Θέματα ασφάλειας, τοξικολογίας και οικολογίας συζητήθηκαν σε συνέδριο

Ηράκλειο
Θέματα ασφάλειας, τοξικολογίας και οικολογίας συζητήθηκαν σε συνέδριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με συμμετοχές από Ρωσία, Τσεχία, Εσθονία, Λευκορωσία Τουρκία και Ελλάδα

Το 12ο Διεθνές Συνέδριο BIONANOTOX 2021 με συμμετοχές από Ρωσία, Τσεχία, Εσθονία, Λευκορωσία Τουρκία και Ελλάδα με θέμα: «Βιοπολυμερή και Νανοϋλικά: Πρόσφατες Εξελίξεις και Θέματα Ασφάλειας-Τοξικολογίας και Οικολογίας»  διεξήχθη στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 27/09/2021 έως τις 04/10/2021. Το συνέδριο συνοδιοργανώθηκε για δωδεκάτη συνεχή χρονιά από το Τμήμα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας, το Πανεπιστήμιο Mendeleyev της Μόσχας, το Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας, τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και τη Ρωσική Εταιρεία Πειραματικής Τοξικολογίας.

Το 7ήμερο συνέδριο φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο στην Αμμουδάρα Ηράκλειου.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

Η διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου είναι αποτέλεσμα της μακράς και αγαστής συνεργασίας εικοσαετίας και πλέον, μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων επιστημόνων σε αυτό το ερευνητικό πεδίο στο πλαίσιο διμερών επιστημονικών προγραμμάτων.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το συνέδριο είναι από την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και από διαπρεπή Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ινστιτούτα της Ρωσίας, της Εσθονίας, της Λευκορωσίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

Το συνέδριο έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει σε επαφή τους Ρώσους και Έλληνες επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα στο ευρύτερο πεδίο της βιονανοτεχνολογίας που υπόσχεται πολλά οφέλη στην ανθρωπότητα. Αναμένεται να συμβάλλει στην επέκταση της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας και των επαφών, που μετρούν αιώνες, στη σφαίρα της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις κατευθύνσεις αιχμής, ενισχύοντας αμφοτέρων την ανταγωνιστικότητα τους και το ερευνητικό δυναμικό.

Τα θέματα Βιονανοτεχνολογίας αφορούν πολλούς επιστημονικούς κλάδους, τη Βιολογία, τη Χημεία, τη Τοξικολογία, την Νανοτεχνολογία και τη Βιοτεχνολογία με εφαρμογές στην Ιατρική τη Φαρμακολογία αλλά και το ευρύτερο βιομηχανικό τομέα.

Διαφόρων συνθέσεων βιοϋλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων ιατρικών ειδών όπως ενδοπροσθετικών της καρδιάς, βαλβίδων και αγγείων στην οδοντιατρική και για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων κ.α. Στη σύγχρονη Βιοτεχνολογία και γενετική τα βίο και νάνο υλικά έχουν σπουδαίες εφαρμογές στην καλλιέργεια των κυττάρων όπως και στα συστήματα για την ανάλυση του γενετικού υλικού.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό μίλησαν:

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής και Ακαδημαϊκός κ. Αριστείδης Τσατσάκης, τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Εταιρειών της Τοξικολογίας, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας καθώς και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Ρωσίας,

Ο καθηγητής Mikhail Shtilman, Καθηγητής Πανεπιστημίου Mendeleyev της Μόσχας, Διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Βιοϋλικών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν η μεταφορά των φαρμάκων με νανοσωματίδια σε κύτταρα και σε οργανίδια, η εναρμόνιση της νομοθεσίας για την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων, η δημιουργία νανοπαρασκευασμάτων για την από στόματος χορήγηση, η δημιουργία νέων βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών για τη βελτίωση θεραπειών, καθώς και η τοξικότητα των νανοσωματιδίων.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου εντάχθηκαν το Neurosome project το οποίο είναι ένα   ευρωπαϊκό ολοκληρωμένο δίκτυο κατάρτισης που διερευνά τις αιτιώδεις συσχετίσεις μεταξύ γενετικής προδιάθεσης, σωρευτικής έκθεσης σε πολλαπλές περιβαλλοντικές χημικές ουσίες των παιδιών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, καθώς και το Angie project το οποίο αφορά στην έρευνα σε μαγνητικά κατευθυνόμενες ασύρματες νανοσυσκευές για τη στοχευμένη εναποθέση θεραπευτικών παραγόντων σε οποιαδήποτε αγγειακή περιοχή του σώματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News