Αρκαλοχώρι: Αγώνας δρόμου για να βρει το βηματισμό του - Το χρονοδιάγραμμα για τις εργασίας στα ακίνητα (βίντεο)

Ηράκλειο
Αρκαλοχώρι: Αγώνας δρόμου για να βρει το βηματισμό του - Το χρονοδιάγραμμα για τις εργασίας στα ακίνητα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληγέντες από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους, διαμένοντας σε σκηνές, σε αυτοκίνητα και ξενοδοχεία - Κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής αναμένουν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών τους

Μετά το δυνατό πλήγμα του πρωτοφανούς φαινομένου των σεισμικών δονήσεων που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες κατοίκους σε δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων, ο χρόνος για τις περιοχές του Αρκαλοχωρίου που με αργό βηματισμό επιχειρεί να επανέλθει στην κανονικότητα, μοιάζει να έχει σταματήσει.

Ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και όσες δονήσεις έχουν προηγηθεί, αλλά και ακολουθήσει, άφησαν πίσω τους τα δραματικά αποτυπώματά τους σε δεκάδες χωριά -φαντάσματα που, και μόνο η θέα τους η ερημωμένη, προκαλεί απογοήτευση.

Κι ενώ δύο εβδομάδες μετά, οι σεισμικές δονήσεις δεν έχουν παύσει και οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί, η σκέψη της άμεσης αποκατάστασης ζημιών και φθορών στις περιουσίες των πληγέντων, είναι απαγορευτική, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Μιχάλης Χωραφάς, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV, εφόσον ο ενδιαφερόμενος προχωρήσει σε εργασίες πριν από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, οι εργασίες αυτές δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν ως προγενέστερες του δευτεροβάθμιου ελέγχου, οπότε δεν θα επιδέχονται αποζημίωσης.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χωραφάς, οι εργασίες που θα γίνουν είτε σε σπίτια είτε σε επιχειρήσεις πριν από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, ενδεχομένως να πραγματοποιηθούν από ιδιοκτήτες ακινήτων με περιορισμένης έκτασης ζημιές και η αποζημίωση είναι κάτι που δεν τους προβληματίζει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν το ρίσκο, αφενός εάν σε δευτεροβάθμιο έλεγχο κριθεί ότι τα ακίνητα αυτά έχουν στο μέλλον πρόβλημα, ως προς τη δυνατότητα ακόμη και μεταβίβασης, καθώς εξακολουθούν να είναι κίτρινα στο χαρακτηρισμό και αφετέρου να μην βεβαιωθούν προγενέστερες εργασίες αποκατάστασης για την εκταμίευση της αποζημίωσης.

Διαβάστε επίσης

Ηράκλειο: Μικρή «ανάσα» από την πρώτη πληρωμή για τους σεισμόπληκτους - Έρχονται κι άλλοι οικίσκοι

Την ίδια στιγμή, δύο εβδομάδες από τον μεγάλο σεισμό, πληγέντες εξακολουθούν να βρίσκονται σε σκηνές, αυτοκίνητα και ξενοδοχεία, με τις εργασίες για προετοιμασία τοποθέτησης των οικίσκων να συνεχίζονται.

Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και με τις λυόμενες σχολικές αίθουσες που η πρώτη παρτίδα τους ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί, καθώς και σε αυτές περιπτώσεις η προετοιμασία είναι απαιτητική.

Υπενθυμίζεται πως κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών - ΔΑΕΦΚ, βρέθηκαν σήμερα, Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, στην 1η Κοινότητα Δήμου - κεντρική, στα ιδιωτικά κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, όπως γνωστοποίησε με δήλωση του ο Δήμος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News