Τίμησαν τους ήρωες του Σαμποτάζ στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου 78 χρόνια μετά

Ηράκλειο
Τίμησαν τους ήρωες του Σαμποτάζ στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου 78 χρόνια μετά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση Μνήμης προς τιμήν των ηρώων του μεγάλου Σαμποτάζ στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου την 13η προς 14η Ιουνίου 1942, θα πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο χώρο του Μνημείου του Αεροδρομίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας και Νέας Ζηλανδία.

Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πετρογιάννης και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα μνημεία «SAS και Black Watch» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τιμήθηκε  η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942. Στην τιμητική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στεφάνι κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. Στην τιμητική εκδήλωση συμμετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου, ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ο εγγονός του Έφεδρου Αντιστασιακού Ανθυπολοχαγού Κωστή Πετράκη ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ρήγας Κωστής Πετράκης, εκπρόσωποι  των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων και φορέων.

Αναφορά στο ιστορικό του Σαμποτάζ έκανε ο διευθυντής του 5ου δημοτικού σχολείου Νέας Αλικαρνασσού Μανόλης Μανωλιτσάκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωση του ανέφερε:

«Σήμερα τιμούμε την επέτειο του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.  Είναι μία ιστορική επέτειος όπου τιμούμε και υμνούμε τους ήρωες προγόνους μας που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, μένοντας πιστοί στις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Τιμούμε τα ηρωικά κατορθώματα τους, έχουμε ιερή υποχρέωση να προβαίνουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις που και φόρο τιμής αποτίνουν στους ήρωες μας και ταυτόχρονα τονώνουν το φρόνημα το δικό μας και των παιδιών μας».

Το χρονικό του σαμποτάζ

Για το χρονικό του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο ιστορικός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός Γιώργος Καλογεράκης γράφει, μεταξύ άλλων: «Επικεφαλής του σαμποτάζ του αεροδρομίου Ηρακλείου ήταν ο Γάλλος ταγματάρχης Μπερζέ. Στο σαμποτάζ συμμετείχαν, ακόμη, ο Βρετανός λοχαγός κόμης Τζέλικο, ο Γάλλος λοχίας Μουό, οι Γάλλοι δεκανείς Σιμπάρ και Πιέρ Λεοστίκ και ο συμπατριώτης μας έφεδρος ανθυπολοχαγός Κωστής Πετράκης.

Όλοι οι σαμποτέρ ανήκαν στην Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία SAS (Special Air Service). Η επιχείρηση έγινε γρήγορα. Οι σαμποτέρ εισήλθαν όλοι στο αεροδρόμιο κρατώντας καθένας τους ένα σάκο με εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες. Απόθεσαν τις βόμβες πάνω από το αριστερό φτερό κάθε αεροπλάνου που βρέθηκε μπροστά τους. Αυτό έγινε σκόπιμα για να μην μπορέσει ο εχθρός να επισκευάσει τα κατεστραμμένα αεροπλάνα. Ρύθμισαν τις βόμβες να εκραγούν μετά από δύο ώρες και αποχώρησαν. Το σαμποτάζ είχε επιτυχία.

Οι σαμποτέρ στράφηκαν προς το Νότο. Τα νότια παράλια της Κρήτης αποτελούσαν τα χρόνια της Κατοχής την πύλη σύνδεσης του νησιού μας με τη Μέση Ανατολή. Την πορεία τους βοήθησαν αρκετοί Κρητικοί, όπως ο Εμμανουήλ Ιωσήφ Σταυρακάκης ή Σηφομανόλης από το χωριό Καρκαδιώτισσα, ο Ιωάννης Αντωνογιανάκης ή Μυρογιάννης και ο Γιάννης Λαμπράκης ή “Θεός” από το χωριό Κρότος, ο Ανωγειανός ανθυπομοίραρχος Βασίλης Δραμουντάνης ή Κοζωνοβασίλης και αρκετοί άλλοι πατριώτες.

Δυστυχώς όμως η ομάδα των σαμποτέρ προδόθηκε στη θέση “Κολυβά” κοντά στο χωριό Βασιλικά Ανώγεια και ακολούθησε συμπλοκή με τα γερμανικά στρατεύματα. Σκοτώθηκε ο Γάλλος δεκανέας Πιέρ Λεοστίκ. Ο επικεφαλής ταγματάρχης Μπερζέ μαζί με τους άντρες του Μουό και Σιμπάρ πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Ο λόρδος Τζέλικο και ο Κωστής Πετράκης την ώρα της συμπλοκής είχαν μεταβεί στο χωριό Κρότος για να μάθουν νέα της άφιξης του πλωτού που θα τους έπαιρνε στη Μέση Ανατολή και έτσι δε συνελήφθησαν.

Τα σαμποτάζ που οργάνωσε το συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής τον Ιούνιο του 1942 ήταν από τα πρώτα σαμποτάζ εναντίον του Άξονα σε ολόκληρη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Αυτό του αεροδρομίου Ηρακλείου καταγράφηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε όμως και το τίμημά του. Εκτελέστηκαν 50 πατριώτες στη θέση Ξηροπόταμος Ηρακλείου, όλοι τους επιφανείς Ηρακλειώτες».

Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός  Αθλητισμού – Βουλευτής Ηρακλείου:Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε μια ηρωική πράξη

«Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε μια ηρωική πράξη. Έξι άνθρωποι τριών διαφορετικών εθνικοτήτων (Άγγλοι, Γάλλοι, Έλληνες) προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή στο βωμό της υπεράσπισης του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας. Η καταστροφή των γερμανικών αεροπλάνων και εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 13-14 Ιουνίου 1942, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη των γερμανικών επιχειρήσεων στην Αφρική. Παράλληλα, το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν από τα πρώτα σαμποτάζ εναντίον του Άξονα σε ολόκληρη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και μαζί με μια σειρά όμοιων επιτυχών επιχειρήσεων έδωσαν το σύνθημα στην σταδιακή αλλαγή του ρου του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Τιμούμε σήμερα, μια μνημειώδη πράξη ηρωισμού που μας τροφοδοτεί με δύναμη να δώσουμε ενωμένοι τη δική μας μάχη κατά της πανδημίας και των σημερινών προκλήσεων που βιώνει η πατρίδα μας. Οι πεσόντες ήρωες αξίζουν το διαχρονικό σεβασμό και θαυμασμό μας».

Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου "Σπουδαία πράξη αντίστασης"

 «Τιμούμε σήμερα μια σπουδαία πράξη αντίστασης, το θρυλικό σαμποτάζ του αεροδρομίου του Ηρακλείου. Ένα σαμποτάζ με σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ειδικά στο μέτωπο της Αφρικής. Με τον απαιτούμενο σεβασμό, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των ηρωικών φυσιογνωμιών, των σπουδαίων προσωπικοτήτων που με αυταπάρνηση κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στους Γερμανούς κατακτητές. Μεταλαμπαδεύουμε την ιστορική μνήμη από γενιά σε γενιά, φροντίζουμε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το μήνυμα της πράξης τους, όπως και ο βαρύτατος φόρος αίματος που πλήρωσαν οι πρόγονοί μας για την Ελευθερία. Και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε έτσι ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά, τα δεινά του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του πολέμου».

Σωκράτης Βαρδάκης: «Ειδικά σήμερα σε δύσκολες εποχές για την πατρίδα μας,  είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε, να παραδειγματιζόμαστε και να τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας»

«Σήμερα για άλλη μία φορά στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα ιδανικά μας και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ο αγώνας και οι θυσίες των προγόνων αποτελούν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη για τους νέους ανθρώπους και τις μελλοντικές γενιές.

78 χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική μέρα ενός από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, της ανατίναξης του αεροδρομίου Ηρακλείου. Ημέρα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

Σήμερα από αυτόν τον τόπο τιμούμε τους ήρωες που απέδειξαν ότι η ισχυρή μηχανή του Ναζισμού μπορούσε να λυγίσει από την γενναιότητα και το ατρόμητο πνεύμα των αγωνιστών.

Ξημέρωμα 13η προς 14η Ιουνίου 1942 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, γίνεται ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Ομάδα έξι κομάντος της «Special Air Service» αποτελούμενη από τον G. Bergé, Lord Jellico, J. Mouhot, Jack Sibard, Pierre Léostic, καθώς και τον κρητικό ανθυπολοχαγό Κώστα Πετράκη, γράφουν ιστορία.

Τα σαμποτάζ που οργάνωσε το Συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής τον Ιούνιο του 1942 των αεροδρομίων του νομού μας έχουν μια μοναδικότητα και δίνουν πρωτιά στο Ηράκλειο. Ήταν τα πρώτα σαμποτάζ εναντίον του Άξονα επί Ελληνικού εδάφους, του αεροδρομίου Ηρακλείου δε καταγράφηκε σαν ένα από τα μεγαλύτερα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καταστράφηκαν 17 αεροπλάνα, κατ' άλλους ιστορικούς ερευνητές 21, και πολλές αποθήκες καυσίμων. Είχαν όμως και το τίμημά τους. Εκτελέστηκαν 50 πατριώτες στην θέση Ξηροπόταμος Ηρακλείου, όλοι τους επιφανείς Ηρακλειώτες.

Σήμερα από αυτόν τον τόπο τιμούμε το θάρρος και την ανδρεία των ηρωικών αυτών στρατιωτικών που απέδειξαν ότι η ισχυρή μηχανή του Ναζισμού μπορούσε να λυγίσει από την γενναιότητα και το ατρόμητο πνεύμα των αγωνιστών. Τιμούμε τον αγώνα για την ελευθερία που δεν υπολογίζει κανένα κόστος.»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε μήνυμα του αναφέρει:

«Το σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκε την νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, από εξαμελή ομάδα στρατιωτικών του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, αποτελούμενη από τους: J. Mouhot, G. Berge, J. Sibard, P. Leostic, G. Jellicoe και τον συμπατριώτη μας Κωστή Πετράκη, υπήρξε γεγονός στρατηγικής σημασίας, για τις Δυνάμεις που αντιμετώπιζαν τα Ναζιστικά στρατεύματα.

Με την ανατίναξη αεροσκαφών και πολεμικού υλικού στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της πόλης μας, είχε πληγεί ένα από τα καίρια σημεία ανεφοδιασμού της υπό τον στρατηγό Ρόμελ  Γερμανικής επίθεσης στην Βόρεια Αφρική. Η αντιστασιακή αυτή πράξη, προκάλεσε άμεσα αντίποινα εκ μέρους των κατακτητών, καθώς, την επόμενη ημέρα, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα πενήντα πολίτες από το Ηράκλειο και από κοντινά χωριά, οι οποίοι, μαζί με τους άλλους δώδεκα εκτελεσθέντες, συμπληρώνουν τους 62 Εθνομάρτυρες εκείνου του Ιουνίου.

Τιμούμε σήμερα μια από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Η υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού της Ελευθερίας χρειάζεται, σε κάθε εποχή, αυταπάρνηση, πίστη σε ιδανικά, και διαρκή αγώνα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News