Ηράκλειο: Ανακαλείται μετά το σάλο η απόφαση για τις κοπές δέντρων

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Ανακαλείται μετά το σάλο η απόφαση για τις κοπές δέντρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια απόφαση, που έχει ανάψει ''φωτιές'' όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ευθέως θεσμική παρεκτροπή

''Είναι απαράδεκτο κάτω από το καθεστώς πανικού που έχει προκαλέσει η ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής στο να συντηρήσουν τα δέντρα και το πράσινο του Ηρακλείου να προβαίνει σε αναιτιολόγητες μαζικές κοπές χρησιμοποιώντας μάλιστα παράτυπες μεθοδεύσεις εις βάρους του Δημοτικού Συμβουλίου''. Το μήνυμα αυτό στέλνουν από την πλευρά τους 5 δημοτικές παρατάξεις στο Ηράκλειο , συγκεκριμένα οι παρατάξεις «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου», «Ηράκλειον-Αξίζει »ζητώντας με κοινή επιστολή τους την ανάκληση ανάκληση της απόφασης 241/2022 του δημοτικού συμβουλίου για την κοπή 21 δέντρων στο Μασταμπά.

Μια απόφαση, που έχει ανάψει ''φωτιές'' όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ευθέως θεσμική παρεκτροπή.

Χαρακτηριστικές ήταν, άλλωστε, στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, οι πολιτικές καταγγελίες από τον Πέτρο Ινιωτάκη, και όχι μόνο, ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συνολικά το σώμα εμφανίζεται να έχει ψηφίσει εν αγνοία τη σχετική απόφαση 241 , την οποία, σημειωτέον, έχουν προσβάλλει, μέσω διοικητικής προσφυγής, δημότες που αντιδρούν στις κοπές των δέντρων.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλθηκε, το θέμα για την λήψη απόφασης για την κοπή 21 δέντρων με επίκεντρο την περιοχή του Μασταμπά ''κούμπωσε'' τεχνηέντως σε άλλη εισήγηση-απόφαση για κοπές δέντρων στα Δειλινά ενώ, βάσει της κανονικής θεσμικής διαδικασίας θα έπρεπε να είχε εισαχθεί ξεχωριστά, ως προ ημερησίας διάταξης θέμα, να γίνει αποδοχή του ως προ ημερησίας θέμα, να γίνει συζήτηση και μετά να ληφθεί απόφαση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τον σάλο, το θέμα θα τεθεί ξανά στο δημοτικό συμβούλιο, κατά την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, με αντικείμενο την ανάκληση της επίμαχης απόφασης, όπως ζητούν οι 5 δημοτικές παρατάξεις με επικεφαλής τους Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερό, Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, Πέτρο Ινιωτάκη, Ευαγγελία Σχοιναράκη.

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι πάντως ότι την ανάκληση της απόφασης φέρνει στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο η ίδια η δημοτική αρχή, αφού το επίσημο αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατατέθηκε μόλις σήμερα, κι ενώ την ίδια ώρα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν να ''σκάσει'' βόμβα από την μεριά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την απόρριψη , κατόπιν του σχετικού ελέγχου νομιμότητας που διενεργεί, της εν λόγω απόφασης που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η κοινή επιστολή των 5 παρατάξεων για την ανάκληση της απόφασης

«Προς :Πρόεδρο Δ.Σ Ηρακλείου κ. Πασπάτη Γρηγόριο

Κοινοποίηση :Μέλη Δ.Σ Ηρακλείου

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 13/01/2023

ΘΕΜΑ : «Ανάκληση της απόφαση 241/2022 του Δ.Σ Ηρακλείου».

K. Πρόεδρε,

Στην ημερήσια διάταξη της 24ης Οκτωβρίου 2022 συνεδρίασή στην ημερήσια διάταξη υπήρχε θέμα (με αριθμ. 9), που αφορά σε κοπή δένδρων στην περιοχή Δειλινά με τίτλο: « Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων», για το οποίο εκδόθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 240/2022 (ΑΔΑ: Ψ8ΣΩΩ0Ο-ΒΘΔ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Με έκπληξη αντιληφθήκαμε, ότι παρόλο που στα θέματα της πρόσκλησης για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της 24ης Οκτωβρίου 2022 δεν περιλαμβάνεται ως θέμα η « Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις», υπάρχει με την αριθμ. 241/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την 1η Νοεμβρίου 2022,και αποφασίστηκε η κοπή είκοσι ενός (21) δένδρων (πεύκα) που βρίσκονται στο Μασταμπά σε μόλις δύο (2) οικοδομικά τετράγωνα.

Επειδή το προαναφερθέν θέμα που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 και της εγκυκλίου 375, Α.Π.: 39167/2-6-2022 του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά στη συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης . Ειδικότερα θα έπρεπε να είχε τεθεί υπ’ όψη του Δημοτικού Συμβουλίου ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, να αιτιολογηθεί ειδικά ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος, το δημοτικό συμβούλιο να αποφανθεί για το κατεπείγον ή όχι του θέματος και εάν έκρινε ότι το θέμα ήταν πράγματι κατεπείγον, να προχωρήσει στη συζήτησή του πριν από αυτά που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάτΗ διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και βεβαίως το εν λόγω θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ στο ΔΣ. Εν τέλει για ένα θέμα που δεν συζητήθηκε και δεν κρίθηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αναρτημένη απόφαση .

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ η ανάκληση της απόφαση 241/2022.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις

«Ηράκλειο 3.7.5»

«Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες»

«Συνεργασία για το Ηράκλειο»

«Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News