Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: «Κληρώνει» για τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων

Ηράκλειο
Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: «Κληρώνει» για τα τέλη των κοινόχρηστων χώρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο επικυρώνει απόψε οριζόντια μείωση ύψους 50% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το 2021 σε όλο τον δήμο Ηρακλείου

Οριζόντια μείωση-ανάσα ύψους 50% στα τέλη κοινόχρηστων χώρων για το 2021, σε όλο το φάσμα του δήμου Ηρακλείου, όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή με βάση κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης (συγκεκριμένα των παρατάξεων Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη), στην οποία προσχώρησε τελικά και η πλευρά της δημοτικής Αρχής, καλείται να επικυρώσει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 6 παρά 5 το απόγευμα, θα τεθούν επί τάπητος μια πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

«Λαμβάνοντας υπόψη:

- ότι η υφιστάμενη κατάταξη των κοινόχρηστων χώρων σε ζώνες με διαφορετική χρέωση αποδίδεται στην “εμπορικότητα- επισκεψιμότητα- οικονομική απόδοση κ.ά.”,

- ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 είναι οριζόντιες σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας,

 1. Οριζόντια μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων σε ποσοστό 50% για όλες τις ζώνες χρέωσης στο σύνολο του Δήμου.
 2. Να ισχύσουν τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, όπως αυτά περιγράφονται στην 122/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που ανασταλεί εκ νέου η λειτουργίας τους μέσα στο 2021, λόγω αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι προβλεπόμενοι συντελεστές της πρότασής μας εκτιμάμε ότι θα επιφέρουν μια μείωση στα έσοδα ύψους 350.000 €, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες χρονιές και με την προϋπόθεση ότι οι υγειονομικές συνθήκες την επόμενη χρονιά θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων», αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που τίθεται προς ψήφιση και επικύρωση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ επισημαίνεται ακόμα:

«Για ψυγεία αναψυκτικών και παγωτών (1, 2, 3) μπροστά σε περίπτερα σε οδούς και πλατείες, οι τιμές να μειωθούν κατά 50%.

Το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου που παραχωρείται στις λαϊκές αγορές για την τοποθέτηση πάγκων προτείνουμε να μειωθεί κατά 50% σε εμπόρους και παραγωγούς, με εφαρμογή σε ολόκληρο τον καλλικρατικό Δήμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν. 4257/2014, όπου από 1- 1-2014 οι δικαιούχοι υφιστάμενων αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής τέλους για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνει το κουβούκλιο των περιπτέρων, για τα οποία προτείνουμε να μειωθεί κατά 50% για όλο τον καλλικρατικό Δήμο.

Για τις λοιπές περιπτώσεις χρήσης κοινόχρηστων χώρων που δε θίγονται εξακολουθούν να ισχύουν τα τέλη, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι παρατηρήσεις, όπως αναφέρονται στην 881/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η προσχώρηση

Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η πλευρά της δημοτικής παράταξης είχε εισηγηθεί αρχικά κλιμακωτή μείωση για τα τέλη κοινοχρήστων του 2021 με βάση μια γεωγραφική λογική. Η δημοτική Αρχή πρότεινε, συγκεκριμένα, μείωση της τάξεως του 50% για τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της λεγόμενης Α’ ζώνης, μείωση της τάξης του 30% για τα καταστήματα που εντάσσονται στη Β’ ζώνη της εντός τειχών πόλης και μειώσεις της τάξεως του 20% για τα καταστήματα που εδρεύουν εκτός των τειχών.

Οι τρεις παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό και “ΣΥΝ+Πράξη Δημοτών” με επικεφαλής τον Πέτρο Ινιωτάκη κατέθεσαν από κοινού δική τους πρόταση, με την οποία πρότειναν περαιτέρω οριζόντια μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων σε ποσοστό 50% για όλες τις ζώνες χρέωσης στο σύνολο του Δήμου και για όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Η δημοτική Αρχή, σταθμίζοντας προφανώς και το τι συνέβη στην περίπτωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τη δική της εισήγηση και ενέκρινε την αντιπρόταση των τριών παρατάξεων αυτών, και υπό τον φόβο μιας προδιαγραφόμενης νέας πολιτικής ήττας, άλλαξε αυτή τη φορά ρότα. Και συντάχθηκε κι αυτή με την πρόταση οριζόντιας μείωσης 50% των τελών κοινόχρηστων χώρων για όλες τις ζώνες του δήμου Ηρακλείου.

Η ατζέντα της συνεδρίασης

Αναλυτικά, η ατζέντα της ημερήσιας διάταξης για το αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, έχει ως εξής:

 1. Καθορισμός τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2021 (απόφαση 938/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
 2. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για εργοδοτικές εισφορές (απόφαση 1034/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
 3. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 για την κάλυψη της δαπάνης συμμετοχής του Δήμου Ηράκλειου στα εν εξελίξει έργα που εκτελεί ο ΕΣΔΑΚ σχετικά με το πρόγραμμα “ΑΝΑΣΑ” (απόφαση 1035/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
 4. Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την κάλυψη της δαπάνης για την παροχή υπηρεσίας σχετικά με τον σχεδιασμό και την ανάλυση του τουριστικού προορισμού Ηρακλείου, με βάση της αρχές της αειφορίας (απόφαση 1036/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
 5. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 για την εκπόνηση μελέτης με τίτλο “Μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία της παράκτιας ζώνης της παλιάς Ηλεκτρικής” (απόφαση 1037/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
 6. Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 σχετικά με τη χρηματοδότηση ύψους 52.674,00 € από το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές (απόφαση 1038/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
 7. Αποδοχή τιμής μονάδας αποζημίωσης σύμφωνα με την 872/2020 απόφαση της Ο.Ε. με υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων κ. Ανδρουλάκη Ευφροσύνης του Νικ. και Ανδρουλάκη Καλλιόπης του Νικ. εμβαδού 516,20 τ.μ. στο Ο.Τ. 2305 της περιοχής “Θέρισος- Μασταμπάς- Δειλινά- Κορώνη” του δήμου Ηρακλείου για την κατασκευή σχολείου (απόφαση 1077/2020 Οικονομικής Επιτροπής).
 8. Διαγραφή υποχρεώσεων προς τρίτους.
 9. Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων.
 10. Ονοματοθεσία και μετονομασία οδών του Δήμου Ηρακλείου.
 11. Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου Κρήτης”.
 12. Αναστολή ισχύος του άρθρου 6 της αριθμ. 891/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (απόφαση 89/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
 13. Έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την υλοποίηση του έργου “Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στις περιοχές Μασταμπάς- Θέρισος (απόφαση 90/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
 14. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή των 42ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων στην περιοχή Κατσαμπά (απόφαση 92/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
 15. Έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την υλοποίηση του έργου “Εφαρμογή σχεδίου πόλεως στην περιοχή Άγ. Ιωάννη Χωστού, στη συμβολή των οδών Παπαγιάννη Σκουλά- Λυκείου- Χριστομιχάλη Ξυλούρη- Αγ. Ιωάννη Χωστού” (απόφαση 93/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
 16. Έγκριση διαμόρφωσης, ανακατασκευής πεζοδρομίων, διαγραμμίσεων στα πλαίσια του έργου “Διαμορφώσεις- κατασκευές- συντηρήσεις υποδομών σε κοινόχρηστους και αθλητικούς χώρους - 2ο υποέργο: Συντήρηση λεωφόρου Κνωσού” (απόφαση 94/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).
 17. Τροποποίηση της με αρ. 294/21017 απόφασης Δ.Σ. Ηρακλείου για την αντικατάσταση μελών της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του άρθρου 6 της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ ΝΑΗ και Δήμου Παλιανής για τη μελέτη “Σχέδιο χωρικής οικιστικής οργάνωσης ανοικτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Παλιανής, ν. Ηρακλείου”.
 18. Ορισμός 1) Επιτροπής Δημοπρασιών για αγορές- πωλήσεις- εκμισθώσεις- μισθώσεις ακινήτων. 2) Επιτροπής Εκτίμησης (με χρέη καταλληλόλητας) για αγορές- πωλήσεις- εκμισθώσεις- μισθώσεις ακινήτων και εκτίμησης κινητών πραγμάτων του Δήμου και 3) εκπροσώπου του Δήμου για τη συγκρότηση επιτροπής για την καταλληλότατα και επιλογή χώρων κατάλληλων για ανέγερση διδακτηρίων, καθώς και χώρων μετά κτηρίων κατάλληλων για τη στέγαση σχολικών μονάδων, για το έτος 2021.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News