Ανομβρία: Το Σφεντύλι αρνείται πεισματικά να μείνει στο βυθό της λίμνης του φράγματος Αποσελέμη! (pics)

Ηράκλειο
Ανομβρία: Το Σφεντύλι αρνείται πεισματικά να μείνει στο βυθό της λίμνης του φράγματος Αποσελέμη! (pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βυθισμένο χωριό της Κρήτης επανεμφανίζεται ως σύμβολο του εφιάλτη της ξηρασίας

Όταν το 2007 ξεκίνησε η κατασκευή του φράγματος του Αποσελέμη, με στόχο την ύδρευση της της πόλης του Ηρακλείου, ένα χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης, με αποτέλεσμα τη σταδιακή του βύθιση. Εγκαταλείφθηκε μετά από αρκετά χρόνια από τους κατοίκους του, όταν τα νερά του φράγματος έφτασαν μέσα στα σπίτια τους.

Το Σφεντύλι, ωστόσο, αρνείται πεισματικά να βυθιστεί στην τεχνητή λίμνη του φράγματος του Αποσελέμη. Μάλιστα κάθε φορά που το νησί καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανομβρίας, το χωριό συνιστά σημείο αναφοράς και σύγκρισης της στάθμης του φράγματος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λειτουργώντας επί της ουσίας ως «δείκτης».

Η παρατεταμένη ανομβρία στο νησί και οι «καλές ημέρες» που προηγήθηκαν επανέφεραν ξεκάθαρα τις εντυπωσιακές εικόνες της... «ανάδυσης του χωριού», τις οποίες κατέγραψε η δημοσιογράφος Ράνια Μωραϊτη. Οι εικόνες από τον Αποσελέμη, που καταγράφηκαν με τον φωτογραφικό φακό του neakriti.gr, το πρωί της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου 2023, δείχνουν με τον πιο δραματικό τρόπο το πρόβλημα της ξηρασίας που βιώνει και φέτος η περιοχή του Ηρακλείου, αλλά και η Κρήτη εν γένει.

Το Σφεντύλι, το χωριό που εγκαταλείφθηκε πριν από μια δεκαετία και βυθιζόνταν δειλά δειλά στα ύδατα του φράγματος, αναμένεται να γίνει και πάλι “κατοικήσιμο”....

Ευτυχώς οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες βελτίωσαν κάπως την κατάσταση. Σημειώνεται ότι στο νησί έχουν καταγραφεί περίοδοι ανομβρίας διάρκειας έως και δέκα μηνών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News