Εθελοντική Αιμοδοσία την Τρίτη 9 Μαρτίου στην Πλατεία Ελευθερίας

Ηράκλειο
Εθελοντική Αιμοδοσία την Τρίτη 9 Μαρτίου στην Πλατεία Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Αιμοδοσίας

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» σε συνεργασία με την μονάδα αιμοδοσίας του Παγνη σας προσκαλούν στην πλατεία Ελευθερίας και ώρες 9:00-14:00 και 16:30-19:00 την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

Η 9η Μαρτίου ημέρα μνήμης του ιατρού Ηλία Πολίτη, διευθυντή στο Κέντρο Αιμοδοσίας Πειραιώς στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας που είχε αφιερώσει τη ζωή του στον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας. Εκτός από τη θεσμοθέτηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, είχε καταφέρει με επιστημονικές έρευνες από το 1958, να βελτιώσει τη θεραπεία για τους πάσχοντες από αιμορροφιλία. Επίσης, στις επιτυχίες του καταγράφηκε η παρασκευή ξηρού πλάσματος. Ταξίδευε σε όλη την χώρα για να βοηθήσει στην οργάνωση των σταθμών αιμοδοσίας και είχε καταφέρει με τις ενέργειες του να συγκεντρώσει περίπου 2,5 εκατομμύρια φιάλες αίματος. Ο Ηλίας Πολίτης ήταν ο πρώτος νόμιμος εκπρόσωπος, της χώρας στην επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αιμοδοσία του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι τοn απροσδόκητο θάνατο του 1976.

Σήμερα η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ασφαλής, ανώδυνη και απλή διαδικασία όμως ακόμη η χώρα μας ακόμη αναγκάζεται να εισάγει αίμα από το εξωτερικό. Η πανδημία και οι δραματικές και πρωτοφανείς μειώσεις των αποθεμάτων αίματος σε όλη τη χώρα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ανέδειξαν για άλλη μια φορά πως η εθελοντική αιμοδοσία από τακτικούς και συνειδητοποιημένους αιμοδότες παραμένει η μόνη λύση στην επάρκεια αλλά και την ασφάλεια αίματος.

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν ή να έχουν λάβει ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό φαγητό για τις απογευματινές αιμοδοσίες και να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα (ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα). Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» δε διαθέτει τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζεται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης λαμβάνει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή.

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης.

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (μέχρι 45 ετών).

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης

Σας περιμένουμε για να μοιραστούμε αυτήν την όμορφη εμπειρία ζωής! Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email [email protected] www.aimatocritis.gr

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel) 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News