Ηράκλειο: Αιχμές και έντονες αντιδράσεις για τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ - Σε λίγο η έκτακτη συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Αιχμές και έντονες αντιδράσεις για τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ - Σε λίγο η έκτακτη συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα “βέλη” κατά της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ μετά την κατ’ εντολή επίσκεψη γιατρού σε σπίτια αναισθησιολόγων που είχαν νοσήσει με COVID, προκειμένου με rapid test να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη

Έντονες αντιδράσεις, αιχμές και μία έκτακτη σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός της επόμενης ώρας, προκάλεσε η απόφαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργου Χαλκιαδάκη να «τσεκάρει» αναισθησιολόγους γιατρούς που νοσούσαν από κορωνοϊό στέλνοντας συνάδελφό τους στα σπίτια τους το προηγούμενο διάστημα.

Στην ίδια σελίδα και οι βουλευτές της πόλης, Μανώλης Συντυχάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, που έκαναν λόγο για απαράδεκτη και αυταρχική ενέργεια που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια προχωρώντας σε μία επιπλέον καταγγελία για την διοίκηση του ΠαΓΝΗ. 

Στην αντεπίθεση οι αναισθησιολόγοι

Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, προηγήθηκε η επιστολή αναισθησιολόγου του ΠαΓΝΗ που έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εκφοβιστικού, τοξικού, εξευτελιστικού και επιθετικού περιβάλλοντος για τους αναισθησιολόγους όπως τονίζει η Διευθύντρια Αναισθησιολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου. Η ίδια, ως εκπρόσωπος των Ειδικευμένων και των Ειδικευόμενων Αναισθησιολογίας του ΠαΓΝΗ, κατέθεσε αναφορά και στην διοίκηση της ΥΠΕ κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού των αναισθησιολόγων από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ. Όπως σημειώνει με εντολή του Διοικητή του νοσοκομείου Γιώργου Χαλκιαδάκη, γιατρός εργασίας και Επισκέπτρια Υγείας του ΠαΓΝΗ μετακινήθηκαν ώστε να πραγματοποιήσουν κατ’ οίκον rapid test για ανίχνευση λοίμωξης από κορωνοϊό σε 3 Αναισθησιολόγους που νοσούσαν, την ίδια και δύο Διευθύντριες ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι τα θετικά τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες μέρες ήταν αναρτημένα, στην πλατφόρμα του υπουργείου. Η ίδια κάνει λόγο για εμπάθεια του διοικητή με τους αναισθησιολόγους.

«Η στάση της διοίκησης απλά επιβεβαιώνει την εμπάθειά της στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων». Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, στην ανοικτή επιστολή που κοινοποίησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου. Θέση επί του θέματος έλαβε και η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρία κάνοντας έκκληση στον διοικητή του νοσοκομείου να σεβαστεί το ιατρικό έργο τους χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως κατάφωρη προβολή της προσωπικότητας και της ιατρικής υπόστασης των αναισθησιολόγων.

Η θέση της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρίας

Έκκληση στο Διοικητή του Νοσοκομείου ΠαΓΝΗ, Γιώργου Χαλκιαδάκη να σεβαστεί το ιατρικό έργο των Αναισθησιολόγων απευθύνει η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρία με επιστολή της. Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής: «Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι τις προηγούμενες ημέρες η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου έστειλε ιατρό Εργασίας στις οικίες τριών συναδέλφων Αναισθησιολόγων προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο για νόσηση από τον ιό SARS- COVID-19. Οι συνάδελφοι είχαν ήδη ακολουθήσει τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, αφού είχαν δηλωθεί στην κρατική πλατφόρμα θετικά test.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας οφείλει να τονίσει ότι η κίνηση αυτή, εκτός από το γεγονός ότι όπως πραγματοποιήθηκε, δε συνάδει με το Δημοσιονομικό Κώδικα, αποτελεί κυρίως κατάφωρη προσβολή της προσωπικότητας και της Ιατρικής Υπόστασης των συναδέλφων. Αυτές οι κινήσεις καταδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης, καταλύουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνεργασίας μεταξύ των ιατρών και της Διοίκησης και εισάγουν στο εργασιακό περιβάλλον στοιχεία εκφοβισμού και απαξίωσης.

Τέτοια συμβάντα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης νέων υποψήφιων Αναισθησιολόγων και αμαυρώνουν την εικόνα του πολύπαθου Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Απευθύνουμε έκκληση στη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να σεβαστεί το ιατρικό λειτούργημα και να μην δυναμιτίζει τη λειτουργία του Αναισθησιολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο ευθύνης της».

Η επιστολή

Στην επιστολή που κοινοποιήθηκε αναφέρονται τα εξής: «Δεδομένης της έκτασης που έχει λάβει στα ΜΜΕ η νέα απαξιωτική για τους αναισθησιολόγους ενέργεια του διοικητή του ΠΑΓΝΗ, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω με λεπτομέρειες τα γεγονότα.

Στις 28/12/2022, με εντολή του διοικητή Γιώργου Χαλκιαδάκη, μετακινήθηκαν ο ιατρός εργασίας και μία επισκέπτρια υγείας του ΠΑΓΝΗ, ώστε να πραγματοποιήσουν κατ’ οίκον rapid test για ανίχνευση λοίμωξης από κορωνοϊό σε τρεις νοσούσες με COVID-19 αναισθησιολόγους, τη διευθύντρια της Κλινικής και αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, την πρόεδρο της Επιτροπής Χειρουργείου και μία ακόμη διευθύντρια ΕΣΥ, ενώ τα θετικά τεστ που είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες ήταν αναρτημένα στην πλατφόρμα του υπουργείου.

Η μετακίνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν για “ιατρική περίθαλψη”, ενώ αναφέρθηκε ρητά και στις τρεις ιατρούς ότι η εντολή από τον διοικητή αφορούσε τη λήψη rapid test.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον γίνεται κατ’ οίκον έλεγχος σε εργαζόμενο που νοσεί και δεν έχει λάβει κατ’ επανάληψη βραχυχρόνιες αναρρωτικές. Η στάση της διοίκησης απλά επιβεβαιώνει την εμπάθειά της στην ειδικότητα των Αναισθησιολόγων. Άλλωστε, προ έτους, πάλι λόγω ασθένειας αναισθησιολόγου είχε διενεργηθεί ΕΔΕ για τη διακοπή χειρουργικής αίθουσας. Το πόρισμα δε μου έχει αποδοθεί, παρά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί το τελευταίο έτος.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί στάλθηκε ο ιατρός εργασίας, ο οποίος “δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να επαληθεύει το δικαιολογημένο ή μη, λόγω νόσου, απουσίας εργαζομένου” 3850/2010 (ΦΕΚ 84/τ. Α’/3.6.2010), ενώ στις αρμοδιότητές του δεν αναφέρεται πουθενά η “κατ’ οίκον ιατρική περίθαλψη”.

Αυτά έγιναν επειδή στις 27/12/2022, λόγω ασθένειας με COVID-19 τριών αναισθησιολόγων, λειτούργησαν 5 χειρουργικές αίθουσες και όχι 6. Και μάλιστα οι δύο από αυτές με περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (δύο ασθενείς για διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας, μία ασθενής για εμβολισμό ραγέντος ανευρύσματος εγκεφάλου), τα οποία απαιτούν τη συνδρομή περισσότερων του ενός αναισθησιολόγων για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ των ασθενών. Για την ιστορία, ο εμβολισμός του εγκεφαλικού ανευρύσματος αφορούσε ασθενή που προσήλθε στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ με ρήξη και για μία ακόμη φορά κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις επισφάλειες του συστήματος, δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη χειρουργική αίθουσα για επείγοντα περιστατικά. Και δυστυχώς αυτή είναι η καθημερινότητά μας.

Δεν αναμέναμε επιβράβευση εκ μέρους της Διοίκησης. Άλλωστε, είναι γνωστή η στάση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ να μην αναγνωρίζει την προσφορά των αναισθησιολόγων, αλλά να τους απαξιώνει και να τους υποτιμά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Τα γεγονότα που συσσωρεύονται απλά επιβεβαιώνουν ότι λειτουργεί με στόχο τη δημιουργία εκφοβιστικού, τοξικού, εξευτελιστικού και επιθετικού περιβάλλοντος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, που ανέδειξε το θέμα, την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου για τη συμπαράστασή της, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρθηκαν για την υγεία μας και συμπαραστάθηκαν στον εξευτελισμό μας».

Η οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το επίμαχο περιστατικό, υπήρξε αντίδραση - μεταξύ άλλων - του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το οποίο, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τόνισε ότι πρόκειται για «μια από τις συνήθεις πρακτικές επίδειξης αυταρχισμού και καλλιέργειας τρομοκρατίας και φόβου από πλευράς της διοίκησης. Ο διοικητής αρνείται να υπογράψει τις άδειες των αναισθησιολόγων, εμφανίζοντάς τες εκ των υστέρων ως εκπρόθεσμες, ενώ προχώρησε σε βραχυπρόθεσμη μείωση των χειρουργικών τραπεζιών, ώστε να παρθούν ακριβώς κάποιες από τις πολλές ημέρες των χρωστούμενων αδειών!

Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς κανένα από τα χρόνια προβλήματα να έχει επιλυθεί. Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου αριθμούν πολλούς χιλιάδες ασθενείς, τα τμήματα στενάζουν από την υποστελέχωση και τα χειρουργεία εντός και εκτός του νοσοκομείου με τους νόμους της κυβέρνησης θα γίνονται σύντομα επί πληρωμή. Καταλαβαίνουμε έτσι το άγχος της διοίκησης να μην πέφτουν τα “νούμερα” των χειρουργείων που αργότερα θα αποτελέσουν έσοδο του νοσοκομείου από τις τσέπες των ασθενών και γι’ αυτό ξεκινάει μία ώρα αρχύτερα την “αξιολόγηση” και τον εκφοβισμό του προσωπικού των χειρουργείων, αξιοποιώντας νομότυπα τεχνάσματα και εντέλλεσθε. (...) Απαιτούμε από τη διοίκηση να σταματήσει τώρα τις τακτικές τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News