Βαρδάκης: «Εμπόδια στην απονομή Δικαιοσύνης στην Κρήτη λόγω έλλειψης δικαστικών αιθουσών και υποστελέχωσης»

Ηράκλειο
Βαρδάκης: «Εμπόδια στην απονομή Δικαιοσύνης στην Κρήτη λόγω έλλειψης δικαστικών αιθουσών και υποστελέχωσης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαιτούνται 6 δικαστικές αίθουσες για να καλυφθούν οι ανάγκες του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, του Πολιτικού και Ποινικού Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, το οποίο εξυπηρετεί και τον νομό Λασιθίου, ενώ μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμες μόνο τρεις

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την έλλειψη δικαστικών αιθουσών και υπαλλήλων στην Κρήτη πραγματοποίησαν 17 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου (Δ.Σ.Η.) στον τοπικό τύπο, στο Ηράκλειο απαιτούνται έξι δικαστικές αίθουσες για να καλυφθούν οι ανάγκες του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, του Πολιτικού και Ποινικού Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, το οποίο εξυπηρετεί και τον νομό Λασιθίου, ενώ μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμες μόνο τρεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν.

Η κατάσταση προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες, καθώς προκύπτουν συνεχείς διακοπές και αναβολές των συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Μείζον είναι και το ζήτημα της υποστελέχωσης και στους 4 νομούς της Κρήτης, καθώς από τις 386 οργανικές θέσεις στο νησί είναι κενές οι 118. Όπως επισημαίνεται και από μέλος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.), «κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα Δικαστήρια».

Για τους λόγους αυτούς, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, με σκοπό αφενός την άμεση λειτουργία των απαραίτητων δικαστικών αιθουσών στον νομό Ηρακλείου, ώστε να μην παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και αφετέρου την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων στην Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News