Αρκαλοχώρι: Οργή και αγανάκτηση για τους πλειστηριασμούς κατοικιών σεισμοπλήκτων

Ηράκλειο
Αρκαλοχώρι: Οργή και αγανάκτηση για τους πλειστηριασμούς κατοικιών σεισμοπλήκτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου

Σε μια μαζική γενική συνέλευση που έγινε την Κυριακή (12/3) στην κατάμεστη αίθουσα του Πολύκεντρου της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου, δεκάδες σεισμόπληκτοι, παρουσία εκπροσώπων φορέων και της Εκκλησίας, της δημοτικής Αρχής, βουλευτών κ.α., μίλησαν για τα “αγκάθια” που δεν τους επιτρέπουν να επιστρέψουν στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στις ζωές τους και πρότειναν δυναμικές δράσεις για να πιέσουν ώστε αυτά να ξεπεραστούν.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμμετείχαν ο αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης.

Η συνέλευση χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα με τους παρευρισκόμενους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι πολλά και σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021 παραμένουν ακόμα και σήμερα άλυτα, με ευθύνη της Πολιτείας. Παράλληλα, το γεγονός των κατασχέσεων ακινήτων σεισμόπληκτων που έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, έχει εξαγριώσει τους πολίτες που αισθάνονται εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις ορέξεις των τραπεζών και των funds.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου, ανέλυσαν τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τις πιέσεις που έχουν ασκήσει στους συναρμόδιους υπουργούς. Δεσμεύτηκαν επίσης να μεταφέρουν για πολλοστή φορά τα αιτήματα του Συλλόγου στη Βουλή, να συνεχίζουν να πιέζουν την κυβέρνηση της ΝΔ με στόχο να δοθούν, έστω και με καθυστέρηση, δίκαιες και ουσιαστικές λύσεις και επεσήμαναν ότι θα σταθούν δίπλα στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις των σεισμοπλήκτων.

«Θλίψη, οργή και αγανάκτηση», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμόπληκτων του δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η Ελπίδα” Κώστα Γκαντάτσιο, επικράτησαν στην έκτακτη μαζική γενική συνέλευση, καθώς παρά τα αλλεπάλληλα υπομνήματα, τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις τα προβλήματα παραμένουν άλυτα. «Τα πράγματα, όπως όλοι διαπίστωσαν, δεν πάνε καλά. Το μελάνι για εμάς έχει τελειώσει και από εδώ και πέρα θα κινηθούμε με άλλες μορφές δράσης, πέραν των εγγράφων, των πρωτοκόλλων, των χαμηλών τόνων που είχαμε κρατήσει μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε, όπως εξήγησε, ομόφωνα τον Σύλλογο να καταρτίσει ένα υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα των πληγέντων από τον σεισμό, το οποίο μαζικά τα μέλη της “Ελπίδας” θα επιδώσουν τις επόμενες ημέρες καταρχάς στην συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου θα βρεθούν πραγματοποιώντας, παράλληλα, παράσταση διαμαρτυρίας.

Μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι σεισμόπληκτοι θα ζητήσουν λύσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και εφόσον αυτές δεν δοθούν τότε θα προχωρήσουν σε μια σειρά από κλιμακούμενες ενέργειες, με ύστατη την αποστολή υπομνημάτων, που έχουν ήδη ετοιμαστεί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν χθες ήταν και η διαρκής διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έξω από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Όπως είχε πει ο κ. Γκαντάτσιος όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος, μέχρι τώρα δεν έχει λυθεί κανένα θέμα, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών. Ο ίδιος απαρίθμησε σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμοπαθείς, οι οποίοι εκτός από την γραφειοκρατία έρχονται τελευταία αντιμέτωποι με το μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους με τα χρήματα της αρωγής από συγκεκριμένη τράπεζα, παρά το ακατάσχετο, ακόμη και με πλειστηριασμούς. Μεταξύ άλλων, όπως εξήγησε, οι σεισμόπληκτοι ζητούν την απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της αρωγής και να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. «Δεν μπορεί ένα σπίτι που είναι κόκκινο να αντιμετωπίζεται το ίδιο με ένα πράσινο, με τις ίδιες διαδικασίες» σημείωσε. Ο σύλλογος διεκδικεί την καταβολή, χωρίς την υποχρέωση υποβολής και έγκρισης φακέλου, άπαξ χρηματοδότησης στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί πράσινα, ώστε να μπορέσουν αν επιδιορθώσουν τις ζημιές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τους 8.000 φακέλους που πρέπει να υποβληθούν έχουν κατατεθεί 1.200 και έχουν πάρει έγκριση ανακατασκευών και επιδιορθώσεων 7. «Όπως καταλαβαίνετε δεν προχωρά τίποτα» τόνισε ο κ. Γκαντάτσιος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και η τοπική Πολεοδομία είναι υποστελεχωμένη, έχει μόνο έναν υπάλληλο και τέσσερις δήμους στην αρμοδιότητά της.

“Μπλοκάρισμα” ακατάσχετων λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων

Εκτός από την επίσπευση των διαδικασιών, ζητείται για τους σεισμοπαθείς κατά περίπτωση δικαιούχους επιστροφή/απαλλαγή ΦΠΑ, περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων, παράταση αναστολής πλειστηριασμών, επιδότηση ενοικίου κ.α.

Μάλιστα ο κ. Γκαντάτσιος αναφέρθηκε στην περίπτωση σεισμόπληκτου ΑμΕΑ, με εμφανή τα σημάδια της αναπηρίας του, που εδώ και 17 μήνες φιλοξενείται σε ξένο σπίτι καθώς η αίτηση για επιδότηση ενοικίου που έκανε απορρίφθηκε. Ακόμη, τόνισε πως υπάρχουν τουλάχιστον δέκα σεισμόπληκτοι των οποίων οι λογαριασμοί με τα ακατάσχετα χρήματα της αρωγής έχουν δεσμευτεί από τράπεζα και παραμένουν μπλοκαρισμένοι, ενώ αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις 12 ακινήτων ιδιοκτησίας σεισμόπληκτων σε περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Μάλιστα σε μια περίπτωση, υπογράμμισε, η διαδικασία πλειστηριασμού κινήθηκε 6 μέρες πριν από τη λήξη της αναστολής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News