ΑΣΠΑΙΤΕ: Οι φοιτητές φέρνουν σόμπες από το σπίτι... για να κάνουν μάθημα

Ηράκλειο
ΑΣΠΑΙΤΕ: Οι φοιτητές φέρνουν σόμπες από το σπίτι... για να κάνουν μάθημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάθημα στην παγωνιά για τους σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ, αφού δεν υπάρχει θέρμανση στο παλιό Δημοτικό των Αρχανών - Οι σπουδαστές της ΑΣΠΑΙΤΕ προειδοποιούν πως, αν δε λυθεί το θέμα της θέρμανσης, δεν πρόκειται να πληρώσουν το εξάμηνό τους

Δεν υπάρχει θέρμανση στο παλιό δημοτικό σχολείο (παλιό Δημαρχείο) των Αρχανών, στην πλατεία Ιωάννη Νταφώτη (φρούραρχος των Αρχανών το 1897), όπου πραγματοποιούνται μαθήματα παιδαγωγικής επάρκειας σε αποφοίτους πανεπιστημίων. Η κατάσταση είναι συγκλονιστική, με πολλούς από τους σπουδαστές να εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Ειδικότερα, στο παλιό δημοτικό σχολείο Αρχανών πραγματοποιούνται μαθήματα σε ενήλικες, με σκοπό να αποκτήσουν την παιδαγωγική επάρκεια ώστε να μπορούν να διδάξουν και να μπουν στους καταλόγους των αναπληρωτών διδασκόντων το επόμενο σχολικό έτος. Η κατάσταση, ωστόσο, είναι φρικτή. Όπως σημειώνει σπουδάστρια της ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν υπάρχει θέρμανση, με αποτέλεσμα να κάνουν μάθημα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η ίδια, για λόγους ανωνυμίας, δεν ήθελε να γνωστοποιηθεί τα στοιχεία της. Μιλώντας στη “Ν.Κ.”, έκανε σαφές πως η ίδια μαζί με τους συμφοιτητές της βιώνουν μια αισχρή κατάσταση και δε γνωρίζουν ποιος φέρει την ευθύνη, και πιο συγκεκριμένα καλούν τόσο τις δημοτικές Αρχές της τοπικής κοινωνίας όσο και τον φορέα της ΑΣΠΑΙΤΕ να αλλάξουν την κατάσταση.

«Δε θα πληρώσουμε το εξάμηνο»

«Πηγαίνουμε τρεις φορές την εβδομάδα στις Αρχάνες, επί 4 ώρες περίπου κάθε φορά. Συνολικά βρισκόμαστε 12 ώρες στις Αρχάνες. Δεν έχουμε θέρμανση. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως το γεγονός ότι δεν έχουμε ίντερνετ. Γίνεται πραγματικά ένας μεγάλος αγώνας. Εμείς ζητάμε το αυτονόητο: Να έχουμε θέρμανση. Είμαστε φοιτητές και καταβάλλουμε το χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλλουμε στην ώρα μας. Εάν δεν έχουμε θέρμανση, δε θα πληρώσουμε το εξάμηνο. Εμείς ζητάμε εξηγήσεις. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πάγιο αίτημα των φοιτητών και των φοιτητριών του επιμορφωτικού αυτού προγράμματος να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε άπαντες να είναι ικανοποιημένοι.

«Μπαίνουμε σε εξεταστική την επόμενη εβδομάδα. Να φεύγεις από τη δουλειά σου λίγο πιο νωρίς, να χρεώνεσαι άδεια, να ξοδεύεις μέρος των χρημάτων σου σε βενζίνη για να πας στις Αρχάνες και στο τέλος να παγώνεις, είναι πραγματικά ανυπόφορο», ανέφερε η φοιτήτρια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

«Οι συνθήκες είναι πραγματικά τριτοκοσμικές»

«Έχουμε φοιτητές από τα Χανιά που έρχονται από εκεί και μπαίνουν σε μια αίθουσα παγωμένη. Αυτή τη στιγμή, που τα μαθήματα τελειώνουν και την επόμενη εβδομάδα έχουμε εξεταστική. Υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που παίρνουν μαζί τους μια μικρή σόμπα. Προσπαθούν να ζεσταθούν με αυτόν τον τρόπο. Η κατάσταση είναι απερίγραπτη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές περιμένουν και την απάντηση της Δημοτικής Κοινότητας Αρχανών-Αστερουσίων, καθώς όπως υποστηρίζουν παραμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στις Αρχάνες. Το αίτημά τους είναι δίκαιο και η ανάγκη εύρεσης μιας βιώσιμης λύσης είναι επιτακτικό ζήτημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News