Δημοτικό συμβούλιο για την ανάπλαση: Οργή και «πυρά» από την αντιπολίτευση

Ηράκλειο
Δημοτικό συμβούλιο για την ανάπλαση: Οργή και «πυρά» από την αντιπολίτευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για συνεδρίαση-παρωδία μιλούν οι καταστηματάρχες, αφού η Λότζια “άδειασε” ως αναρμόδιο το Δημοτικό Συμβούλιο!

«Τελικά για ποιο λόγο υπάρχει το Δημοτικό Συμβούλιο, για ποιο λόγο γίνονται καν δημοτικές εκλογές και πηγαίνει ο κόσμος να ψηφίσει;»... Το ερώτημα που γλαφυρά μας έθεσε ο γνωστός καταστηματάρχης Νίκος Μπότης, μη μπορώντας, όπως μας είπε, να “χωνέψει” τον πρωτοφανή εμπαιγμό με μια συνεδρίαση-παρωδία, αποτυπώνει το κλίμα απογοήτευσης, θυμηδίας και θυμού που επικρατεί μεταξύ των καταστηματαρχών του κέντρου αλλά και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μετά τα όσα έγιναν στο χθεσινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποκλειστικό θέμα την επανέναρξη των εργασιών ανάπλασης στο κέντρο της πόλης. Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο “αδειάστηκε” ως προς την ουσία του με το “καλημέρα” από τον δήμαρχο!

Γιατί αυτό; Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Βασίλης Λαμπρινός έσπευσε να προσγειώσει απότομα τις όποιες ελπίδες και προσδοκίες για λήψη απόφασης που θα ικανοποιούσε πλήρως ή εν μέρει το αίτημα των καταστηματαρχών για τρίμηνη τουλάχιστον αναστολή των εργασιών ανάπλασης, αίτημα που στηρίζουν και οι 4 παρατάξεις (“Ηράκλειο 3.7.5”, “Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο” και “Συν+Πράξη Δημοτών”).

Ο Βασίλης Λαμπρινός ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση ως προς το αίτημα μετάθεσης των εργασιών, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο, με αρμόδια για το θέμα μονάχα την Οικονομική Επιτροπή!

Ο δήμαρχος βεβαίως δεν είπε, τύποις, κάποιο ψέμα. Απλώς φρόντισε να πατήσει πάνω στα “παράθυρα” που έχει δώσει μέσω τροπολογιών η κυβέρνηση, αφαιρώντας εξουσίες από τα Δημοτικά Συμβούλια και δίνοντας τις στις Επιτροπές, τις οποίες φρόντισε να “πριμοδοτήσει” διά της πλαγίου με υποχρεωτικές πλειοψηφίες. Και πατώντας εκεί, ο κ. Λαμπρινός έκανε μια... φαρδιά ντρίπλα, ανάβοντας “φωτιές”.

"Πυρά" από την αντιπολίτευση

“Βροχή” έπεσαν τα “πυρά” περί αντιδημοκρατικότητας και αντι-αυτοδιοικητικής λογικής εκ μέρους της δημοτικής Αρχής, ενώ γεννήθηκε η εύλογη, αν μη τι άλλο, απορία για ποιο λόγο τελικά ο δήμαρχος αποδέχτηκε το αίτημα να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη στιγμή που δεν είχε φυσικά ουδεμία πρόθεση να περάσει στην “ταμπακιέρα” ή να λάβει κάποια απόφαση.

Οι επικεφαλής Γιάννης Κουράκης, Ηλίας Λυγερός, Ευριπίδης Κουκιαδάκης και Πέτρος Ινιωτάκης, όπως και σύμβουλοι των τεσσάρων αυτών παρατάξεων, ξέσπασαν με οργή, καταγγέλλοντας προσβλητική αντιμετώπιση.

Κάλεσαν, μάλιστα, τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να κρύβεται προσχηματικά πίσω από τον τυπικό της υπόθεσης, και ζήτησαν τη λήψη πολιτικής απόφασης από ένα πολιτικό άλλωστε όργανο.

Μάλιστα, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης είπε ότι αν η χθεσινή συνεδρίαση έληγε έτσι ανούσια, χωρίς απόφαση, ήταν αποφασισμένος να την προσβάλει νομικά!

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως δεν αλλάζει η πολιτική απόφαση να γίνουν τώρα οι εργασίες. Υποσχέθηκε γρήγορη πρόοδο του έργου, ενώ αντιπροέταξε την πρόταση που έβαλε στο τραπέζι ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση των εργασιών και των χρόνων από ειδική επιτροπή μηχανικών.

Την ίδια ώρα δεν έλειψαν οι αιχμές από συμβούλους και εκπροσώπους των καταστηματαρχών για την ανεξήγητη σπουδή να ξεκινήσουν άρον-άρον, τις τελευταίες ημέρες, οι εργασίες με εντολή του Δήμου...

«Πραγματικά δεν έχουμε λόγια για τον εμπαιγμό αυτό. Θα ήταν πιο έντιμο να μη γίνει καν αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που κληθήκαμε να συμμετάσχουμε. Και όχι να διοργανωθεί μια τέτοια συνεδρίαση-παρωδία, απλώς για το θεαθήναι. Αυτή τη στιγμή οδηγούμαστε οι καταστηματάρχες στην καταστροφή, πάνω που ελπίζαμε να δουλέψουμε λίγο μετά από τα μέτρα και το lockdown. Ήδη, τις μέρες αυτές που βιάστηκαν από τον Δήμο να ξεκινήσουν οι εργασίες - προφανώς όχι τυχαία - έχει εξαφανιστεί η αγοραστική κίνηση. Αλλά είναι πραγματικά με αυτά που ακούσαμε σήμερα να αναρωτιέσαι τελικά: Γιατί έγιναν εκλογές; Γιατί ψηφίσαμε; Γιατί εκλέξαμε Δημοτικό Συμβούλιο;», ανέφερε στη “Ν.Κ.” απογοητευμένος ο Νίκος Μπότης.

Η παρέμβαση Λυγερού για την εκτόξευση του κόστους

Μέσα σε όλα αυτά, το ενδιαφέρον κέντρισε μια αποκαλυπτική τοποθέτηση του επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλία Λυγερού, ως προς την εκτόξευση του κόστους της ανάπλασης. «Το συνολικό έργο δημοπρατήθηκε το 2017, η σύμβαση ύψους 1.621.171,03 ευρώ υπογράφηκε στις 27/10/2017 και ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου ήταν 18 μήνες.

Δυστυχώς, το έργο δεν αποπερατώθηκε, παρότι πήρε και παράταση 6 μηνών. Οι εργασίες που ολοκληρώθηκαν στη συγκεκριμένη περίοδο κόστισαν 666.347,98 ευρώ, ποσό λίγο μεγαλύτερο από το 40% της συνολικής σύμβασης. Το ανεκτέλεστο έργο είχε αξία 953.823,02 ευρώ. Μετά το “διαζύγιο” με τον πρώτο ανάδοχο του έργου και αφού πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα, επαναδημοπρατήθηκε το υπόλοιπο έργο, με το κόστος της νέας σύμβασης που υπογράφηκε με τον νέο ανάδοχο να ανέρχεται στο ποσό των 1.791.166,01 ευρώ», ανέφερε ο Ηλίας Λυγερός, καταλήγοντας: «Δηλαδή ο Δήμος θα δαπανήσει συνολικά σχεδόν 2.500.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο, αν υλοποιούταν κανονικά, θα κόστιζε λίγο πάνω από 1.600.000 ευρώ. Αναρωτιόμαστε αν κάποιος στη δημοτική Αρχή θα μπορούσε (όχι με τις συνήθεις δικαιολογίες) να αιτιολογήσει αυτή την οικονομική απόκλιση των 836.324,96 ευρώ, καθώς και αν πρέπει να γίνει ένας γενικότερος έλεγχος».

Η ανακοίνωση από τους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες του κέντρου

«Με μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο εξελίχθηκε σε κατάπληξη, παρακολουθήσαμε τη Δημοτική Αρχή να τοποθετείται απέναντι στο αίτημα μας, ακυρώνοντας πλήρως την πλειοψηφία των ομιλητών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τελικά αυτό που αποκομίσαμε από τη χθεσινή (αντι)δημοκρατική διαδικασία είναι ότι  δεν σας  ενδιέφερε έτσι κι αλλιώς να μας ακούσετε! Ούτε εμάς αλλά ούτε και κανέναν άλλο, παραδίδοντας  με αυτόν το τρόπο μαθήματα δημοκρατίας...(;)

Απ´ ότι αντιλαμβανόμαστε, δυστυχώς βρίσκεστε σε ένα άλλο περιβάλλον, αποστειρωμένο, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, αφού δεν κατανοεί το τεντωμένο σχοινί στο οποίο οι επιχειρήσεις μας ακροβατούν.

Ακούσαμε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις και θέλουμε να απαντήσουμε σε εκείνους που βρίσκουν τη δεδομένη χρονική περίοδο εξαιρετική, λόγω των καιρικών συνθηκών και της μειωμένης τουριστικής και εμπορικής δραστηριότητας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Αφενός οι εμπειρία μας από το προηγούμενο  εργοτάξιο μας δείχνει πως οι υψηλές θερμοκρασίες των καλοκαιρινών μηνών δεν είναι σύμμαχος στη διεξαγωγή των έργων  και πολύ καλά ενθυμούμαστε όλοι πως το εργοτάξιο άδειαζε από τους εργαζόμενους σε αυτό, προκλητικά  μετά τις 12 το μεσημέρι λόγω ζέστης!

 Αναφορικά με την χαμηλή τουριστική και εμπορική δραστηριότητα που πράγματι παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στους εμπορικούς μας δρόμους και που εσείς χαρακτηρίζετε ως εξαίσια χρονική συγκυρία, είναι σαν να μας λέτε: τώρα είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να σας αποτελειώσουμε!

Και προφανώς δεν μιλάμε για τον δρόμο του Πλατανιά ή της Χερσονήσου όπως ειπώθηκε! Αλλά για το κεντρικότερο σημείο της πόλης μας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένο σε μεγάλο βαθμό, γεγονός το οποίο  σαφέστατα δυσχεραίνει αλλά και επηρεάζει  την προσέγγιση του κόσμου σε όλο το ιστορικό κέντρο.

 Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στη   στεναχώρια που μας προκάλεσε η παρέμβαση του συλλογικού οργάνου εμπόρων. Ο Προέδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που αντί να στηρίξει τα εμπορικά καταστήματα και να κατανοήσει την αγωνία των καταστηματαρχών όπως σύσσωμα έκαναν Δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλείς των παρατάξεων στο

δίκαιο αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων του κέντρου, εκείνος αναλώθηκε σε μια ουτοπία του θα! και του μπορεί!

ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ  ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!!

ΌΧΙ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ή όταν τελειώσει το έργο!

Και σαφέστατα  το θέμα μας δεν ήταν το open mall, και πραγματικά δεν γνωρίζουμε  ποιος τελικά το στηρίζει αυτό το εγχείρημα! Σίγουρα πάντως ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ και η αναφορά του μας βάζει σε σκέψεις!

Χθες  ζήσαμε μια κατάσταση που λίγο πολύ ήταν εξωπραγματική, αλλά ταυτόχρονα και άκρως διαφωτιστική!

Όλα βγήκαν στο τραπέζι...

Η πρώτη φάση του έργου: λάθη, παραλήψεις, λάθος υπολογισμοί,,, λάθος ανάδοχος, λάθος υλικά,  απονομές ευθυνών, κατηγορίες, καθυστερήσεις παράδοσης και τελικά ένα έργο ΑΝΟΛΟΚΛΗΡΩΤΟ!

Η δεύτερη φάση του έργου: λάθος εντελώς ο χρόνος έναρξης του, βεβιασμένες κινήσεις,   -το ξήλωμα της ασφάλτου, έγινε με μοναδική ταχύτητα, ένα χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό, αν δούλευαν συνεργεία μεγαλύτερα των 3 ατόμων, αν οργανώνατε διπλές βάρδιες, εργασίες και τα Σαββατοκύριακα όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε... και ποιος ξέρει τι άλλα προβλήματα θα μας φέρει!!

Όλα αυτά κύριοι της Δημοτικής Αρχής που είστε και οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, είναι για εσάς ψιλά γράμματα και αναφορές στα χαρτιά σας, ενώ για εμάς είναι θέμα επιβίωσης, όλα ανεξαιρέτως γίνονται στη πλάτη μας και ματώνουν τις επιχειρήσεις μας από 2018!

Θα μείνουμε στα λεγόμενα του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κο. Αναστασάκη, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε πως τον μήνα Ιούλιο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι βαριές παρεμβάσεις ώστε  να αποδοθεί τσιμεντοστρωμένο  το σημείο παρέμβασης και θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη μέρα μέρα.

Οφείλουν όλοι να καταλάβουν πως οι επιχειρήσεις μας πραγματικά απειλούνται και πως καθημερινά αγωνιούμε για το αν καταφέρουμε στο τέλος του μήνα να κρατηθούμε ζωντανοί. Δεν αισθανόμαστε κανένα μένος κύριε Βαρδαβά, μόνο αγωνία για το μέλλον μας, που ευχόμαστε ολόψυχα κανείς από εσάς να μην αισθανθεί ποτέ!

Οι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες του κέντρου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News