Ασφαλιστικά μέτρα: Παραμένουν στη θέση τους μέχρι τον Μάιο τα 68 πεύκα στα Δειλινά

Ηράκλειο
Ασφαλιστικά μέτρα: Παραμένουν στη θέση τους μέχρι τον Μάιο τα 68 πεύκα στα Δειλινά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δικαστικές Αρχές του Ηρακλείου έκαναν νωρίτερα μέσα στην ημέρα (14/2) δεκτή την προσφυγή των κατοίκων για την παύση των εργασιών υλοτόμησης στην περιοχή έως και τις 12/05/2023, οπότε και ορίστηκε η συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων

«Φρένο» μέχρι τις 12 Μαΐου έβαλε η προσωρινή απόφαση του Mονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, κατά τη εξέταση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κάτοικοι των Δειλινών στην απόφαση του δήμου Ηρακλείου να προχωρήσει στην κοπή και απομάκρυνση 68 πεύκων, λόγω επικινδυνότητας.

Οι κάτοικοι του Μασταμπά και των υπόλοιπων περιοχών του Ηρακλείου, κινήθηκαν νομικά αντιδρώντας στην εκτεταμένη κοπή δέντρων που ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, στα Δειλινά. Με αυτόν τον τρόπο, οι κάτοικοι εξέφρασαν την ενόχλησή τους για το γεγονός πως ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε την κοπή 68 πεύκων χωρίς να λάβει υπόψη ούτε τους κατοίκους της περιοχής, ούτε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι δικαστικές Αρχές Ηρακλείου έκαναν νωρίτερα μέσα στην ημέρα (14/2) δεκτό το αίτημα των κατοίκων για την παύση των εργασιών υλοτόμησης στην περιοχή έως και τις 12/05/2023, οπότε και ορίστηκε η συζήτηση της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή διαταγή.

Υπενθυμίζεται η έντονη αντίδραση των κατοίκων χθες (14/2) στο αλσύλλιο Δειλινών στη θέα μηχανημάτων του Δήμου, τα οποία θα προχωρούσαν σε εκτεταμένη κοπή 68 πεύκων στην ευρύτερη περιοχή, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των πευκώνων και της ανάπλασής τους. Το συνεργείο ανέμενε στο σημείο με “αναμμένες μηχανές”, περιμένοντας να πληροφορηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου για τη δικαστική εξέλιξη.

Τα πεύκα επρόκειτο να απομακρυνθούν για λόγους επικινδυνότητας, όπως κρίθηκε από την Υπηρεσία Πρασίνου, και η απόφαση επικυρώθηκε πολιτικά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου... Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των δέντρων, αφού θα κοπούν όχι ένα ή δύο, αλλά 68 πεύκα, σίγουρα σκορπά μια απογοήτευση, ενώ μπορεί αναμφίβολα να είναι καλοδεχούμενη η φύτευση 13.436 θάμνων στη θέση τους, όπως δεσμεύεται η Λότζια, όμως, κακά τα ψέματα, είναι άλλο πράγμα τα ψηλά δέντρα που “κουβαλούν” τόσα χρόνια πίσω τους και άλλο η χαμηλή βλάστηση με τα ποώδη φυτά!

Μάλιστα, ο Δήμος είχε ανακοινώσει την κοπή των δέντρων ως ακολούθως: «Ξεκινά τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (σ.σ. χθες) η εξυγίανση των πευκώνων στο Δειλινό. Το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου θα προβεί στην αφαίρεση και απομάκρυνση εξήντα οκτώ (68) πεύκων, τεσσάρων (4) μυόπορων και ενός (1) ιβίσκου, στους πευκώνες Δειλινού, σύμφωνα με απόφαση έγκρισης υλοτομίας της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ηρακλείου, Τμήμα Προστασίας Διοίκησης και Διαχείρισης Δασών και Δημόσιου Κατηγόρου, καθώς και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Οι παραπάνω εργασίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και θα διαρκέσουν για όσο διάστημα απαιτηθεί. Οι κοπές θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της εξυγίανσης των πευκώνων και της ανάπλασής τους. Συνολικά στους παραπάνω χώρους θα φυτευτούν δεκατρείς χιλιάδες τετρακόσια τριάντα έξι (13.436) φυτά, κυρίως αυτοφυή της Κρήτης (πόες και θάμνοι), σύμφωνα με τη φυτοτεχνική μελέτη που έχει συντάξει η Υπηρεσία Πρασίνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News