Ηράκλειο: «Στοπ» σε νέες κοπές δέντρων - Ανέβηκαν οι τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο

Ηράκλειο
Ηράκλειο: «Στοπ» σε νέες κοπές δέντρων - Ανέβηκαν οι τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 17 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή την κοπή 21 δέντρων στην περιοχή του Μασταμπά

Δικαιώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης πολίτες και μέλη συλλογικοτήτων που είχαν προσφύγει με σκοπό να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την κοπή 21 δέντρων, με επίκεντρο την περιοχή του Μασταμπά. Η εν λόγω εξέλιξη έγινε γνωστή από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη κατά την έναρξη της συνεδρίασης του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, όπου επρόκειτο να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της κοπής των δέντρων.

Ειδικότερα, το Σώμα επρόκειτο να αποφασίσει την ανάκληση της επίμαχης απόφασης για τις κοπές των δέντρων, μετά και τις σοβαρές πολιτικές καταγγελίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ότι δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες, καθώς και να ληφθεί εκ νέου απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά η προσφυγή έγινε δεκτή για διαδικαστικούς λόγους, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ορίζει ρητώς ότι τέτοιες αποφάσεις πριν από τη λήψη τους στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να περνούν από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Οι παρατάξεις

Ωστόσο, δεδομένου ότι προέκυψε η εξέλιξη με την αποδοχή της προσφυγής, συνεπώς την ακύρωση της εν λόγω απόφασης δε γινόταν να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ανάκλησης της απόφασης. Ως εκ τούτου, το θέμα αποσύρθηκε χωρίς να συζητηθεί. Ανεπίσημα, πάντως, έλαβαν χώρα τοποθετήσεις από επικεφαλής παρατάξεων.

Για «πολιτικό ζήτημα τεραστίων διαστάσεων, το οποίο δεν πρέπει να περάσει στο “ντούκου” επειδή αποσύρθηκε το θέμα μετά τη δικαίωση των κινημάτων και των πολιτών» έκανε λόγο ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης. «Πολίτες και κινήματα έκαναν πολύ καλά τη δουλειά τους και προστάτευσαν το Σώμα, αλλά κι όλους εμάς τους δημοτικούς συμβούλους. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκανε πολύ καλά τη δουλειά της», ανέφερε ο κ. Ινιωτάκης. «Καλώς συνεστήθη η επιτροπή με φορείς για να εξετάσουν τα 13.500 δέντρα, που ούτε τα μέσα ούτε ο χρόνος υπάρχει για να εξεταστούν. Αυτό το οποίο πρέπει και αφορά τη δημοτική Αρχή και πρέπει να γίνει άμεσα είναι το πράσινο και η ομοιότητα ζωής στην πόλη μας», ανέφερε ο κ. Ινιωτάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η πτώση των δέντρων είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που προκύπτει από τα κενά που ανεχτήκαμε, και τα οποία πρέπει άμεσα να αναστείλουμε.

«Να γίνει μια σοβαρή επιστημονική μελέτη για να είναι τεκμηριωμένη επί της ουσίας η απόφαση κι όχι για το διαδικαστικό. Όχι να κόβουμε προληπτικά τα δέντρα επειδή μπορεί να πέσουν», ανέφερε με τη σειρά του ο επικεφαλής της “Συνεργασίας για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ο δήμαρχος

«Έχω πει και σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι έχει αποφασιστεί από τον περασμένο Αύγουστο (σ.σ. μετά το δυστύχημα στη λεωφόρο Δημοκρατίας) ο έλεγχος όλων των δέντρων του Ηρακλείου. Μιλάμε για 13.500 δέντρα. Αυτό δεν μπορεί να τελειώσει ούτε σε ένα μήνα, ούτε σε ένα χρόνο. Όμως η απόφαση είναι να ελεγχθούν όλα τα δέντρα.

Αντιτιθέμεθα όλοι στην κοπή των δέντρων. Είναι παραμύθια το ότι έχουμε πρόθεση να κόψουμε όλα τα δέντρα. Το πράσινο στο Ηράκλειο έχει ανάγκη να αυξηθεί, αλλά όχι με επισφάλεια για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News