιοκατάταξη του Ιερεμία του Α’ με την πατρική και ποιμαντική μέριμνα του αγιόφιλου σεπτού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, διακηρύχθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2023 και δύο μήνες μετά η ΠΑΕΑΚ οργάνωσε τη σημερινή εσπερίδα. Τόνισε επίσης ότι ο αγιοκαταταχθείς Πατριάρχης είχε άμεση σχέση με την Κρήτη, καθώς κλήθηκε στη δύσκολη εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης, το διάστημα της Ενετικής Περιόδου, να αντιμετωπίσει σημαντικά ποιμαντικά ζητήματα με την αποστολή πνευματικών εκκλησιαστικών ανδρών, εφοδιασμένων με ενταλτήρια πατριαρχικά γράμματα, για τον επιστηριγμό του ορθοδόξου πληρώματος και τη διάσωση της ιδιοπροσωπίας του, έναντι κυρίως της φιλοενετικής δράσης των πρωτοπαπάδων.

Η πρώτη ομιλία, επί του θέματος, έγινε από τον ιερομόναχο π. Θεοφάνη της Μονής Σταυρονικήτα. Ο πατήρ Θεοφάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της πράξης κατατάξεως του Αγίου Πατριάρχου Ιερεμία Α’ στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπερτονίζοντας τη σχέση της συνείδησης του εκκλησιαστικού πληρώματος με το αίτημα της αγιοκατατάξεώς του αμέσως μετά την κοίμησή του. Υπενθύμισε προς όλους ότι ο Άγιος Πατριάρχης απετέλεσε κτήτωρ και ουσιαστικός ανακαινιστής της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, ενώ οι παραινέσεις του υπέρ του κοινοβιακού μοναχισμού θεωρούνται μέχρι και σήμερα σημαντικότατοι οδοδείκτες για τη μοναστική πολιτεία.

Η δεύτερη κεντρική ομιλία έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή Ιστορικής Βυζαντινής Μουσικολογίας κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη. Ο κ. Στρουμπάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στον βίο και το έργο του αγίου. Έγινε αναφορά στα πρώτα χρόνια της ζωής του, στην εκλογή του ως Μητροπολίτης Σόφιας και στην ανάρρησή του στον πατριαρχικό θρόνο με όλες τις ιστορικο-κανονικές λεπτομέρειες των γεγονότων, δηλαδή την άδικη παύση του και τη δίκαιη επανεκλογή του, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση και απαίτηση του κλήρου και του λαού της Κωνσταντινούπολης. Κατόπιν έγινε αναφορά στο έργο του Αγίου Πατριάρχου σχετικά με την διαφύλαξη της ορθόδοξης παράδοσης, την ενίσχυση του μοναχισμού, τη διαρρύθμιση των σχέσεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των κατά τόπους Εκκλησιών, και τέλος στην προσφορά του ως κτήτωρ και ανακαινιστής της Ιερεάς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.

Μουσική αυλαία στην εκδήλωση: Ύμνοι και θρήνοι της Μ. Τεσσαρακοστής

Μετά τις ομιλίες, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον μουσικό λόγο που ανέλαβε ο ψαλτικός χορός και η ορχήστρα της ΠΑΕΑΚ υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Μαΐστορος της ΜτΧΕ και ΕΔΙΠ Βυζαντινής Μουσικής στην ΠΑΕΑΚ, κ. Ανδρέα Γιακουμάκη. Παρουσιάστηκαν, εκτός του Απολυτικίου του αγίου, επίκαιροι ύμνοι και θρήνοι της Μ. Τεσσαρακοστής, όπως το “Νυν αι Δυνάμεις”, το κατανυκτικό άσμα “Άνθρωπε ποιος είσαι συ” και το διδακτικό άσμα εκ της συλλογής του Παύλου Βλαστού “Δόξα να ‘χει πάσα ημέρα”.

Το “παρών” μεταξύ άλλων έδωσαν και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, των Επισκόπων Απαμείας κ. Παϊσίου και Κνωσού κ. Μεθοδίου, του Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Βαρθολομαίου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικηφόρου, του ιερομονάχου Νίκωνος, Δικαίου της Ξενοφωντινής Σκήτης των Αγίων Αποστόλων, των εφημερίων της Αρχιεπισκοπής, των καθηγητών της ΠΑΕΑΚ, Αρχόντων Οφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των φοιτητριών και φοιτητών, μελών του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους και πλήθους κόσμου.

Ο κ. Αρβανίτης που ήταν συντονιστής της εσπερίδας μιλώντας στο neakriti.gr υποστήριξε: «Ο συγκεκριμένος Πατριάρχης ήταν ένας σπουδαίος Πατριάρχης. Ήταν ένας άνθρωπος που εκδιώχθηκε από τον θρόνο του και εντέλει αποκαταστάθηκε από τον αυτοκράτορα Σουλεϊμάν. Ήταν ένας άνθρωπος που πολέμησε τους “πρωτοπαπάδες”, καθώς ήταν εκείνοι οι ιερείς που είχαν “φτιάξει” οι Ενετοί στην Κρήτη με σκοπό να πολεμήσουν το χριστιανικό φρόνημα. Ο ίδιος έστειλε τους δικούς του από την Κωνσταντινούπολη ιερείς για να μην αλλάξει το ορθόδοξο φρόνημα. Επίσης, ήταν σημαντικός γιατί ο συγκεκριμένος έζησε σχεδόν πέντε αιώνες πριν και όχι τώρα πρόσφατα. Μέσα από αυτήν την εκδήλωση, εμείς επιθυμήσαμε να τον μάθει ο κόσμος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News